Kalje

Stari župni dvor u malom mjestu Kalju na Žumberku u lipnju mjesecu 2001. godine preuređen je u Caritasovo odmaralište sa smještajnim kapacitetom od 30 kreveta.

Žumberak je mjesto nedirnute prirode i čistoga zraka s prekrasnim šumama, pitkom vodom, bogatom florom i faunom. Mjesto Kalje nalazi se u centralnom dijelu Žumberačke gore, udaljenom cca 60 km od Zagreba na zaravni koja gleda na jug pod selom Gornja Vas. Najlakše je doći autoputom iz pravca Zagreb - Jastrebarsko ili Starom karlovačkom cestom do Lulića, kroz Krašić, Pribić, Kostanjevac u smjeru Gornje Vasi. Drugi način je iz Samobora preko Stojdrage, Budinjaka, do Gornje Vasi. Lijevo od Gornje Vasi nalazi se na 4 km udaljenosti selo Kalje i Caritasovo odmaralište.

Stari župni dvor u malom mjestu Kalju na Žumberku u lipnju mjesecu 2001. godine preuređen je u Caritasovo odmaralište sa smještajnim kapacitetom od 30 kreveta. Uz spavaonice, u objektu se nalazi: prostor za druženje, prostor opremljen za održavanje radionica ili predavanja te blagovaonica i kupaonice. U posebnoj zgradi nasuprot župnom dvoru smještena je kuhinja. Obje zgrade povezanu su nadstrešnicom ispod koje su mala pozornica i stolovi sa klupama a koja se koristi za različite potrebe. Objekt ima centralno grijanje i toplu vodu. U dvorištu župnoga dvora nalaze se nogometno i košarkaško igralište, te park sa ljuljačkama, klackalicama i toboganom.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva grupe, koje za svoje aktivnosti trebaju lijepo i mirno prirodno okruženje, u svoje odmaralište u mjestu Kalju na Žumberku. Nudimo optimalne uvjete za smještaj članova crkvenih udruga i pokreta, skupina izviđača, planinarskih društava, sportskih klubova, članova umirovljeničkih i drugih udruga. Za navedene skupine Caritas, osigurava smještaj, prehranu, te posreduje u organizaciji popratnih sadržaja (jednodnevni izleti, vikend programi i šetnje kroz prirodu, obilazak povijesnih, kulturnih i sakralnih znamenitosti Žumberka te posjet obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Zbog blizine župne crkve, mira, tišine i prekrasne prirode odmaralište je posebno pogodno za organiziranje duhovnih vježbi.

Promijeni njihov svijet. Promjeni svoj. Ovo mijenja sve.