DUHOVNA PRIPREMA ZA PROSLAVU USKRSA

26.3.2021. Slika: DUHOVNA PRIPREMA ZA PROSLAVU USKRSA

U okviru pripreme za proslavu Uskrsa, Caritas je 24. ožujka organizirao duhovnu obnovu za korisnike Kuće za mlade »Da život imaju!« u Selskoj cesti 165 u Zagrebu, a pridružili su im se nekoliko korisnika i zaposlenika Kuće ljubavi. Duhovnu je obnovu predvodio salezijanac don Mihovil Kurkut, ravnatelj nakladničke kuće »Salesiana«.


Don Mihovil je govorio o potrebi pronalaženja dubljega smisla krize u kojoj svijet trenutno živi, ali i cijeloga života. Svi mi imamo svoje rane i strahove, svoje predrasude i grešne sklonosti, ali ako ih nazovemo imenom, ne moramo tako živjeti, možemo biti slobodnima. Naravno, nitko nije sasvim slobodan, ne ovdje na zemlji. Ono što možemo promijeniti u našim životima, trebamo promijeniti, a ono što ne možemo, trebamo prihvatiti i pokušati otkriti što nam Bog time govori. Ponekad nas život »poklopi« nedaćama, ali Isus dolazi i kaže: ponijet ću tvoj križ, tvoje rane, tvoje predrasude, tvoje strahove... Najveća je životna tragedija pomisliti da naša životna situacija mora biti takva, da ne može biti drugačija. Nije tako, Isus nas želi osloboditi od naših rana i negativnih iskustava, ali to može samo ako prihvatimo da je On Bog i ako povjerujemo da nas ljubi i da nas želi osloboditi, utješiti, osnažiti. Nema promjene bez naše slobodne odluke. I upravo je Uskrs događaj koji mijenja sve. Ne možemo vidjeti dobro u drugim ljudima ako to dobro ne vidimo u sebi, ali ako uspijemo, tada se sve mijenja nabolje. Ti učini što možeš i koliko možeš a Bog će učiniti ostalo, naglasio je don Mihovil.

Nakon ovoga promišljanja bila je prilika za svetu ispovijed i potom zajednička sv. misa na kojoj su mladi domaćini zasvirali i zapjevali.