HRT - SVJETSKI DAN SIROMAHA

15.11.2021. Slika: HRT - SVJETSKI DAN SIROMAHA

Hrvatska radiotelevizija svojim videoprilogom objavljenim povodom 5. svjetskog dana siromaha popratila je i akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije »Sajam razmjene dobrote« za potrebe njegove Socijalne samoposluge.


Svjetski je dan siromaha, koji je prije četiri godine ustanovio papa Franjo. Ove godine obilježava se pod geslom "Siromahâ svagda imate uza se". Tim povodom Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je akciju prikupljanja pomoći najpotrebitijima u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Tanja je postala korisnica zagrebačke socijalne samoposluge prije nekoliko godina. Njezina obitelj jedna je od 3 700 kojima ta pomoć omogućava da sastave kraj s krajem.

- Kad sam ostala bez posla, suprug je nezaposlen, treće dijete i automatski više niste poželjni na tržištu rada. Prisiljeni smo bili tražiti pomoć – kaže.

Na policama socijalne samoposluge trenutačno su samo osnovne namirnice, poput brašna, ulja, mlijeka, šećera i soli. Današnja akcija ispred crkve Sveta Mati slobode bila je usmjerena na prikupljanje konzervirane hrane, koja je prijeko potrebna za sastavljanje paketa za korisnike.

- Upravo iz tog razloga smo i pokrenuli ovakvu akciju. Nažalost, većina našim korisnika su samci i ponekad im je to jedini obrok u danu koji će pojesti, zato dijelimo konzerve – objasnila je Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Dio građana donirao je konzerve, no većina je odlučila pomoći u novcu, za što su kao znak zahvalnosti mogli odabrati simbolične darove.

Na problem siromaštva upozorila je i katolička udruga "Kap dobrote" na Trgu bana Jelačića, koja je uz kritike zakonodavnog okvira uputila i apel građanima.

- Vjerujte mi da je veća sreća davati nego primati. Kad nekome nešto daš, pa i najljepšu misao, sigurno si dao puno. Budimo ljudi, budimo dobri! - poručila je časna sestra Marija Assumpta, volonterka u Kapi dobrote.

A kako bi bili sretni i oni koji primaju, udruga je pripremila pakete s hranom.


VIDEOPRILOG
https://youtu.be/9x-aUrSrmcY
CZN YouTube kanal


IZVOR

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/svjetski-dan-siromaha-3467449?jwsource=cl

Izvor: Hrvatska radiotelevizija
Objavljeno: 14. studenog 2021. godine
Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT