PODRŠKA UNAPRJEĐENJU KOMPETENCIJA STRUČNIH DJELATNIKA CARITASA

23.2.2024. Slika: PODRŠKA UNAPRJEĐENJU KOMPETENCIJA STRUČNIH DJELATNIKA CARITASA

Gospođa Ivanka Stahuljak podupire stručni rad djelatnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.


Slatkiši, igračke, igrice, bicikli – darovi su koji će uvijek razveseliti dječja srca. Međutim, dugogodišnja Caritasova vanjska suradnica i humanitarka gospođa Ivanka Stahuljak na srcu posebno ima dugoročnu dobrobit Caritasovih korisnika.

Nakon što je u prosincu prošle godine korisnicima Kuće sv. Franje u Vugrovcu darovala pedagoške slikovnice a stručnim djelatnicima stručnu literaturu i psihologijske mjerne instrumente, početkom veljače ove godine Caritasovoj radnoj terapeutkinji u Kući „Bl. Alojzije Stepinac“ u Brezovici omogućila je pohađanje neurofeedback edukacije po Othmerovoj metodi na način da je platila ukupan trošak edukacije.

Neurofeedback je neinvazivna terapeutska metoda s ciljem omogućavanja zdravog funkcioniranja mozga. Metoda se najčešće koristi kao dodatna terapija za određene moždane disfunkcije a njezina primjena doprinosi poboljšanju i osnaživanju mentalnih funkcija korisnika. Pomoću ove metode moguće je promijeniti obrasce moždanih aktivnosti i naučiti mozak da funkcionira bolje, te time smanjiti simptome i poboljšati funkcioniranje korisnika s određenim teškoćama među kojima su i poremećaji iz autističnog spektra.

Stručni zaposlenici Kuće zahvaljuju gospođi Stahuljak za prepoznavanje i podržavanje stručnih tretmana kojima će uspješnije održavati, osnaživati i razvijati sposobnosti korisnika potrebne za njihovo što samostalnije i kvalitetnije funkcioniranje.

Inače, gospođa Stahuljak je od 2001. godine pa sve do pandemijskih dana i blokada ponudila i organizirala brojne osmišljene i pomno planirane programe i putovanja djece i mladih iz Caritasovih domova u inozemstvo (10 – 14 dana) koje je Caritas prihvatio te su ih zajedno suorganizirali. Tako su generacije Caritasovih korisnika bile na zimovanju u Visokim Tatrama u Slovačkoj, sudjelovali su na taborovanjima i na kulturnim susretima i druženjima u Češkoj te sportskim igrama u Mađarskoj zajedno s djecom iz domova iz pet srednjeeuropskih zemalja. Osim navedenih aktivnosti gđa Stahuljak je inicirala i utemeljila održavanje međunarodnih konferencija voditelja i stručnih djelatnika dječjih domova iz Europe. Od deset konferencija tri su održane u Zagrebu.

Više o ovim događanjima može se saznati preko slijedeće poveznice: https://www.czn.hr/vijesti/-aha-vi-ste-dosli-znaci-putujemo.