TERAPIJA IGROM S LUTKAMA

26.4.2024. Slika: TERAPIJA IGROM S LUTKAMA

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je još jednu radionicu u okviru projekta Hrvatskog Caritasa i organizacije Catholic Relief Service (CRS) za pomoć osobama raseljenim iz Ukrajine, u cilju pružanja psihosocijalne podrške.


Radionica pod nazivom "Terapija igrom s lutkama" održana je 25. travnja u prostorijama Uprave Zagrebačkog Caritasa u Babonićevoj ulici 121, a pripremila ju je i vodila socijalna radnica i ADI savjetnica Irena Konda iz Obiteljskog savjetovališta (CZN). U cilju socijalne integracije u radionicu je bilo uključeno i troje hrvatskih volontera - Martina (23), Petar (23) i Ana, studentica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Djecu i roditelje raseljene iz Ukrajine na početku programa srdačno je pozdravila Ana Juratovac, voditeljica Caritasove Socijalne službe.

Radionica je započela izborom lutaka iz velike 'tajanstvene' kutije. Zatim se svako dijete predstavilo pomoću lutke pričajući najprije pozitivne osobine lutke a zatim je, ako je željelo, podijelilo s ostalima strahove koje proživljava njegova lutka ali i dajući joj savjete za prevladavanje tih strahova. Nakon razgovornog dijela programa, uslijedila je izrada lutaka od šperploče, koje su sudionici mogli ponijeti sa sobom.

Cilj ove radionice bio je potaknuti djecu da nauče rješavati svoje konflikte i u grupi koja je oslobođena konvencionalnih pravila. "Terapija igrom s lutkama je tehnika za poticanje osobnog razvoja i promicanja mentalnog zdravlja. Ono što stručnjak zna, ali ne i dijete jest da je priča izmišljena ali su osjećaji stvarni. Traumatiziranoj djeci, lutka pomaže da istraže svoje skrivene strahove i da ih prevlada dajući lutki upute kako da ih prevlada", objašnjava ADI savjetnica Konda, kojoj je posebno bila zanimljiva izjava jedne sudionice programa: "Zločesti ponekad ne znaju zašto su zločesti".


Više fotografija od ove zanimljive radionice možete pogledati u objavi na našoj facebook stranici.