CARITASU ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE ODOBREN EUROPSKI PROJEKT VRIJEDAN 4.067.642,98 KUNA

25.3.2022.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u okviru Poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza IV“ donijelo je odluke o financiranju devetnaest projekata koji se odnose na ublažavanje siromaštva pružanjem pomoć najpotrebnijim osobama.

Projektu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije „Caritas - ne riječima, već djelima II“ dodijeljen je iznos od 4.067.642,98 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19.

Tijekom dvanaest mjeseci provedbe projekta „Caritas - ne riječima, već djelima II“. 4.000 osoba u riziku od siromaštva s područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije primiti će 13.500 paketa hrane te 4.000 paketa higijenskih potrepština. Korisnici projekta odabirat će se u suradnji s centrima za socijalnu skrb i župnim Caritasima, koji zbog izravnog djelovanja unutar lokalne zajednice imaju najbolji uvid u potrebe na terenu.

Osim podjele paketa hrane i higijenskih proizvoda, Caritas će kroz ovaj projekt provoditi savjetovanje i informiranje korisnika te radionice financijskog opismenjavanja za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Ugovor o provedbi projekta ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jeleni Lončar uručio je ministar Josip Aladrović na svečanosti održanoj 25. ožujka u hotelu Sheraton Zagreb.

„Ovo je već treći projekt iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije kojega provodi Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Provedbom prva dva projekta bilo je obuhvaćeno 12.900 osoba. Izniman značaj ovoga projekta je u mogućnosti da se dođe do velikog broja korisnika koji žive na rubu egzistencije u svojim ruralnim sredinama, a često puta i zaboravljeni od društva i sustava. Zahvalni smo volonterima župnih Caritasa kao i Centrima za socijalnu skrb koji pronalaze najpotrebnije na svome području. Susret sa sudbinama tih korisnika ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.“, istaknula je ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar zahvalivši Vladi RH i Ministarstvu što prepoznaju značaj prisutnosti i djelovanja Caritasa na socijalnom i karitativnom području.

Osim Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ugovore o financiranju su potpisali Caritas Zadarske nadbiskupije i Caritas Sisačke biskupije.