UZ SVJETSKI DAN SIROMAŠNIH - Osamljenost danas nadilazi izazove materijalne bijede i oskudice

16.11.2021. Slika: UZ SVJETSKI DAN SIROMAŠNIH - Osamljenost danas nadilazi izazove materijalne bijede i oskudice

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar: »Svjedoci smo i produbljivanja druge dimenzije siromaštva, a to su usamljenost, otuđenost i strah koje osobito proživljavaju starije osobe koje žive same u svojim kućama ili stanovima. Svakodnevno zastrašivanje brojkama oboljelih i preminulih od koronavirusa te najava rapidnoga pogoršanja stanja i kolapsa zdravstvenoga sustava starijim osobama unose nemir i strah.


Pandemija, potresi, iseljavanje, gubitak posla, rezanje socijalnih mjera, izbjeglice i migranti samo su neki od problema koje Crkva prepoznaje i djeluje na njihovu ublažavanju i u sadašnje pandemijsko doba. U povodu 5. Svjetskoga dana siromašnih koji se prema odredbi pape Franje slavi na 33. nedjelju kroz godinu o novim oblicima siromaštva za izjavu smo zamolili ravnateljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelenu Lončar. »Ove godine 14. studenoga Svjetski dan siromašnih slavit ćemo pod geslom ‘Siromahâ svagda imate uza se’. To je poziv da se nikada ne propusti prilika činiti dobro kad se ona ukaže«, rekla je na početku razgovora.

»Svjedoci smo da broj siromašnih raste te da se sve više probija shvaćanje prema kojem siromašni ne samo da su krivi za svoje siromaštvo, nego su nepodnošljiv teret gospodarskomu sustavu. Svemu tomu pridružila se pandemija koronavirusa zbog koje se broj siromašnih dodatno povećao. Svjedoče tomu i sve duži redovi pred pučkim kuhinjama i povećan broj korisnika Caritasove socijalne samoposluge. Svakodnevno se suočavamo s porastom broja onih koji traže pomoć u hrani, higijeni, odjeći. Od početka 2021. godine tako bilježimo porast broja novih korisnika u Socijalnoj samoposluzi za 180 osoba. Izražene su potrebe za higijenskim potrepštinama i hranom te financijska pomoć za podmirenje stambenih, režijskih i zdravstvenih troškova«, navela je ravnateljica zagrebačkoga Caritasa.

Navela je i povećanu potrebu za posudbom bolesničkih kreveta, a povećan je i broj osoba starije životne dobi koje su na čekanju za uslugu pomoći u kući. »S obzirom na najavu ukidanja određenih prava u Zagrebu i povećanja troškova života, može se očekivati daljnji porast broja korisnika Caritasove pomoći«, rekla je ravnateljica. No upozorila je i na sljedeće: »Svjedoci smo i produbljivanja druge dimenzije siromaštva, a to su usamljenost, otuđenost i strah koje osobito proživljavaju starije osobe koje žive same u svojim kućama ili stanovima. Svakodnevno zastrašivanje brojkama oboljelih i preminulih od koronavirusa te najava rapidnoga pogoršanja stanja i kolapsa zdravstvenoga sustava starijim osobama unose nemir i strah koje nemaju s kim podijeliti, a uz to postaju uplašene i od kontakata s drugim osobama koji im se predstavljaju kao opasnost i izvor zaraze. To su teškoće o kojima se malo govori, a koje sve više izbijaju na površinu te, unatoč gospodarskoj i ekonomskoj krizi, često nadilaze materijalnu bijedu i oskudicu«, rekla je ravnateljica Caritasa.

Iz Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Mišo Lukačević navodi da u svojoj evidenciji imaju više od 1000 korisnika različitih oblika pomoći. »Naš Caritas najviše pomaže u obliku toplih obroka. Na temelju razmjene iskustava s kolegama iz drugih organizacija koji se bave istom problematikom te na temelju razgovora s našim župnicima i volonterima s terena možemo reći da je broj staračkih i samačkih domaćinstava na području djelovanja našega Caritasa u porastu«, rekao je Lukačević.

Zdravstveni djelatnik i aktivni karitativac u župi na zagrebačkoj Kajzerici Zdravko Batarilo, koji je prošao strahote obrambenoga Domovinskoga rata, navodi da su se i u njegovoj župi povećale potrebe za pomoći potrebitima. »Najveći je problem samoća, bolje rečeno osamljenost starijih i nemoćnih. Pandemija je povećala potrebe jer su u strahu brojni stariji i nemoćni. Važno je stoga imati mobilne timove koji ih obilaze, razgovaraju, mole s njima. Mi ne gledamo na vjersku pripadnost, naciju, boju kože, nego gledamo čovjeka ispred sebe.« Kao primjer naveo je da je nedavno doznao za osobu islamske vjere. »Kad sam ušao u njegov dom, primijetio sam da živi u neljudskim uvjetima. Okupao sam ga i nahranio, a naš je Caritas reagirao i smjestili smo ga u dom za starije osobe. Mi u župnom Caritasu reagiramo na svaki problem za koji doznamo.«


Objavio Vlado Čutura - 15. studenoga 2021.

https://www.glas-koncila.hr/uz-svjetski-dan-siromasnih-osamljenost-danas-nadilazi-izazove-materijalne-bijede-i-oskudice/