PREDSTAVNICI ŠPANJOLSKE MREŽE PROTIV SIROMAŠTVA POSJETILI ZAGREBAČKI CARITAS

6.9.2022. Slika: PREDSTAVNICI ŠPANJOLSKE MREŽE PROTIV SIROMAŠTVA POSJETILI ZAGREBAČKI CARITAS

U okviru Erasmus+ projekta »Guide us«, koji se provodi uz potporu španjolske Agencije za mlade, sedmero predstavnika Španjolske mreže protiv siromaštva - regije Castilla-La Mancha (EAPN – CLM) i njihovih suradničkih organizacija posjetili su Caritas Zagrebačke nadbiskupije.


»Cilj studijske posjete je upoznavanje s Erasmus+ projektima u Hrvatskoj, kao i s organizacijama koje provode socijalno angažirane projekte – prije svega projekte usmjerene borbi protiv siromaštva«, izvješćuje na svojim mrežnim stranicama Hrvatska mreža protiv siromaštva, koja je organizator i domaćin višednevnog studijskog boravka ove skupine u našoj zemlji.

Gosti iz Španjolske - koordinatorica Projekta »Guide us« (European Antipoverty Network in Castilla-La Mancha) Sara Guzman Aguado, koordinator u People Experiencing Poverty Group (European Antipoverty Network in Castilla-La Mancha) Jose Fernandez, socijalni edukator u Asociación Llanero Solidario Cristina Atienzar, socijalni radnik u Asociación Grupo Cinco Pablo Martinez, direktor In Género Association Miguel del Olmo, projekt menadžer u Plena Inclusión CLM Sandra Trello - došli su 6. rujna u Caritasovu Kuću za mlade »Da život imaju!« u Selskoj cesti 165, u pratnji predstavnika Udruge Pragma Marije Granić i Mirjane Soljačić.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar izrazila je gostima srdačnu dobrodošlicu te ih upoznala sa širokim područjem radom zagrebačkog Caritasa koji je na ovim područjima značajan partner u skrbi za siromašne i zagovaranju prava onih koji su na margini društva. Koordinatorica projekata u Caritasu Sandra Vrbančić detaljnije ih je upoznala s Caritasovim projektima, osobito s projektima financiranim iz Europske unije te pojasnila okvire karitativnog djelovanja i izazove s kojima se najčešće susrećemo. Rad Caritasa dodatno su predstavile voditeljica Sektora karitativnog rada Elza Parlov i soc. radnica Ana Juratovac, s posebnim osvrtom na skrb za osobe pogođene ratom u Ukrajini.

Koordinatorica projekta Projekta »Guide us« Sara Guzman Aguado izrazila je zadovoljstvo ovim sastankom jer Caritas Zagrebačke nadbiskupije ima veliko iskustvo u provedbi europskih projekata i zna na koji način doći do EU fondova. Iako postoje sličnosti s načino vođenja EU projekata u Hrvatskoj i u Španjolskoj, zanimljivo im je bilo čuti kako to funkcionira u Hrvatskoj, odnosno u Caritasu. Ujedno je bila je iznaneđena u koliko je projekata uključen zagrebački Caritas te otvorila mogućnost suradnje na nekim budućim projektima.

CZN Facebook