NASTAVAK PROSLAVE 50. GODINA RADA KUĆE SV. FRANJE

7.10.2022. Slika: NASTAVAK PROSLAVE 50. GODINA RADA KUĆE SV. FRANJE

Danom otvorenih vrata Kuće sv. Franje u Vugrovcu, upriličenom 7. listopada, nastavljeno je obilježavanje 50 godina rada ove najstarije kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, započeto proslavom 4. listopada, koju je svojom nazočnošću uzveličao nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, proslavivši ujedno tom prilikom u društvu malenih 25. obljetnicu svoje nadbiskupske službe.


Dok su 4. listopada glavni uzvanici bili darovatelji, volonteri i Caritasovi negdašnji i sadašnji zaposlenici u ovoj kući, na Dan otvorenih vrata bili su pozvani sljedeći suradnici Kuće, koji su dobili i zahvalnice: Nogometni klub Kašina, Osnovna škola Luka u Sesvetama, Dječji vrtić Sesvete, Udruga Don Kihot, Logopedsko-rehabilitacijski centar Blaži, dr. Vjekoslav Vuk, med. sestra Gordana Kovačić, dr. Petra Kreković Pizent, med. sestra Lidija Strbad, dr. Ivanka Bilonić Čović, med. sestra Snježana Prusec, dr. Sanda Srzić Raspudić, mag. Marija Škes, Narodno sveučilište Sesvete i Kulturno-umjetničko društvo Dragutin Domjanić iz Vugrovca.

Zahvalnice su podijeljene u okviru prigodnog programa, koji su pripremili korisnici i zaposlenici, a sastojao se od interpretacija poznatih pjesama, čitanja sastavaka korisnika, poučnog igrokaza i dvije prezentacije.

Po završetku programa gosti su mogli zaviriti u prošlost Kuće listajući mnoštvo albuma sa starim fotografijama te zapisati svoje dojmove u knjigu dojmova.

Nažalost zbog raznih obveza tijekom radnog vremena, svi uzvanici nisu bili u mogućnosti doći, a među nazočnima je bio i prof. Vladimir Vuger, koji je ravnatelj OŠ Vugrovec - Kašina od 2009. godine. Na upit je li zadovoljan suradnjom Kuće sv. Franje sa Školom, odgovorio je: »Moram izraziti veliko zadovoljstvo suradnjom s Kućom sv. Franje u Vugrovcu. Godinama imamo jednu odličnu sinergiju koja dobro funkcionira. Zaposlenici u Kući nam pripreme djecu za školu i uvijek su susretljivi, uvijek se odazivaju u slučaju nekakvih potreba, nezgodnih situacija, savjetovanja, tako da mogu reći samo riječi pohvale što se tiče suradnje Škole i ove Caritasove kuće.«

Ravnatelj Vuger također je istaknuo da u Kući sv. Franje rade zaista stručni ljudi, koji su uvijek spremni pripomoći, vezano uz poteškoće koje se tiče škole kao i ostale probleme koje se mogu dogoditi putem od kuće do škole. Zaposlenici Caritasa se uvijek odazovu na poziv iz Škole. »Ne prođe desetak minuta da se netko ne bi pojavio u Školi, pružio nam podršku, popričao s djetetom, ukoliko postoji potreba«, naglašava gosp. Vuger, napominjući pritom i drugi vid suradnje, koji je pokazatelj dobrih odnosa, a to je da su zaposlenici Škole uvijek dobrodošli u Kući sv. Franje, što ga naročito veseli: »Mi rado dođemo ovdje i pomognemo štogod možemo. Ponekad imamo i naše volonterske akcije prikupljanja raznih sredstava za ovu djecu, koja im zatim doniramo a potičemo i neke druge da pomažu ovoj Caritasovoj kući.«

U ovoj kući Caritasa Zagrebačke nadbiskupije trenutno je smješteno trideset i jedno (31) dijete u dobi od pet do sedamnest godina.

Više fotografija od ovoga događaja možete vidjeti na FB stranici https://web.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije