Caritas Zagrebačke nadbiskupije predstavio prijedloge za poboljšanje socijalnih usluga

18.10.2022. Slika: Caritas Zagrebačke nadbiskupije predstavio prijedloge za poboljšanje socijalnih usluga

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je na Okruglom stolu pod nazivom „Socijalne usluge u borbi protiv siromaštva“ na kojem je predstavio prijedloge za poboljšanje socijalnih usluga.

Okrugli stol u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba održan je u ponedjeljak 17. listopada u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Prijedloge za poboljšanje socijalnih usluga iz perspektive Caritasa predstavila je voditeljica Sektora karitativnog rada Elza Parlov.
Elza Parlov je na temelju dugogodišnjeg karitativnog iskustva zagrebačkog Caritasa i svakodnevnog rada s ranjivim skupinama i pojedincima ukazala za aktualne probleme te potrebne resurse kako bi socijalne usluge bile kvalitetne i dostupne a kojima bi se u konačnici utjecalo na poboljšanje kvalitete života pojedinaca i obitelji u potrebi.
Između ostalog ukazala je na potrebu povećanja iznosa dječjeg doplatka te proširenje obuhvata tog prava na svako dijete, potrebu socijalnog stanovanja uz povoljan najam za jednoroditeljske obitelji, povećanje cenzusa za ostvarivanje različitih prava za osobe starije životne dobi, potrebu povećanja kapaciteta domova za starije i nemoćne te kapaciteta za pružanje palijativne skrbi, potrebu osiguranja smještajnih kapaciteta i stručne podrške za smještaj beskućnika s psihičkim poteškoćama, potrebu odbacivanja predrasuda o brojnim obiteljima kao teretu društva i zajednice i konačno donošenje jasne strategije usmjerene na konkretne pronatalitetne mjere i aktivnosti.