"BAKE I DJEDOVI SPONA SU KOJA POVEZUJE NARAŠTAJE, PRENOSE MLADIMA ISKUSTVO ŽIVOTA I VJERE"

23.7.2021.

Prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježava se 25. srpnja 2021. godine na poticaj pape Franje. Tim povodom će Caritas Zagrebačke nadbiskupije, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te u suradnji s Domom za starije osobe Dubrava - Zagreb, u nedjelju, 25. srpnja u 10:00 sati upriličiti prigodni program u Kući sv. Franje u Vugrovcu.


U programu će sudjelovati korisnici iz Caritasovih kuća za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i korisnici Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb. Program će obuhvatiti povezivanje djece koja su u institucionalnoj skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s korisnicima Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb kroz online komunikaciju putem tableta. Ovime se želi potaknuti svijest o važnosti razvoja odnosa "djedova i baka" i "unučadi", koji - iako nisu biološki povezani - mogu međusobno ostvariti odnose s takvim kvalitetama i zadovoljiti svoje potrebe za pripadanjem i kontaktom.

Tom prigodom razgovarali smo s gospođom Ivanom Vincek Kovačić, voditeljicom Kuće sv. Franje u Vugrovcu.

TISKOVNI URED - Na koji način ćete ovaj dan obilježiti u Kući sv. Franje u Vugrovcu? Kakav je program predviđen u nedjelju? Koju poruku želite poslati?

IVANA VINCEK KOVAČIĆ - Prvi Svjetski dan djedova i baka te starijih osoba obilježit će se u nedjelju 25. srpnja, a Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizira proslavu za djecu iz Caritasovih kuća bez odgovarajuće roditeljske skrbi i korisnika Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb. Pripremamo program korisnika, zajedničku radionicu korisnika, veselo zajedničko druženje uz aktivnosti u skladu sa željama i afinitetima (pričanje priča, igranje društvenih igara i sl.). Susret će završiti uz primopredaju poklona koji su se kroz kreativne radionice marljivo izrađivali za međugeneracijski susret. Djeca iz Kuće vesele se međugeneracijskom susretu i sigurno će ih susret obogatiti i oplemeniti.

Ovo međugeneracijsko povezivanje otvara pozitivne prostore za doprinos mentalnom, emocionalnom i duhovnom zdravlju, prostore dostojanstvenoj starosti i brižnoj mladosti, koja će kroz ovaj susret učiti o humanosti prema trećoj životnoj dobi.

TISKOVNI URED - U programu će sudjelovati korisnici iz Caritasovih kuća za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i korisnici Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb. U najavi stoji kako želite potaknuti svijest o važnosti razvoja odnosa »djedova i baka« i »unučadi«. Što Vas je potaknulo da baš na ovaj način – susretom i povezivanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i starijih osoba u Domu – obilježite Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba? Što očekujete od njihovog susreta?

IVANA VINCEK KOVAČIĆ - Pandemija Covida-19 donijela je mnogobrojne posljedice za stanovništvo, ali najviše je pogodila osobe starije životne dobi. Izolacija korisnika Domova za starije zbog očuvanja života i zdravlja, posebno je ostavila traga na korisnicima domova za starije i nemoćne. S druge strane, imamo skupinu korisnika Kuće za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja iz brojnih razloga nemaju dragocjene veze s djedovima i bakama. Bake i djedovi spona su koja povezuje naraštaje, prenose mladima iskustvo života i vjere.

Susret smatramo posebno vrijednim i važnim zbog važnosti učenja djece o humanosti prema trećoj životnoj dobi. Očekujemo zajedništvo, veselje i prekrasne uspomene koje će se urezati i srca samih sudionika i posjetitelja.

TISKOVNI URED - Jeste li i prije surađivali s Domom za starije osobe Dubrava - Zagreb i planirate li nastaviti suradnju u budućnosti?

IVANA VINCEK KOVAČIĆ - Ovo je prva suradnja Caritasove Kuće svetog Franje s Domom za starije osobe Dubrava - Zagreb. S obzirom na veselje korisnika Kuće koji se uz pomoć odgojiteljica pripremaju za susret, svakako planiramo nastaviti suradnju u budućnosti. Vjerujem da je ovo početak lijepe suradnje koja će obogatiti i oplemeniti živote svih sudionika.

TISKOVNI URED - Caritas Zagrebačke nadbiskupije ima bogato razvijen sustav rada i brige o starijim osobama. Možete li istaknuti najvažnije projekte i načine djelovanja Caritasa prema djedovima i bakama i starijim osobama?

IVANA VINCEK KOVAČIĆ - Karitativnu skrb za starije i nemoćne osobe kroz pružanje pomoći u kući/stanovima naš nadbiskupijski Caritas provodi od 1994. godine. Taj program pomoći u kućanskim poslovima i nabavci namirnica, a povremeno i posjetu medicinske sestre, obuhvaćao je od početka terenske obilaske, koji su se prema potrebama korisnika odvijali svakodnevno ili tjedno. To područje djelovanja mijenjalo je organizacijske forme, a trenutno se provodi kao usluga "Pomoć u kući". Tijekom 2020. godine tom uslugom bilo je obuhvaćeno 125 korisnika. Usluga je zapošljavala 5 osoba koje su odradile 1 871 izlazak na teren, a 8 volontera odradilo je 114 izlazaka na teren. Za korisnike ove usluge Caritas povremeno organizira hodočašća u razna svetišta te jednodnevne izlete.

Od 2019. godine Caritas, u partnerstvu s gradom Zagrebom, pomoć u kući pruža i kroz projekt "Socijalno se uključi i zaposli - SUZI" financiran sredstvima Europske unije. U projektu je zaposleno 10 žena i voditeljica projekta, a u usluge je uključeno 50 korisnika.

Osim kroz uslugu "Pomoć u kući" starijim i nemoćnim osobama naš Caritas pomaže uključujući ih za primatelje pomoći "Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi" te primatelje donacija kruha i peciva, odjeće i obuće, namještaja, ogrjeva (akcija "Dobro srce za topli dom") te raznih obrtničkih i ugostiteljskih usluga (akcija "Dobro se dobrim vraća"). Starije osobe također mogu koristiti i našu uslugu posudbe ortopedskih pomagala.

Također je potrebno ovdje navesti i susrete umirovljenika o Božiću i Uskrsu, s prigodnim duhovno-kulturnim programom i darovima, koji su prekinuti zbog mjera zaštite od koronavirusa. Duga je tradicija našega Caritasa u organizaciji posjeta starijih i nemoćnih osoba po njihovim kućama/stanovima, uz podjelu darova, povodom Svjetskog dana bolesnika, zatim akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te nešto novijeg Svjetskog dana siromaha.

Spomenula bih također i zanimljiv projekt za starije osobe "Zajedno samostalni - psihološka dimenzija životnih vještina", koji je u suradnji s Caritasom provela udruga "Senior" tijekom protekle dvije godine.

Na koncu imamo starijih osoba i među korisnicima Prihvatilišta za beskućnike (trenutno su 4 korisnika starija od 65 godina).

-

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba svake će se godine obilježavati četvrte nedjelje u srpnju, povodom spomendana sv. Joakima i Ane, kao poticaj da je starost dar te da su bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere.


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Caritas Zagrebačke nadbiskupijeIzvor: www.zg-nadbiskupija.hr


Na fotografiji dolje: Prizor s rođendanske proslave upriličene za jednu od korisnica projekta "Socijalno se uključi i zaposli - SUZI".