SUDJELOVANJE CARITASA NA 19. GERONTOLOŠKOM TULUMU

30.9.2022. Slika: SUDJELOVANJE CARITASA NA 19. GERONTOLOŠKOM TULUMU

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je na 19. gerontološkom tulumu, kojega je organizirao Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada.


Manifestacija je upriličena 30. rujna na Trgu Josipa Jurja Strossmayera i trajala je od 10:00 do 12:00 sati uz prigodni program i sudjelovanje brojnih izlagača.

Na otvorenju prigodnog programa bila je nazočna i ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, a Caritasov izložbeno-promotivni štand posjetio je i gradinačelnik gosp. Tomislav Tomašević.



Na svojem štandu Caritas Zagrebačke nadbiskupije dijelio je promidžbene materijale i vitaminske pripravke, dar Donacijske ljekarne koja djeluje u okviru Ljekarni Diakonia Hrvatskog Caritasa, a građani su mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi.

U razgovoru sa zaposlenicima Caritasa, građani su bili posebno zainteresirani za Uslugu »Pomoć u kući«, čiji korisnici su većinom osobe u dobi od sedamdeset i više godina.

U 2021. godini uslugom pomoći u kući bila su obuhvaćena 133 korisnika kojima je omogućen dostojanstveniji i kvalitetniji život u njihovu domu. U usluzi pomoć u kući 5 zaposlenih osoba odradile su 2.549 izlazaka na teren, dok je 9 uključenih volontera odradilo 55 izlazaka na teren. Ovu uslugu pružao je Caritas i kroz projekt „SUZI“ kojega je provodio u partnerstvu s gradom Zagrebom. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a podrazumijeva zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena. Kroz projekt „SUZI“, koji je završio u veljači 2022. godine, bilo zaposleno je 10 žena i voditeljica projekta, a uslugama je obuhvaćeno 50 korisnika - navodi se u Godišnjem izvještaju CZN za 2021. godinu.


USLUGA »POMOĆ U KUĆI«
https://www.czn.hr/karitativni-rad/usluga-pomoc-u-kuci

Osoba za kontakt:
Marina Soldo, soc. radnica
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Babonićeva 121, Zagreb
E - pomocukuci@czn.hr
M - 099 62 90 387


Fotografije: Suzana Klarić