»JOŠ SE NIJE DOGODILO DA NETKO NE ŽELI TORTU!«

4.1.2023. Slika: »JOŠ SE NIJE DOGODILO DA NETKO NE ŽELI TORTU!«

Kako veselo iskre dječje okice obasjane svjećicama rođendanske torte, zna svaki roditelj ali kako se sličan sjaj u očima pojavi na nasmijanim licima korisnika Prihvatilišta za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dobro znaju gđa Iva Hrvačić, voditeljica Prihvatilišta i njezini suradnici.

Donacija rođendanskih torti za domsku djecu i nije tako neobična ali takva donacija za odrasle osobe, koliko nam je poznato, rijetka je. Na ideju za donacijom rođendanskih torti došla je voditeljica Hrvačić nakon razgovora sa bračnim parom Jukić koji su željeli na neki način razveseliti korisnike. »Ideja se pokazala kao pun pogodak jer se svi vesele torti i željno ju iščekuju. Još se nije dogodilo da netko ne želi tortu jer je to jako lijep znak pažnje koji već dugo nisu doživjeli«, opisuje rođendanske proslave u Prihvatilištu voditeljica Hrvačić, koja navodi i nekoliko zahvala korisnika: »Zahvaljujem donatorima, torta je bila izvrsna.« I. M. (61); »To je baš lijepo i ugodno iznenađenje, jako lijepa gesta.« J. P. (50); »Razveseli čovjeka takav znak pažnje od ljudi koji mi nisu u rodu. Jako sam zahvalan.« I. P. (58).

Ove donacije traju već oko godinu dana, a do sada je torte dobilo devet (9) Caritasovih korisnika, koji su bili u dobi od 38 do 72 godine. Cijena jedne torte je oko 200,00 kuna a naručuje ih plaća mladi bračni par Dario i Anja Jukić, koje želimo prestaviti kroz sljedeći kratki razgovor. Odgovarali su zajedno…

CZN: Kako je i kada došlo do Vaše suradnje s Caritasovim Prihvatilištem?...

DARIO I ANJA: Sasvim slučajno. Naš prijatelj je radio u jednom od prihvatilišta i ponekad smo znali sudjelovati u njihovim akcijama za beskućnike. No htjeli smo nešto redovito i pitali smo ga za prijedlog. Zatim nas je on spojio s gđom Hrvačić. Nakon par razgovora i naših prijedloga, gđa Iva je smislila ovaj koncept s tortama, a mi smo ga prihvatili - i tako je krenulo!

CZN: Što ste po zanimanju? Izrađujete li torte sami ili ih kupujete?...

DARIO I ANJA: Po zanimanju smo ekonomisti. Torte kupujemo i pokušavamo mijenjati okuse i oblike pa je to faktor iznenađenja za korisnike, a ponekad je i nama izazov pronaći i dostaviti tortu na vrijeme. Zasad nismo nijedan rođendan preskočili i vjerujemo da će ostati tako.

CZN: Što Vas najviše potiče da uvijek iznova Vašim donacijama torti obogatite rođendanske proslave korisnika Prihvatilišta?...

DARIO I ANJA: Potiče nas ta osoba s druge strane. Želimo da osjeti kako nije zaboravljena i da se na svoj rođendan osjeti posebno. Nerijetko napišemo čestitku i ime slavljenika na tortu. Ponekad donesemo i svjećice. Vjerujemo da to pridonosi osjećaju zadovoljstva. Lijepo je vidjeti nasmijana lica na fotografijama koje nam pošalje gđa Iva i to nas svakako motivira za buduće rođendane jer bi bilo pošteno da su svi jednaki te ne želimo da netko od korisnika ostane zakinut za svoju tortu.

CZN: Jeste li svojim primjerom ili riječima potaknuli nekoga iz kruga rodbine ili prijatelja da na neki način podupire rad Caritasa?...

DARIO I ANJA: Još uvijek nismo. Ne volimo isticati takve aktivnosti, ali evo možda ovaj razgovor bude poticaj svakome tko osjeti da može i želi pomoći na odredeni način. Sada dolazi božićno vrijeme i kreću razne humanitarne akcije, a onda od siječnja svi nekako zaboravimo na potrebite i učahurimo se u svoje ‘brige'. Vama koji sad ovo čitate želimo reći da se usudite poslati prvi mail ili obaviti prvi poziv prema Caritasu i vjerujemo da će se pronaći način kako možete pomoći. To ne mora nužno biti novac. Ponekad je dovoljno samo naše vrijeme i, naravno, dobra volja 😊.