NOVIM TEHNIKAMA I NOVIM ZAMAHOM ZA BOLJITAK DJECE

19.5.2021. Slika: NOVIM TEHNIKAMA I NOVIM ZAMAHOM ZA BOLJITAK DJECE

Od sredine veljače ove godine za korisnike Kuće »Emaus« uspješno se provode radionice art terapije za djecu i mlade u dobi od 14 do 18 godina.


Radionice, koje će trajati do 9. lipnja, provode se pod vodstvom stručne suradnice Vesne Matić, volonterke, u okviru suradnje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s Akademijom za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (http://www.uaos.unios.hr/poslijediplomski-specijalisticki-studij-kreativne-terapije/), Medicinskog fakulteta u Osijeku te Kliničke bolnice Osijek.

»U kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta do njihove punoljetnosti, odnosno završetka školovanja, na adresi Dubečka cesta 83, svakoga tjedna organizira se jedna grupna te individualne radionice. Program obuhvaća sljedeće teme: maske, pisanje pjesama, izrada grupne slike sretnih misli, radionice gline, radionice konstrukcije, radionice u prirodi te radionice slobodnih crteža«, izvješćuje sručna suradnica Matić te objašnjava: »Kroz radionice art terapije mladim osobama omogućujemo da se, osim uz tradicionalni verbalni način, kroz kreativni proces slobodno izražavaju i na druge, kreativnije i ekspresivnije načine uz pomoć raznih medija i tehnika. Osim toga, kroz art terapiju onirazvijaju alternativni načini svladavanja problema gledanjem u vizuale koji su često neočekivani te mogu prikazati sadržaj, misli i osjećaje koje riječi ne mogu opisati.«

Sličan program art terapije volonterka Matić provodi i s korisnicima Kuće ljubavi - Caritasove kuće za smještaj trudnica i nezbrinutih majki s novorođenčadi i djecom do tri godine starosti, koja se nalazi na zagrebačkoj Savici.