KINDERPERSPECTIEF IZOBRAZBA ZA CARITASOVE ZAPOSLENIKE

11.4.2024. Slika: KINDERPERSPECTIEF IZOBRAZBA ZA CARITASOVE ZAPOSLENIKE

U okviru trajne izobrazbe zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije održan je dvodnevni program stručne razmjene predavača i projektnih menadžera Akademije Kinderperspectief iz Nizozemske i zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji su uključeni u neposredni rad s djecom i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


Program stručne izobrazbe održan je od 9. - 11. travnja ove godine u Caritasovoj Kuća za mlade "Da život imaju!" u Selskoj cesti 165 u Zagrebu, a voditeljice predavanja i radionica bile su Karin Zanin i Janette van Vliet, kojima su pomagale i bile predvoditeljice Dijana Janković i Ljiljana Ban. Petnaest polaznika iz triju Caritasovih kuća iskazali su veliko zadovoljstvo programom.

U okviru programa obrađene su sljedeće teme: Trauma i rad uz osjetljivost za traumu, Spoznajni trokut, Skrb o sebi, Sekundarna traumatizacija i koregulacija, Krug sigurnosti, Metode prevencije i rada s agresivnim korisnicima, Metoda Budne skrbi/vigilant care, Prikaz novijih, učinkovitih metodika u radu s djecom (MAT igra -Igra u prostoru, Yucel metoda, Metoda Tri kuće, Duplo metoda).

"Zaklada Kinderperspectief uvijek organizira radionice koje uključuju praktičare jer smatra da je u izobrazbi važno staviti naglasak na praktično iskustvo. Stoga je i glavni cilj ovog dvodnevnog programa KP Akademije razmjena iskustva osoba koje rade s djecom u alternativnoj skrbi jer oni jedni druge kroz interakciju predavanja i radionica nadahnjuju, proširuju si horizonte, usvajaju nove vještine, uviđaju nove mogućnost na koje se može prilaziti djeci i pružiti im skrb koju zaslužuju", istaknula je Ljiljana Ban, voditeljica projekata i izvršna urednica u zakladi Kinderperspectief te izvršna urednica časopisa za stručnjake iz alternativne skrbi Alternativni MOD/DOM.

"Projekt Kinderperspectief Academy postoji već deset godina, a kroz njega stručnjaci iz Nizozemske, koji rade u okviru socijalne zaštite, svoja iskustva dijele s kolegama s jugoistočne Europe, u ovom slučaju iz zagrebačkog Caritasa. Predavačice Karin Zanin i Janette van Vliet, koje smo doveli, već su sudjelovale u ovom projektu i njihova predavanja su bila jako dobro prihvaćena. Predavanja i radionice imaju za cilj pomoći sudionicima izobrazbe da svoje teoretsko znanje nauče praktično primijeniti u konkretnim situacijama. Sudionici našega programa tijekom proteklih godina poslije izobrazbe češće rade s grupama, vrlo brzo počnu koristiti alate koje su usvojili te svjedoče da su im od velike pomoći u svakodnevnom radu. Radi se vrlo jednostavnim ali učinkovitim alatima koji se tijekom dva dana mogu naučiti, a zatim profesionalac prilagođava njihovu upotrebu svojim potrebama. Karakteristično je za našu Akademiju da ne zatrpavamo sudionike suvišnim informacijama, koje moraju samo pasivno slušati, već ih želimo aktivirati ali tako da se ujedno i zabave jer smatramo da se tako najbolje uči", objasnila je Dijana Janković, voditeljica Kinderperspectief projekata.

Tijekom drugog dana programa sa sudioncima izobrazbe susrela se i ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar, koja je zahvalila izvrsnim predavačima i organizaciji Kinderperspectief Academy (https://www.kinderperspectief.nl/) na suradnji, u kojoj je posredovala gđa Ban te velikodušnoj ponudi da njezini predavači besplatno provedu ovaj program. Naglasila je važnost trajne izobrazbe stručnih zaposlenika u radu s Caritasovim korisnicima, posebice s djecom i mladima, budući da se suočavaju sa sve većim izazovima. Rekla je da za rad s mladima nema recepta jer je svaki korisnik jedinstven pa su ovakve razmjene iskustava vrlo dragocjene. Budući da se zaposlenici svakodnevno troše ulažući u rad sebe, dajući se korisnicima, ovakvi programi su neophodni, zaključila je ravnateljica Caritasa.

Na završetku prvoga dana programa, goste iz Nizozemske kroz Kuću za mlade provela je voditeljica Sektora socijalnih usluga Suzana Horvat Kutle i upoznala ih s njezinim radom, a dan poslije završetka programa, 11. travnja, gosti su posjetili i Caritasovu Kuću sv. Franje u Vugrovcu.


Više fotografija možete vidjeti na našoj facebook stranici.