AKTIVNOSTI ZA OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI U ORGANIZACIJI DRUŠTVA ZA PSIHOLOŠKU POMOĆ

24.8.2023. Slika: AKTIVNOSTI ZA OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI U ORGANIZACIJI DRUŠTVA ZA PSIHOLOŠKU POMOĆ

Od rujna ove godine, Društvo za psihološku pomoć proširuje set usluga koje su namijenjene osobama starije životne dobi. Iako se bliži kraj projektu »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«, koji Društvo za psihološku pomoć provodi u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Domom za starije osobe Trnje te Gradom Zagrebom uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, aktivnosti za osobe starije životne dobi se nastavljaju zahvaljujući projektima financiranima iz nacionalnih izvora.


Tako će se, pored dosadašnjih grupnih programa kognitivnog osnaživanja i jačanja socioemocionalnih kompetencija, koji su se odvili u okviru ESF projekta »Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba«, osobe starije životne dobi odsad moći uključiti i u radionice osnažujućeg pisanja te društvenih igara.

Kroz dvojako djelovanje na jačanju kognitivnih kapaciteta te socioemocionalnom osnaživanju, sve spomenute aktivnosti imaju za cilj pridonijeti održavanju kognitivne vitalnosti osoba starije životne dobi te širenju njihove socijalne mreže.

Radionice osnažujućeg pisanja kreativna su metoda koja sudionicima omogućuje da se bave temama od osobnog značaja te na taj način djeluju na očuvanju kognitivne vitalnosti. Kognitivnom funkcioniranju pridonose i radionice društvenih igara, osmišljene kao druženje osoba starije životne dobi gdje će sudionici imati prilike naučiti različite igre te kroz ovaj vid zabave proširiti svoje socijalne aktivnosti.

Kognitivni trening usmjeren je na uvježbavanje i učenje novih vještina koje sudionicima mogu pomoći u svakodnevnim životnim situacijama. Teme koje se obrađuju u okviru programa su učenje i pamćenje u starijoj dobi, uvid u vjerovanje u vlastito pamćenje te metode i strategije kako unaprijediti misaone procese, odnosno utjecati na opadanje sposobnosti učenja i pamćenja u starijoj dobi.

Jačanje socioemocionalnih kompetencija kroz grupni rad direktno pridonosi emocionalnom osnaživanju za nošenje s poteškoćama koje donosi starenje, smanjuje osjećaj usamljenosti i socijalne isključenosti te naravno otvara mogućnosti za nove socijalne kontakte i razmjenu iskustva.

Kao i dosad, osobama starije životne dobi omogućeno je i uključivanje u individualno savjetovanje, čime se jača psihološka otpornost osoba starije životne dobi i omogućuje im se lakše nošenje s životnim izazovima u ovoj dobi što pridonosi poboljšanju kvalitete života i mentalnog zdravlja.

»Programi su osmišljeni kao odgovor na poteškoće koje prate osobe starije životne dobi koje se najčešće manifestiraju u padu kognitivnih sposobnosti i često prisutnom osjećaju usamljenosti. Grupni programi, baš kao i individualno savjetovanje, prilagođeni su osobama starije životne dobi kao nastojanje struke da im se omogući aktivan i kvalitetan život u skladu s mogućnostima. Iskustva naših korisnika su pozitivna, a vrata naše udruge i dalje otvorena. Javite se i provjerite jesu li usluge koje pružamo upravo ta promjena koju trebate«, izjavila je psihologinja Petra Kremenjaš, voditeljica projekta te voditeljica Centra Modus Društva za psihološku pomoć.

Sve zainteresirane osobe starije životne dobi (od 65 godina i više) pozivamo da se jave u Centar Modus Društva za psihološku pomoć na telefon 01 4826111 (pozivi se primaju nakon 13:00 sati) ili putem maila modus@dpp.hr te se uključe u neku od ponuđenih aktivnosti.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Društva za psihološku pomoć.