Pomoć ranjivim skupinama ukrajinskih izbjeglica na području Zagrebačke nadbiskupije

23.2.2024. Slika: Pomoć ranjivim skupinama ukrajinskih izbjeglica na području Zagrebačke nadbiskupije

Caritas Zagrebačke nadbiskupije 21. veljače u zgradi Uprave Caritasa u Babonićevoj ulici organizirao je radionicu za djecu i roditelje raseljene iz Ukrajine, koja su uključena u program osnaživanja pri Caritasovom Obiteljskom savjetovalištu.


Projekt "Pomoć ranjivim skupinama ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj – Faza 2" provodi se u suradnji s Hrvatskim Caritasom a financiran je od strane Catholic Relief Services (CRS).

 

Uz četiri Caritasove zaposlenice u radionici je sudjelovalo pet volontera i dvoje animatora osnovnoškolskog uzrasta.

 

Cilj radionice bio je potaknuti mlade i djecu iz Hrvatske na prihvaćanje drugih u njihovoj kulturnoj različitosti, drugačijem razmišljanju, na prihvaćanje pravila suradničkih odnosa, pronalazak zajedničkog rješenja i slično - ističe soc. radnica i ADI savjetnica Irena Konda, koja je osmislila program i pripremila pomagala potrebna za njegovu provedbu. 

 

Na kraju radionice u ime ravnateljice Caritasa s. Jelene Lončar sudionike je pozdravila Ana Juratovac, voditeljica Socijalne službe, koja im je zahvalila na odazivu i odličnoj suradnji, a zatim je volonterka Ivana Klarić, vjeroučiteljica, povela razgovor s volonterima i djecom o prijateljstvu i međuljudskim odnosima općenito.

 

Na sljedećoj radionici rad po skupinama vodit će polaznici osmih razreda, uz podršku mladih volontera. 

 

U kreativnom dijelu programa volonteri i djeca na radionici su naučila kako izraditi raznolike ukrase od šperploče, koji se pričvršćuju magnetima na podlogu, a to iskustvo prenijet će svojim vršnjacima na sljedećoj radionici.