SURADNJA CARITASA ZA DOBROBIT BESKUĆNIKA

11.10.2022. Slika: SURADNJA CARITASA ZA DOBROBIT BESKUĆNIKA

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je na dva događaja kojima je ove godine u našoj zemlji obilježen Svjetski dan beskućnika - na konferenciji »Nova perspektiva za beskućništvo«, održanoj u Osijeku te u apelu »Ulica nije dom«, upućenom s Glavnog kolovora u Zagrebu hrvatskoj javnosti i donositeljima odluka. Organizatori ovih događaja bili su »Hrvatska mreža za beskućnike«, njene članice i drugi dionici koji skrbe o beskućnicima.




Konferencija »Nova perspektiva za beskućništvo« održana je u Osijeku 6. listopada, a nazočni su bili: socijalni radnici iz sustava socijalne skrbi s područja slavonskih županija, savjetnici Pučke pravobraniteljice, pročelnici nadležni za socijalnu skrb u slavonskim gradovima, zaposlenici i studenti Pravnog fakulteta u Osijeku i drugi. U ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na konferenciji su sudjelovale voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Iva Hrvačić i vježbenica Lucija Matković, mag. soc. rada. Podrobnije informacije o programu koferencije dostupne su na poveznici https://beskucnici.info/konferencija-nova-perspektiva-za-beskucnistvo/.

Apel »Ulica nije dom« uputili su organizacije koje skrbe o beskućnicima 10. listopada u podne na javnim mjestima u nekoliko gradova - u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Rijeci, Varaždinu, Šibeniku i Kaštelima - a Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je na Glavnom kolodvoru podjelom promidžbenih materijala o svojem Prihvatilištu za beskućnike. Više informacija o apelu na https://beskucnici.info/svjetski-dan-beskucnika-3/.

Više fotografija na FB stranici Caritasa.



SKRB ZAGREBAČKOG CARITASA ZA BESKUĆNIKE

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sustavnu skrb za beskućnike pruža od 2003. godine. Najprije je to činio u montažnom objektu na adresi Ribička ulica 4 u Rakitju, a od 2. ožujka 2016. godine u Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu. Objekt na adresi Dugoselska 71 može primiti 21 korisnika, a tijekom 2021. godine u njemu je bilo smješteno 37 korisnika.

Više o skrbi koju korisnici Prihvatilišta za beskućnike CZN imaju: https://www.czn.hr/usluge-socijalne-skrbi/prihvatiliste-za-beskucnike