SOCIJALNO SE UKLJUČI I ZAPOSLI - SUZI

20.1.2020. Slika: SOCIJALNO SE UKLJUČI I ZAPOSLI - SUZI

„Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“ je projekt Grada Zagreba u cijelosti financiran EU sredstvima od 9.912.004 kuna radi poticanje stručne osposobljenosti i ostvarivanja radnog odnosa teškozapošljivih žena – pripadnica višestruko marginaliziranih skupina. Projekt su na konferenciji za novinare, održanoj 20. siječnja u zgradi Gradske uprave, predstavili: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, voditelj Službe za nacionalne manjine u Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava i voditelj projekta Andrija Petrović, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih uime članova projektnih timova te časna sestra Jelena Lončar iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije uime svih partnera.

Nakon zahvale svim sudionicima, suradnicima i partnerima na projektu, gradonačelnik Bandić je naglasio da je Zagreb uz svoju otvorenost, multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, socijalno najosjetljivija europska metropola: „Ovo je još samo jedan korak ka tome, točka na i.“ Rekao je da ovaj projekt donosi dvojaku dobrobit – i za sugrađane kojima je potrebna pomoć u kućanstvu i za inače teškozapošljive pripadnice marginaliziranih skupina koje će sljedeća 24 mjeseca imati stalan posao.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a provodit će se 30 mjeseci. Započeo je u kolovozu 2019. i trajat će do veljače 2022. rekao je Petrović. Objasnio je da je nositelj projekta Grad Zagreb, a provodi se na razini njegovih pet gradskih upravnih tijela: Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava (Ured prijavitelj), Ureda gradonačelnika, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za branitelje te Ureda za programe i projekte EU.

„Projektni partneri su: Regionalni ured Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Zagreb, Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba (HVIDRA) te Unija Roma Hrvatske.“

Petrović je istaknuo da je opći cilj projekta poticanje stručne osposobljenosti i zapošljavanje teškozapošljivih žena – pripadnica višestruko marginaliziranih skupina, dok je kao specifične ciljeve imenovao osnaživanje i uključivanje u programe stručnog usavršavanja za tržište rada 50 nezaposlenih žena, njihovo zapošljavanje na poslovima skrbi u kućanstvu za 250 osoba starije životne dobi ili osoba u potrebi. Ciljna skupina su Romkinje, žene žrtve obiteljskog nasilja, žene branitelja (HRVI), žene beskućnice i dugotrajno nezaposlene žene iznad 50 godina starosti, s maksimalno srednjoškolskim obrazovanjem. „Bit će zaposleno i pet kontrolora koji će pratiti izvršavanje preuzetih obveza na terenu te zadovoljenje potreba krajnjih korisnika“, zaključio je voditelj projekta pa je gradonačelniku zahvalio na prepoznavanju vrijednosti projekta i na potpori.

Pročelnica Helfrih je naglasila da projekt predstavlja nadstandard u pružanju socijalnih usluga u Gradu Zagrebu te da je ključan za „nadgradnju“ niza socijalnih usluga koje Grad Zagreb već godinama sustavno pruža. Pohvalila je suradnju svih nadležnih gradskih ureda s partnerima na projektu koji je, kako je rekla, usklađen sa svim strateškim dokumentima Grada Zagreba. „Naš cilj je razvoj socijalnih usluga, sukladno potrebama građana pa su i sve snage usmjerene uspjehu ovog projekta.“

„S obzirom da postoji sve veća potreba za organiziranom skrbi u kući za starije osobe te za osobe u potrebi za poslove pomoći u kućanstvu, ovaj oblik možemo nazvati iskorakom u odnosu na institucionalne oblike pružanja socijalne skrbi dosada.“

Uime svih partnera na projektu okupljenima se obratila sestra Lončar iz zagrebačkog Caritasa: „Radosni smo što ćemo kroz ovaj projekt ne samo pomoći i osposobiti dugotrajno nezaposlene osobe nego i poboljšati kvalitetu života starijih i nemoćnih sugrađana.“ Objasnila je da Caritas već brine o 90 nemoćnih osoba, a zahvaljujući razumijevanju Grada Zagreba proširit će uslugu na veći broj korisnika. Caritas je u okviru projekta već zaposlio pet žena, a u tijeku je zapošljavanje još pet.


Izvor teksta i fotografije u zaglavlju: Službene stranice Grada Zagreba
https://www.zagreb.hr/en/socijalno-se-ukljuci-i-zaposli-suzi/154372