Vijesti

U emisiji »Duhovne i duhovite večeri«, emitiranoj 4. travnja na Hrvatskom katoličkom radiju, gostovala je Tanja Kuprešak, klinički psiholog, voditeljica Službe obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Više informacija

Caritas Zagrebačke nadbiskupije je organizacija koja je u Hrvatskoj za sada najviše svojih stručnih zaposlenika uključila u projekt »Skrb temeljena na znanjima o traumi«, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa REC (Rights, Equality and Citizenship), a provodi ga tim SOS Dječjeg sela Hrvatska. Cilj izobrazbe nije samo povećanje stručnog znanja zaposlenika koji neposredno rade s djecom, već da se i na organizacijskoj razini usvoji pristup koji se temelji na znanjima o traumi - ističe Ljiljana Ban, asistentica na Projektu.

Više informacija

Zahvaljujući gospođi Martini Podgorski iz tvrtke In Lux d.o.o. i gospođi Mirjani Mikulec, vlasnici dizajnerskog studija Mirjana Mikulec interiji, preuređeni su i opremljeni novim namještajem dnevni boravak i blagovaonica Caritasove kuće za smještaj majki i djece od 0-3 godine na Savici-Šancima u Zagrebu.

Više informacija

Korisnici Caritasove Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici posjetili su 25. travnja Zoološki vrt Grada Zagreba i podružili se s kozama, papigama, majmunima, sovama, rakunima, ljamama... 🐒🦉🦍🐑🐐🦜 Naučili su nešto o životinjama, a neke od njih i prvi puta vidjeli uživo!

Više informacija

Ovogodišnji Dani medijske pismenosti, koji su imali za temu »Digitalni mediji i mentalno zdravlje«, trajali su od 19. do 23. travnja, a obilježeni su prigodnim radionicama i u dvije kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Više informacija

Dvorište Kuće Emaus ukrašeno je maćuhicama na Dan planeta Zemlje, 22. travnja. U toj maloj prigodnoj akciji, korisnicima su pomogle odgajateljica Mara i kuharica Anica. Učinili su to za sebe, da im životni okoliš bude ljepši, a i za drage goste, da ih sve zajedno uvijek iznova oraspoloži pogled na Božju kreativnost i smisao za ljepotu.

Više informacija

Trećim susretom voditelja župnih caritasa Zagrebačke nadbiskupije, održanim 17. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, završen je karitativno-pastoralni program njihove formacije pod nazivom »Vjera ljubavlju djelotvorna«. Program su osmislili i proveli Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Više informacija

Veliko siromaštvo, ali i dugogodišnji ropski rad u djetinjstvu i mladosti, solidan životni standard u srednjoj dobi te siromaštvo i smrzavanje pod stare dane – obilježili su životni put Štefanije Postružin (87), koja živi u potresom oštećenoj kući u sjeverozapadnom dijela Zagreba sa sinom koji boluje od shizofrenije te drugih bolesti, a koja kaže kako se nada da će priroda uskoro učiniti svoje, jer kičma joj je teško stradala pa je ruke i noge više ne slušaju, dom za starije si ne može priuštiti, a u studenom će ona i sin, prema svemu sudeći, ostati i bez prijeko potrebne pomoći u kući!

Više informacija

O djelovanju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u kušnjama i izazovima bremenitoj prošloj godini možete saznati u Godišnjem izvještaju o radu za 2020. godinu. Hvala svima koji su novčanim i materijalnim donacijama, molitvama, volonterskim radom te suradnjom i partnerstvom zajedno s nama svjedočili Božju blizinu i kršćansko zajedništvo prema bližnjima u potrebi.

Više informacija

Educati grupa Zrinski i Udruga Poduzetni, koji već deset godina zaredom podupiru rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predbožićnim i preduskrsnim akcijama, ove godine usmjerili su svoju karitativnu aktivnost prema četiri obitelji na području potresom pogođene Banovine

Više informacija

Dosadašnji predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić imenovan je predsjednikom Nadzornog vijeća Caritasa te razrješen dužnosti predsjednika Caritasa. Za članove Nadzornog vijeća imenovani su: preč. Josip Golubić i vlč. Ivan Lastovčić. Novim predsjednikom Caritasa imenovan je mons. Zlatko Koren.

Više informacija

U okviru pripreme za proslavu Uskrsa, Caritas je 24. ožujka organizirao duhovnu obnovu za korisnike Kuće za mlade »Da život imaju!« u Selskoj cesti 165 u Zagrebu, a pridružili su im se nekoliko korisnika i zaposlenika Kuće ljubavi. Duhovnu je obnovu predvodio salezijanac don Mihovil Kurkut, ravnatelj nakladničke kuće »Salesiana«.

Više informacija

Kako bi podržao aktivnosti župnih caritasa te potaknuo njihov daljnji razvoj, Nadbiskupijski caritas redovito provodi godišnji natječaj za dodjelu sredstava za projekte župnih caritasa. Sredstva su namijenjena novim ili postojećim projektima i aktivnostima župnih caritasa usmjerenih na konkretnu pomoć potrebnim pojedincima i obiteljima.

Više informacija

"Uz pomoć Božju, uspjeli smo!", s osmijehom kaže gospođa Dijana (45), koja je prije devet (9) godina s dvoje djece izašla iz Sigurne kuće zagrebačkog Caritasa. Stariji sin danas studira, a drugi je gimnazijalac. Ona je osoba s invaliditetom.

Više informacija

Kako će Crkva u Hrvatskoj ući u Godinu obitelji „Amoris Leatitea“, je li ta pobudnica pape Franje znak vjernosti ili dovodi do loma te kako da brak (p)ostane radost ljubavi, neka su od pitanja na koja su u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija 18. ožujka, odgovarali riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, obiteljska savjetnica dr. Anita Dučkić Sertić, teolog prof. dr. Anton Tamarut i voditelj Ureda HBK za život i obitelj dr. Petar Krešimir Hodžić.

Više informacija

Svjetski dan socijalnog rada se svake godine obilježava treći utorak u ožujku s ciljem povećanja vidljivosti profesije socijalnog rada i njenog djelovanja sa svrhom unapređenja, razvoja, osnaživanja kako pojedinaca tako i društva u cjelini. Socijalni radnici diljem svijeta udružuju se kako bi uputili zajedničku poruku na globalnoj razini.

Više informacija