POVEZIVANJE ZAGREBAČKOG CARITASA S NEPROFITNIM ORGANIZACIJA IZ ZEMALJA EUROPSKE UNIJE

31.10.2022. Slika: POVEZIVANJE ZAGREBAČKOG CARITASA S NEPROFITNIM ORGANIZACIJA IZ ZEMALJA EUROPSKE UNIJE

U blizini poljskog grada Kielce, od 26. do 29. listopada ove godine, u organizaciji Regionalnog volonterskog centra u Kielcu, održan je međunarodni skup pod nazivom »Back to thinking about the future«. Skup, na kojem je sudjelovala i predstavnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije socijalna radnica Ana Juratovac, bio je usmjeren na povezivanje i uspostavljanje partnerstava s neprofitnim organizacijama iz nekoliko zemalja EU za razvoj kvalitetnih projekata za mlade u okviru programa Erasmus +.


Članovi organizacija koji su sudjelovali na ovom događaju došli su iz nekoliko zemalja: Sjeverne Makedonije, Cipra, Grčke, Češke, Španjolske, Portugala, Italije, Rumunjske, Litve, Hrvatske, uz prisustvo domaćina iz Poljske. Hrvatski predstavnici ovoga skupa bili su predsjednik udruge Akcelerator za održivo društvo Nenad Borković i socijalna radnica Ana Juratovac, zaposlenica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kao suradničke organizacije. Program skupa uključivao je predavanje, rasprave i radionice u malim grupama koje su se temeljile na razmjeni iskustava, novim idejama i planiranju budućih projekta za mlade.

U okviru programa organiziran je i posjet Regionalnom volonterskom centru u Kielcu, te posjet Sajmu nevladinih organizacija koje djeluju u Poljskoj. Jedan od izlagača na Sajmu bio je i Caritas Biskupije Kielce, koji je predstavnicu zagrebačkog Caritasa pozvao da ga posjeti i upozna njegov rad i djelovanje. Gđi Juratovac pridružio se gosp. Borković te su zajedno obišli ustanove i prostore u kojima Caritas pruža pomoć potrebitima: Ured za upravljanje, Prozor života za ostavljenu novorođenčad, Hospicij sv. Majke Tereze iz Kalkute za pružanje pomoći bolesnima i Dnevni boravak za djecu koja tijekom popodneva na ovome mjestu provode vrijeme u druženju, društvenim igrama i sportskim aktivnostima. Također su vidjeli Dnevni boravak za starije i nemoćne osobe, radno-okupacijske radionice, dječji vrtić i prostore u kojima Caritasove zaposlene osobe s invaliditetom izrađuju rukotvorine. Caritas Biskupije Kielce djeluje od 1989. godine i svojim radom pruža pomoć potrebnima - od najmlađih do najstarijih - posebice najranjivijim skupinama.


FOTOGRAFIJE

1. U zaglavlju: Zajednička fotografija sudionika međunarodnog skupa »Back to thinking about the future«
2. Dolje: Socijalna radnica Ana Juratovac, zaposlenica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s vlč. Krzysztofom Banasikom, zamjenikom direktora Caritasa Biskupije Kielce

Više fotografija na FB stranici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije https://www.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije