FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE ZA MLADE

12.3.2021. Slika: FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE ZA MLADE

Tvrtka Klijent nastavlja dugogodišnju suradnju s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije kroz radionice financijskog opismenjavanja koje je provela u Kući za mlade »Da život imaju!«


»Ove radionice organizirali smo s ciljem da naši mladi, koji su ovdje samo privremeno na smještaju, usvoje osnove financijske pismenosti i formiraju zdrave financijske navike«, objasnila je Daniela Petković, voditeljica Kuće čiji su stanari imali priliku sudjelovati na radionicama održanima od 9. do 11. ožujka u večernjim satima u Selskoj cesti 165 u Zagrebu. Budući da je za osobni i obiteljski budžet najvažnije planirati potrošnju u granicama ostvarenih prihoda, prva radionica bila je posvećena povećanju prihoda i smanjivanju potrošnje.


PREDAVAČI I TEME

Moduli s radionicama trajali su po dva sata, a predavači i teme izlaganja bili su: Anamarija Jakovljević (Klijent d.o.o.) - Prihodi, rashodi i kućni budžet; Tonči Visković (Braovac i partneri d.o.o.) - Zaduženost, krediti i ovrhe; Suzana Komazin (Klijent d.o.o.) - Financijska pismenost i financijsko zdravlje; Katarina Braovac (Klijent d.o.o.) i Ratimir Pilja (Cavallin d.o.o.) - Razgovor za posao; Božana Bešlić (obrt BB CONSULT) - Samozapošljavanje.


ZAPAŽANJA DAROVATELJA

»Uistinu smo zadovoljni odazivom mladih na ponuđene radionice. Njih jako zanima ova tematika i vrlo aktivno sudjeluju u radionicama«, izjavila je Anamarija Jakovljević, mag. oec., voditeljica Računovodstvenog ureda u poduzeću Klijent d.o.o. (www.klijent.hr).

»Između ostaloga, pozitivno je bilo i zanimanje mladih za blokirani, odnosno zaštićeni račun, o kojemu smo govorili na prvoj radionici. Nadamo se da će im ove radionice pomoći da ne dođu u situaciju da ga imaju. Nažalost često smo svjedoci tomu da pojedinci sami sebe dovode u siromaštvo lošim financijskim odlukama, trošeći nepotrebno novac kojega nemaju, olako ulazeći u dugove i kredite. Financijskim rizicima više su skloni muškarci nego li žene, više mlađe nego li starije osobe. U našemu radu s Caritasovim korisnicima ohrabruje nas kada vidimo da smo nekome pomogli, a takva iskustva imamo u radu s korisnicima njegova Prihvatilišta za beskućnike. To nam daje polet za nove pothvate«, objašnjava voditeljica Jakovljević, koja je uvjerena da bi polaznici koji primijene savjete s ovih radionica trebali postići poboljšanje osobnog budžeta od oko 60 do 70 posto u odnosu na situaciju u kojoj se trenutno nalaze.


Anamarija Jakovljević, mag. oec., voditeljica Računovodstvenog ureda u poduzeću Klijent d.o.o.


TVRTKA PARTNER CARITASU, A ZAPOSLENICI VOLONTERI

Caritas Zagrebačke nadbiskupije surađuje s tvrtkom Klijent od 2017. godine kroz razne aktivnosti - radionice, seminare i projekte. U projekt su se uključili i partneri poduzeća Klijent d.o.o. U financijska znanja do sada su njezini stručni zaposlenici volonterski upućivali Caritasove korisnike iz mnogočlanih obitelji i obitelji slabijeg imovinskog stanja te korisnike Prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu, a ovom izobrazbom proširili su to područje na mlade.

Za potrebe financijskog opismenjavanja Caritasovih korisnika na početku suradnje izdali su poseban priručnik, koji je u svibnju 2018. godine doživio drugo, poboljšano izdanje. Nakon stanke u suradnji, uzrokovane mjerama zaštite od korona virusa, ove su godine izdali i radnu bilježnicu za polaznike njihovih radionica.



Suzana Komazin, mag. oec., vanjska suradnica tvrtke Klijent d.o.o.


Mr. sc. Katarina Braovac, direktorica tvrtke Klijent d.o.o.


POVEZANE VIJESTI

31. 05. 2019. - KONFERENCIJA U POVODU ZAVRŠETKA PROJEKTA »CARITAS - NE RIJEČIMA, VEĆ DJELIMA!«
http://www.czn.hr/vijesti/konferencija-u-povodu-zavrsetka-projekta

14. 01. 2019. - ZAHVALA CARITASOVA PRIHVATILIŠTA ZA BESKUĆNIKE
http://www.czn.hr/vijesti/zahvala-caritasova-prihvatilista-za-beskucnike

23. 12. 2018. - PRILOG NA DNEVNIKU 2 O CARITASOVU PRIHVATILIŠTU ZA BESKUĆNIKE
http://www.czn.hr/vijesti/prilog-na-dnevniku-2-o-caritasovu-prihvatilistu-za-beskucnike

30. 05. 2018. - FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE BESKUĆNIKA
http://www.czn.hr/vijesti/financijsko-opismenjavanje-beskucnika

02. 12. 2017. - UZ SVJETSKI DAN VOLONTERA PRIZNANJA I ZAHVALNOST
http://www.czn.hr/vijesti/uz-svjetski-dan-volontera-priznanja-i-zahvalnost

13. 04. 2017. - ZAVRŠEN CIKLUS FINANCIJSKOG SAVJETOVANJA
http://www.czn.hr/vijesti/zavrsen-ciklus-financijskog-savjetovanja

22. 03. 2017. - PREDAVANJE I RADIONICA: MJERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA
http://www.czn.hr/vijesti/najava-predavanje-i-radionica-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja

27. 01. 2017. - FINANCIJSKO SAVJETOVANJE CARITASOVIH KORISNIKA
http://www.czn.hr/vijesti/financijsko-savjetovanje-caritasovih-korisnika