PRIKUPILI SNAGU ZA SVJEDOČENJE BOŽJE LJUBAVI DJELIMA

11.3.2023. Slika: PRIKUPILI SNAGU ZA SVJEDOČENJE BOŽJE LJUBAVI DJELIMA

Na korizmenoj duhovnoj obnovi, održanoj u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, okupilo se 250 sudionika - Caritasovih zaposlenika i volontera te volontera župnih Caritasa. Duhovna obnova je organizirana povodom obilježavanja 90. obljetnice rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.


Duhovni program u okrilju Majke Božje Bistričke održan je 11. ožujka, a vodio ga je don Josip Radić, utemeljitelj zajednice Omnia Deo – Sve Bogu. Program je započeo duhovnim nagovorom u Dvorani Božjeg milosrđa, a zatim je u Bazilici bila prilika za sv. ispovijed. Križni put na Kalvariji prethodio je euharistijskom slavlju u Bazilici, a program je završio zajedničkim objedom.

Pozdravljajući okupljene sudionike, ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar istaknula je važnost župnih Caritasa i volontera koji su na područjima svojih župa prvi i najbrži kontakt s potrebnima kao i zauzetog rada Caritasovih zaposlenika.

Dragi volonteri, vi ste kotač i pokretač Caritasa bez kojega ne bismo imali tako snažan razlog obilježavati naš jubilej. Vaša spremnost darovati vrijeme, talente, znanje i svoja dobra onima koji su u potrebi – čini ovaj svijet ljepšim. Drugi kotač Caritasa ste vi dragi zaposlenici koji, ne štedeći se u predanom radu s korisnicima koji su vam povjereni, bivate njihove oči da bolje vide, uši da bolje čuju i ruke da mogu opipati ljepotu svijeta. Vi ste dio Caritasa – vi ste Caritas – ljubav ne samo dok radite i volontirate nego stalno. Budite na to ponosni, istaknula je s. Jelena te im zahvalila za požrtvovnost i karitativnu zauzetost.

U duhovnom nagovoru don Josip Radić je istaknuo važnost ljudskih nakana za vrijednost dobrih djela pred Bogom. Vjernik treba činiti dobra djela za Boga i iz ljubavi, a kada je to moguće i u skrovitosti. Kao napasti koje umanjuju vrijednost dobrih djela naglasio je zavist prema onima koji su od nas bolji, želju da nam potrebni budu zahvalni, samovolju u našim aktivnostima i potrebu za uspjehom.

U homiliji je don Josip govorio o jednoj od važnih poruka evanđeoske prispodobe o milosrdnom ocu i rasipnom sinu, a to je istinski se radovati obraćenju grešnika.

U euharistijskom slavlju sudjelovao je i predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren koji je u svom pozdravu sudionicima iskazao zahvalnost za sve ono što čine za potrebne.

Ovogodišnja korizmena duhovna obnova organizirana je na dvadeset i prvu obljetnicu smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, koji je svesrdno zagovarao karitativno djelovanje i brigu Crkve za potrebne u Zagrebačkoj nadbiskupiji.


Više fotografija možete vidjeti u objavi na našoj facebook stranici.