ISUS JE U STANJU SVE OBNOVITI!

27.9.2021. Slika: ISUS JE U STANJU SVE OBNOVITI!

Za korisnike svojega Prihvatilišta za beskućnike Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je višednevnu duhovnu obnovu koju je vodio je vlč. Dragutin Goričanec, župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa u Završju, koji je ujedno i povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama te duhovnik Humanitarne udruge »Job«.


»Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je deset od trinaest korisnika, koliko ih je trenutno na smještaju u Prihvatilištu te pazitelj Prihvatilišta. Svi sudionici slobodno su se prijavili. Dva korisnika nisu sudjelovala zbog zdravstvenih razloga, a jedan zbog sudjelovanja na Specijalnoj olimpijadi«, izvješćuje Iva Hrvačić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike.

Program duhovne obnove započeo je zajedničkim objedom u Caritasovoj kući za odmor u Kalju, a završio je objedom u četvrtak. Caritasovi korisnici na Žumberak su došli u pratnji pazitelja Prihvatilišta mini-busom udruge »JOB«.

Vrijeme je bilo lijepo, ugodno, izuzev prvoga dana boravka. No kratko zahlađenje nije predstavljalo problem jer kuća ima grijanje. Uz duhovni program, korisnici su bili zadovoljni i ukusnim obrocima, što je također doprinijelo dobrom ugođaju i raspoloženju.

Program duhovne obnove sastojao se od tri razmatranja, molitve krunice i svete mise, a u srijedu prijepodne su pohodili jamu Jazovku i ondje molili križni put, koji ih je sve duboko dirnuo. U stankama predviđenim programom, sudionici su mogli pojedinačno razgovarati s duhovnikom ili se ispovjediti.

Da su izvrsno proveli protekla četiri dana potvrđuje izjava jednog korisnika, koji je u telefonskom razgovoru s Caritasovom psihologinjom rekao da »ne može vjerovati da je tako dobra atmosfera« te je pohvalio svećenika.

Jednom korisniku (55), ovo je bilo prvo iskustvo duhovnih vježbi. Sve mu je bilo novo i zato jer je obraćenik. Kaže da je duhovnik na sudionike djelovao na ljekoviti način ozdravljajući ih. Podizao im je pogled prema Isusu s kojim mogu započeti nov, uspješan život u vjeri. To je život kajanja za grijehe, čišćenja od loših navika i usmjeravanje prema radu, molitvi i životu s Isusom. »Velečasni Goričanec bio je pun Božje prisutnosti, koja nam je davala snagu za budućnost, nadu u bolji život i pokazivala izlaz iz naše sadašnje situacije. Iako smo svi mi koji smo sudjelovali na toj obnovi bili različitih sudbina, dobi i vjeroispovjesti, malo je reći da smo bili oduševljeni - svi smo upijali svaku riječ toga čovjeka. Po njemu smo dolazili u dodir s Božjom snagom, Božjom milošću i Božjom voljom, koja je bila nešto sasvim drugo od našega dosadašnjega načina života«, svjedoči ovaj korisnik, koji Caritas i njegovo Prihvatilište za beskućnike smatra spasom za osobe koje ne samo da su ostale bez krova nad glavom već je većini njih ozbiljno narušeno zdravlje pa bez stručne i sustavne pomoći drugih ljudi ne mogu živjeti u čovjeku primjerenim uvjetima. Na upit je li i mjesto održavanja duhovne obnove, Caritasova kuća u Kalju, doprinijelo pozitivnim promjenama, ovaj korisnik odgovara: »Mjesto je prekrasno! Čisti zrak, mir, divna priroda... Ali nije to izolacija nego prilika da se čovjek susretne sa samim sobom i da se otvori milosti i djelovanju Duha Svetoga. Upravo to se dogodilo nama, koji smo bili u nekom grču. Nakon nekog vremena, kada su maske pale, osjetili smo veću bliskost, osjetili smo zajedništvo«.

Velečasni Goričanec ističe kako je cilj programa bio da Duh Sveti sve obnovi - kroz razmatranja, molitvu krunice, euharistijska slavlja, sakramenat pomirenja, a za neke i kroz bolesničko pomazanje. U samim razmatranjima stavio je naglasak na to kako je »Isusu svaka osoba važna i nijedna nije otpisana«. One koje su od njih bližnji i okolina odbacili, ‘prekrižili’ potaknuo je da ne prihvate taj stav jer je »Isus u stanju sve obnoviti, bez obzira što se dogodilo u prošlosti«. Ujedno ih je poučio potrebi da oproste svima od kojih su doživjeli neke nepravde i zbog toga postali beskućnici te da sve te osobe zavole, uz pomoć Božju. Također ih je uputio da se u svim svojim potrebama oslone na Božju Providnost, na nebeskog Oca koji im može i želi pomoći da stanu na svoje noge.

Velečasni Goričanec primijetio je da su se neki od sudionika obnove doista duhovno rasteretili i da su presretni zbog toga. Neki su do toga došli kroz svetu ispovijed, a drugi, koji nisu vjernici, kroz razgovor s duhovnikom. »Prezadovoljan sam jer su svi bili jako zainteresirani«, izjavio je velečasni Goričanec, ističući pritom kako na to nije utjecalo jesu li vjernici ili nisu. Tomu je zacijelo doprinijelo što su se sudionici lako pronalazili u mnogobrojnim svjedočanstvima iz života, koja je duhovnik iznosio u okviru razmatranja.

Na završetku programa korisnici Caritasova Prihvatilišta za beskućnike izrazili su želju da se ovakve duhovne obnove češće organiziraju.

Inače praksa je u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike da se jednodnevne duhovne obnove održe u adventu i korizmi, a uključe se svi korisnici koji to žele te zaposlenici. Trodnevnu duhovnu obnovu Caritas organizira jednom godišnje (do sada u Kaljama i Međugorju), što je izostalo prošle godine zbog pandemije. Iz Prihvatilišta su jednom i pješice hodočastili na Mariju Bistricu, zajedno s velečasnim Goričancem.