SOCIJALNA SAMOPOSLUGA

Cilj projekta je osigurati minimalne egzistencijalne uvjete za socijalno ugrožene obitelji i samce s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-Zagorske županije pružanjem materijalne pomoći u prehrambenim i drugim proizvodima.


Adresa: Crnojezerska 20, Zagreb
E - soc.samoposluga@czn.hr
T/F - 01 / 34 35 470
Voditelj: Suzana Klarić


Cilj projekta je osigurati minimalne egzistencijalne uvjete za socijalno ugrožene obitelji i samce s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-Zagorske županije pružanjem materijalne pomoći u prehrambenim i drugim proizvodima.

Jedna od zadaća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije jest prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći građanima koji zbog trenutne životne situacije ili trajnih teškoća u podmirivanju i zadovoljavanju temeljnih životnih potreba nisu u stanju samostalno osigurati život dostojan ljudske osobe. Takvom situacijom u društvu posebno su pogođene brojne obitelji, starije, bolesne i nemoćne osobe te nezaposleni.

U evidenciji korisnika Caritasa koji primaju materijalnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama preko projekta »Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi (socijalna samoposluga)« početkom 2016. godine evidentirano je 1.480 obitelji slabijeg materijalnog stanja. Obitelji dolaze po paket ponedjeljkom, srijedom i petkom, dok se kruh i pecivo dijele svakog radnog dana.

Kriteriji za ostvarivanje ovog oblika pomoći su:

- preporuka nadležnog Centra za socijalnu skrb, župnog ureda ili sličnih institucija
- dokaz da obitelj/samac nije korisnik obiteljskih paketa i pučke kuhinje Grada Zagreba ili drugih pružatelja istih ili sličnih usluga
- dohodovni cenzus: 1.700,00 kn po članu obitelji, odnosno 2.000,00 kn za samca
Kriteriji se utvrđuju u osobnom razgovoru s korisnikom, uvidom u potrebnu dokumentaciju, te po potrebi izvidom na terenu.

Glavninu prehrambenih i higijenskih proizvoda koji se dijele putem ovog projekta Caritas osigurava donacijama pravnih i fizičkih osoba od kojih posebno ističemo Lidl, Spar, Dukat i Viveru.

Za pružanje ove usluge Caritas ima status:
Posrednika u doniranju hrane (Ministarstvo poljoprivrede, Registar posrednika, registarski broj: 10, Rješenje o upisu u Registar posrednika od 9. prosinca 2015. godine)
Humanitarne organizacije (Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Rješenje za stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći od 16. veljače 2016. godine)

U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2015. godine Caritas je preko ovog projekta podijelio 4.744 paketa prehrambenih i drugih proizvoda, oko 30 tona kruha i peciva, 12 tona jabuka i 3,5 tone mandarina ukupne vrijednosti 2.632.261,00 kn. Od otvorenja socijalne samoposluge 17. prosinca 2009. godine do 31. prosinca 2015. godine preko ovog projekta podijeljeno je humanitarne pomoći ukupne vrijednosti 13.649.176,00 kn.

Obitelji koje su u potrebi za ovim oblikom pomoći trebaju se javiti u Caritasovu Socijalnu službu na adresi Nikole Tavelića 30, tel. 01/3636-123; 3668-824; faks: 01/3636-123.-  D O N A T O R I  -

Atlantic trade d.o.o., Diakonia - vrelo zdravlja d.o.o., Dukat mliječna industrija d.d.,  Franck d.d., Fridrih d.o.o., Jasenska d.o.o., Kaufland Hrvatska k.d., KONZUM d.d., Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., OPG Zdenka Dodig, Pago Croatia d.o.o., SPAR Hrvatska d.o.o., Vlada Republike Hrvatske