VOLONTIRANJE - JEDNA OD NAJBOLJIH ODLUKA U ŽIVOTU

5.1.2023. Slika: VOLONTIRANJE - JEDNA OD NAJBOLJIH ODLUKA U ŽIVOTU

Jedan od sudionika programa kojim je Caritas nedavno obilježio 50 godina rada Kuće sv. Franje bio je i mladi Luka Lovre, student koji dolazi volontirati u Vugrovec iz Bregane Pisarovinske. Susret s njim bio je lijepa prilika da s nama podijeli dio svojega prvog volonterskog iskustva.


Gosp. Luka Lovre (25) budući je kineziterapeut, a studira na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegovo prvo volontersko iskustvo traje već dugo u Kući sv. Franje, a osim u Caritasu volontira i u Humanitarnoj udruzi »Kolajna ljubavi«.

CZN - Koliko vremena izdvojite na volontiranje u Vugrovcu?

Dolazim u prosjeku jednom tjedno u Kuću sv. Franje, i to nedjeljom popodne te ostanem četiri do pet sati. Ritam dolazaka od početka je jednak i nastojim da ostane tako. Budući da živim malo dalje Vugrovca. Na dolazak i povratak potrošim oko 2 sata vožnje automobilom.

CZN - Kako ste došli u dodir s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i što Vas je potaknulo na volontiranje?…

Preko humanitarne udruge Kolajna ljubavi u kojoj sam član, želeći otići u sirotište u Tanzaniji, trebamo steći iskustvo od 80 sati volontiranja u našim domovima u Hrvatskoj. Od kada sam prvi puta došao u Kuću sv. Franje, više nisam skupljao sate nego je jednostavno postalo dio moga tjednog života.

CZN - Koliko dugo volontirate u Caritasu i je li se kroz to vrijeme promijenio Vaš pogled na Caritas, karitativni rad, volontiranje i korisnike Caritasa?…

Volontiram četiri godine u Kući sv. Franje i naravno da su se promjene dogodile. Ako se izložite ljudima otvorenim srcem, najmanje što možete očekivati je da će vas to promijeniti - a kamoli kad se otvorite djeci! Ali to i želite... 🙂

CZN - Kako izgleda Vaše volontiranje u Kući sv. Franje, čime se bavite dok ste s korisnicima?…

Moje volontiranje ovisi o raspoloženju djece i situacijama u kojima se ona nalaze. Nekada je poželjna igra, nekada razgovor o životu, nekada pomoć da prođu kroz teških sat vremena pisanja zadaće 😑, a ponekad ih veseli samo prisutsvo i dolazak nakon što su tjedan dana možda očekivali isti.

CZN - Što je ono najdragocjenije što dobivate kroz to volontiranje?… Je li to ujedno i razlog zbog kojega ustrajno volontirate?….

Dobivam napunjene baterije za sljedeći tjedan koji je ispred mene, a nekad i malo manje napunjenije. No, to je sve u redu. Ponekad primiš malo više, a nekada je omjer malo drugačiji... Ustrajno volontiram jer sam shvatio, da mi je to jedna od najboljih odluka koje sam donio u svom životu. Nevjerojatno je koliko čovjek dobije kod sebe na vrijednosti pomaganjem drugima. Mislim da ako ne vraćamo na bilo koji način zajednici u kojoj živimo - bilo to volontiranjem u domu, pomaganjem nošenja vrećice iz dućana ili cijepanjem drva starijim osobama, financiranjem nekoga tko je u potrebi - zbog čega uopće živimo osim možda zbog nekoliko osoba, članova naše obitelji i prijatelja?...

CZN - Možete li primijetiti koliko Vaše volontiranje pomaže Caritasovim korisnicima?…

Nemojmo zaboraviti da se radi o djeci. S djecom vrlo brzo, u trenutku, osjetite gdje ste i što ste napravili. Naravno da uz to dobro dođe povratna informacija odgajatelja/odgajateljica, koji su ipak s tom djecom 7 dana u tjednu, 24 sata dnevno i vide pravo njihovo ponašanje samim time i ujedno potencijalni rezultat rada volontera. Zato bi u vezi toga najbolje bilo njih pitati. 🙂

CZN - Jeste li neku osobu iz obiteljskog kruga ili kruga prijatelja i poznanika potaknuli na volontiranje?...

Približili su se tome htjeli oni to ili ne, kao što sam se ja suočio s njihovim navikama - zato treba i paziti sa kime se družimo. 🙂 Kada me neko pita za volontiranje, uvijek kažem isto: 'Ako osjećaš da je trenutak došao da se uključiš, podržavam te!'. No, ako osoba nije spremna i sama nije došla do toga, možda će krenuti volontirati na moj poticaj ili neke druge osobe ali to volontiranje neće potrajati. Osoba jednostavno mora to sama osjetiti.

CZN - Što biste poručili mladim ljudima svoje dobi, koji imaju vremena za volontiranje?…

Ako imate vremena, snage i na kraju dana želje za volontiranjem, pokraj gustih i zauzetih rasporeda, preporučio bih vam volontiranje. 🙂

Intervju završavamo čestitkom gosp. Lovri na priznanju za volontera 2022. godine u Sektoru usluga socijalne skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije!