RAZMJENOM ISKUSTAVA I ZNANJA DO KONKRETNIH ODGOVORA NA AKTUALNE IZAZOVE

6.5.2022.

Na dvodnevnom radnom sastanku, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i direktor Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach sa suradnicima razgovarali su o aktualnim društvenim okolnostima, razmijenili iskustva i dogovorili planove daljnje suradnje.


Prvi dio programa održan je 4. svibnja u Kući za mlade »Da život imaju!« gdje su predstavnici Caritasa razmijenili informacije o aktualnim zbivanjima u Hrvatskoj i Njemačkoj te radu Caritasa u okolnostima korona krize i izazovima koje je sa sobom donijela.

Voditeljica sektora socijalne skrbi, Suzana Horvat Kutle, upoznala je goste s načinima i metodama pružanja pomoći djeci i mladima zagrebačkog Caritasa. Gosti iz Njemačke tom su se prilikom pobliže upoznali i s radom Kuće za mlade.

»Nakon četiri godine, ponovno imamo mogućnost vidjeti se uživo što nas silno raduje. Ovaj susret je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije korona-virusa otkazan. Upravo je u ovakvim kriznim vremena važno da imamo mogućnost razmjenjivati iskustva i znanja kako bismo se uzajamno snažili i pomagali te pronašli odgovore na izazove koji su pred nama. Na ovoj lokaciji sam bio 2017. godine kada je ovdje stajao derutni objekt, a sada smo imali mogućnost razgledati ovaj novi prekrasni objekt koji je svojevrsni pokazatelj i stručnog i organizacijskog napredovanja i razvoja zagrebačkog Caritasa čemu svjedočimo svaki put prigodom ovakvih susreta«, istaknuo je direktor Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach.Drugi dio programa održan je 5. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptol 29a u Zagrebu. Sudionici su u prijepodnevnom radu razmijenili iskustva o volontarijatu i župnim caritasima, modelima rada u kriznim situacijama uzrokovanim potresom, korona krizom i ratnim zbivanjima u Ukrajini te iskustva korištenja europskih fondova. U tom dijelu programa sudjelovali su: Elza Parlov, Ankica Miljanović, Daniela Bukvić, Davor Zeko, Ivana Kokić Ajazaj i Sandra Vrbančić te Hendrik Rook, Marc Dressel, Katharina Orellano, Ellen Eichhorn-Wenz i prevoditelj Ivo Šarić.

Prijepodnevni program završio je videokonferencijom pod nazivom »Znanje za van - Wissen to go«. Tom prigodom tajnik Caritasa Zvonko Erceg osvrnuo se na povijest suradnje dvaju sestrinskih caritasa kao i na izazove trenutka u kojem se nalazi Caritas, dok su Suzana Horvat Kutle i Ivana Kokić Ajazaj opisali poteškoće i izazove u pružanju usluga socijalne skrbi za vrijeme korona krize s posebnim naglaskom na život i rad kuće u Brezovici. Videokonferenciju je uživo pratio veći broj zaposlenika Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar zahvalila je partnerima i prijateljima iz Njemačke na dugogodišnjoj suradnji i podršci te izrazila želju za pripremom i provedbom jednog zajedničkog međunarodnog projekata koji bi se financirao EU-sredstvima. Posebnu zahvalnost uputila je voditelju Caritasa Regije Ludwigsburg-Waiblingen-Enz, gospodinu Hendriku Rooku, koji iduće godine odlazi u mirovinu, a koji je proteklih dvanaest godina dao značajan doprinos ovoj suradnji.

Popodnevni dio programa nastavio se posjetom Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici gdje je voditeljica Kuće Ivana Kokić Ajazaj goste upoznala s radom ove najveće socijalne ustanove zagrebačkog Caritasa.

Gosti su po povratku iz Brezovice obišli u potresu oštećeni Nadbiskupski duhovni stol. Predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren proveo ih je kroz zagrebačku katedralu te upoznao s planovima obnove.

Sljedeći susret planiran je 2023. godine u Stuttgartu.