Vijesti

»Ovaj dom ima toplinu«, izjavila je jedna od volonterki iz inozemstva, koje su ovoga ljeta volontirale u Caritasovoj Kući bl. Alojzija Stepinca preko podružnica međunarodne organizacije International Building Organisation (IBO). Sličnim pohvalnim riječima o ovoj kući Caritasa Zagrebačke nadbiskupije govorile su i ostale tri djevojke, koje su od 18. do 30. srpnja bile ispomoć zaposlenicima u skrbi za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjem. Tijekom boravka u našoj zemlji našli su vremena i da se malo upoznaju s njezinom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama.

Više informacija

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, kojemu je papa Franjo za nit vodilju uzeo redak iz psalma »Rod donose i u starosti« (Ps 92, 15), Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je i drugi prigodni program - druženje mladih korisnika i svojih zaposlenika s korisnicima Doma za starije osobe Centar u Zagrebu, na lokaciji Crnatkova 14.

Više informacija

Danas je u Vugrovcu održan prvi od dva susreta koje zagrebački Caritas organizira povodom II. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, odazivajući se na poziv pape Franje u prigodnoj poruci: »Potrudimo se da nitko ne proživi taj dan u samoći. Imati nekoga za čekati može unijeti promjenu u životu onima koji više ne očekuju ništa dobro od budućnosti; i iz ovog prvog susreta može se roditi novo prijateljstvo.«

Više informacija

Dok se neki vesele odlasku u mirovinu zbog više vremena za vlastite aktivnosti, drugima je to izvor strepnje i nesigurnosti jer gube dosadašnje društvene veze i osjećaj svrhe. »Posao sam voljela, ali mirovina mi je došla kao olakšanje, prelazak od onoga što moram na ono što želim i trebam. Donijela mi je više druženja sa sobom, s dragim ljudima, više odlazaka u prirodu, čitanja, pa još i nešto što do sada nisam spomenula – crtanja (pomalo imam i taj dar)«, jedan je od odgovora osoba starije životne dobi, polaznike grupnog programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija, koji se provodio u okviru projekta »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«.

Više informacija

»S ljubavlju sve počinje, razumijevanje, tolerancija, dijeljenje (sudjelovanje) u zajedničkom rješavanju dobrog i lošeg, i razgovorom rješavati probleme, komunikacija«, iskustvo je jednoga od polaznika grupnoga programa jačanja socio-emocionalnih kompetencija, koji se održavao od veljače do svibnja 2022. godine u prostoru Gerontološkog centra Doma za starije osobe Trnje, u okviru projekta »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«.

Više informacija

Fotografije koje nam dolaze iz Stambene zajednice prikazuju zanimljivo proveden protekli mjesec, zahvaljujući brojnim sadržajima koje naš glavni grad nudi svakodnevno ili povremeno, kako dragim gostima tako i svojim stanovnicima. Tako su, redovito u pratnji asistentica, bili na koncertu »Progledaj srcem«, vidjeli »Zagrebački vremeplov«, posjetili Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bili na Festivalu ljetne večeri Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, posjetili Muzej čokolade i navratili u Brezovicu, svoj bivši dom.

Više informacija

Zahvaljujući humanitarno-poduzetničkoj akciji, koju su organizirali Vijeće za prevenciju Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava i Agronomska škola Zagreb, Kuća Emaus Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobila je 30,00 kg rajčica.

Više informacija

Stanare Caritasove kuće na zagrebačkoj Trešnjevci, u kojoj se provodi projekt »Caritas - stambena zajednica za osobe s invaliditetom«, posjetio je predstavnik Grada Zagreba, čiji je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom partner na navedenom projektu.

Više informacija

Jučerašnji vrući srpanjski dan u Caritasovoj Kući ljubavi odlučili su provesti u prirodi, u prekrasnom zelenilu Udruge »Don Kihot« - udruge za terapiju pomoću konja.

Više informacija

Predavanje pod naslovom „Nadbiskup Franjo Kuharić i Caritas Zagrebačke nadbiskupije“ ravnateljica Caritasa održala je u sklopu dvodnevnog znanstveno-teološkog simpozija „Život i djelo kardinala Franje Kuharića“ u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je organiziran u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a u petak i subotu, 1. i 2. srpnja 2022. godine.

Više informacija

Na I. znanstveno-stručnoj konferenciji na temu »Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada razvojem ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, socijalno poduzetništvo i društveno odgovorno ponašanje« održanoj u organizaciji Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava jedan od predavača bila je i predstavnica zagrebačkog Caritasa, izlaganjem na temu »Caritas - partner u razvijanju društveno odgovornog ponašanja«.

Više informacija

Gospođi Slavici Ugljarević iz Sesvetskog Kraljevca suprug i djeca (3) velika su podrška u svemu pa tako i u volontiranju u Caritasovom Prihvatilištu za beskućnike. Smatra da uz njezino volontiranje i oni uče pomagati drugima te cijeniti život i ono što im on pruža.

Više informacija