SUSRET KARDINALA BOZANIĆA S MLADIMA U KUĆI ZA MLADE "DA ŽIVOT IMAJU"

23.3.2023. Slika: SUSRET KARDINALA BOZANIĆA S MLADIMA U KUĆI ZA MLADE DA ŽIVOT IMAJU

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je korisnike Kuće za mlade "Da život imaju" Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u srijedu 22. ožujka te je tom prilikom blagoslovio prostore i sve koji u kući rade i borave.


Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar na početku je zahvalila Kardinalu za prisutnost, riječ ohrabrenja koju će uputiti mladima i svakodnevnoj podršci, potpori i molitvi. Istaknula je kardinalove riječi prilikom prvog blagoslova Kuće kada je rekao da u hrvatskom narodu ima puno dobra. "To dobro treba prepoznati, o njemu govoriti i od njega živjeti. Doista, ovi mladi koji su danas ovdje, a i njih 79 koji su od otvorenja do danas našli dom u ovoj kući pod Caritasovim krovom svjedoci su te dobrote i žive od te dobrote", rekla je s. Jelena te istaknula da je trenutno u kući smješteno 27 korisnika.

Kardinalu je dobrodošlicu zaželjela i Mara Ivančić, voditeljica Kuće za mlade "Da život imaju" koja je zahvalila za radost susreta i rekla da ne želi puno govoriti o zajedništvu nego će ga prikazati filmom koji su mladi pripremili za proslavu 4. godišnjice osnutka Kuće.


Uslijedio je blagoslov kuće i mladih nakon kojeg su mladi zahvalili Kardinalu za posjet i blizinu te mu predali dar koji su sami izradili kao znak zahvale za njegov dolazak.


Kardinal Bozanić istaknuo je da kuća nema smisla ako u njoj netko ne stanuje i da kuća postoji zbog onih koji su u njoj. Naglasivši važnost blagoslova Kardinal je rekao da je "blagoslov uvijek povezan s Bogom i Bog je onaj od koga mi tražimo blagoslov. Bog je onaj koji nas blagoslivlja, a i s druge strane Bog nas poziva, preko Riječi Božje, da i mi nastavimo blagoslivljati. Zato nas crkva poziva da blagoslivljamo Boga što znači da Bogu zahvaljujemo za sve što nam daje jer sve što imamo, imamo od Boga koji je neizmjeran u dobroti i darivanju."


"Dok mi Boga blagoslivljamo posvješćujemo to da Bog nas voli i to je jedna najjača ljudska sigurnost: ja sam siguran da mene netko voli. Sve nas Bog neizmjerno voli i ta Božja ljubav prema nama je sigurnost i oslonac našega života", naglasio je Kardinal te nadodao: "U isto vrijeme pozvani smo da i mi blagoslivljamo i to jedni druge, tj. da budemo jedni prema drugome u tom odnosu blagoslov, a to znači da želimo jedni drugima dobro, da u svom srcu pobuđujemo dobru želju: ja njemu i njoj želim dobro i onda se širi to ozračje dobrote. Mi kao kršćani pozvani smo biti oni koji će Boga blagoslivljati, moliti od Boga blagoslov za sebe, ali blagoslivljati i druge i moliti da i druge Bog blagoslovi."


Kardinal Bozanić mlade je pozvao da već sada mole blagoslov za buduću zaručnicu i budućeg zaručnika. "Moli blagoslov za buduću zaručnicu i zaručnika i ako ne znate tko je to da sutra možeš reći ja sam za tebe molio i ti si meni dar od Boga ja sam te od njega izmolila. Mnogi će biti usmjereni prema braku i obitelji, stoga molite za buduću ženu i budućeg muža da budete jedan drugome blagoslov", zaključio je Kardinal.



Mladi su se zadržali s kardinalom Bozanićem u razgovoru i druženju.

Na susretu su sudjelovali i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren i voditeljica sektora usluga socijalne skrbi Suzana Horvat Kutle.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/susret-kardinala-bozanica-s-mladima-u-kuci-za-mlade-da-zivot-imaju

FOTOGALERIJA