LJETNE PUTEŠESTVIJE NA KRILIMA BOŽJE PROVIDNOSTI

13.9.2022. Slika: LJETNE PUTEŠESTVIJE NA KRILIMA BOŽJE PROVIDNOSTI

Iako je prvi ovogodišnji “kupanac” pao već 11. lipnja u Novom Vinodolskom, poslije hodočašća u Svetište Majke Božje od Krasna na Velebitu, prava ljetovanja za korisnike Kuće bl. Alojzija Stepinca započela su šestodnevnim boravkom u Cresu (od 26. do 31. srpnja), nastavila se osmodnevnim boravkom u objektu Crvenoga križa Grada Zagreba »Villa Rustica« u Novom Vinodolskom (od 1. do 8. kolovoza) i osmodnevnim boravkom u Rovinju (od 23. do 30. kolovoza). Na moru su se puno kupali, šetali, odmarali, družili, sudjelovali u radionicama i slavili rođendane. Za ljetovanje u Novom Vinodolskom Caritas Zagrebačle nadbiskupije zahvaljuje Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.


U Kalju na Žumberku tijekom četrnaest dana (od 6. do 11. srpnja i od 14. do 21. kolovoza) osvježenje su potražili pokretni korisnici koji nisu otišli u biološke ili udomiteljske obitelji. Tamo su rado šetali šumom, družili se uz ples i pjesmu te uživali u ukusnim obrocima s roštilja.



Osim navedenih sadržaja, lijepa iskustva Brezovčani su donijeli i s jednodnevnog izleta u NP Plitvička jezera 15. srpnja, koju su ovako opisali u objavi na FB stranici Kuće: »Od najmanjih, koje smo nosili u klokanici pa do onih velikih, svi smo osjetili kako izgleda predivna dobrodošlica od strane Nacionalnog parka Plitvička jezera, koji nam je darovao 27 ulaznica za šetnju Parkom, vožnju brodom i vlakom te nas putem rashladio sladoledima. Restoran Plitvice Lakes Petar nas je počastio tako finim ručkom, desertom i kavom da još uvijek ne osjećamo glad. Da ne budemo putem žedni pobrinuo se Atletski klub Plitvice, koji nam je u njihove poklon-torbe upakirao i dva soka i maramu kluba. A prije polaska za Brezovicu najhrabriji su se spustili zipline-om što nam je omogućio Adrenalin Park Plitvice. Svima jedno VELIKO HVALA od srca, a posebno želimo spomenuti našu Jelenu Sabljak koja je uz pomoć našeg čuvara Stjepana Špehara i njezinog brata Robija zaslužna za svu čaroliju koju smo doživjeli.«

Ovaj niz lijepih ljetnih priča imao je i zanimljiv početak. Naime proljeće je svojim nastupom u Kući bl. Alojzija Stepinca ispratio glazbenik Miroslav Škoro 20. lipnja, a ljeto su koncertom u sjenici Kuće 24. lipnja pozdravili članovi Ansambla za ranu glazbu Minstrel. Oba gostovanja ostvarena su u okviru niza glazbenih večeri, koje su organizirane drugu godinu zaredom.



Zahvala Caritasa ide ovom prilikom i Pastoralu osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te učenicima prvih i trećih razreda II. gimnazije Varaždin i Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu, koji su se družili s korisnicima Kuće 29. lipnja u okviru projekta »Bartimej« te dugogodišnjem prijatelju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije don Luigiju Milaniju, koji ih je Kuću posjetio u istom mjesecu sa svojim suradnicima.

Ljetne putešestvije Brezovčane završene su pred početak nove školske godine za koju ih je, uz Caritas, dodatno pripremila donacija đačkih potrepština ‘dobrih susjeda’ - Humanitarne udruge Humanity First Hrvatska - uručena 12. rujna.

Iako u ovoj Caritasovoj kući nije ni svima ni uvijek lako, posebice onima koji su svakodnevno pritisnuti križem teškog invaliditeta - unatoč tomu ljubav mnogih neumorno udahnjuje u njihove živote svjetlost, radost i ljepotu.

Više fotografija možete vidjeti na FB stranici Kuće bl. Alojzija Stepinca - https://www.facebook.com/KucaBrezovica/