ZBRINJAVANJE I INTEGRACIJA RASELJIH OSOBA IZ UKRAJINE

8.4.2024. Slika: ZBRINJAVANJE I INTEGRACIJA RASELJIH OSOBA IZ UKRAJINE

Povodom skorog završetka projekta integracije i zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine, koji su zbog rata i progona zaštitu potražili u Republici Hrvatskoj, predstavnik razvojne i humanitarne organizacije „Catholic Relief Services“ (CRS) gospodin Srđan Vidačković posjetio je u ponedjeljak 8. travnja 2024. Caritasovu kuću u Kustošiji te se susreo s raseljenim majkama i djecom iz Ukrajine.


Svrha susreta s korisnicima bila je ustanoviti da li su se korisnici tijekom boravka i korištenja usluga Caritasa osjećali sigurno i zaštićeno, te kako se zaposlenici i volonteri ophode s njima.

Od početka agresije na Ukrajinu pomoć Zagrebačkog Caritasa primilo je više od tisuću raseljenih osoba iz Ukrajine. Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje na pruženoj financijskoj i tehničkoj podršci CRS-a i Hrvatskom Caritasu.

U sklopu projekta za potrebe smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine prilagođen je i opremljen prostor Caritasove kuće u Kustošiji.

Osim smještaja i prehrane, majkama i djeci pruža se potrebna psihosocijalna podrška i pomoć kako bi se lakše integrirali u novu sredinu a Caritasove socijalne radnice posreduju u ostvarivanju njihovih prava pri različitim institucijama.

Za raseljene osobe u privatnom smještaju Caritas pomaže u pokrivanju troškova režija, paketima hrane, odjeće i obuće te vaučerima (novčanim bonovima) kojima mogu kupiti potrebne stvari.

Osim toga Caritas organizira radionice za djecu i roditelje raseljene iz Ukrajine, u cilju socijalne integracije i pružanja psihosocijalne podrške.