PROJEKT »POSUDIONICA ORTOPEDSKIH I MEDICINSKIH POMAGALA«

Slika: PROJEKT »POSUDIONICA ORTOPEDSKIH I MEDICINSKIH POMAGALA«

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti: osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom, osoba trajno narušenog zdravlja i drugih kategorija građana kojima je potrebna privremena pomoć zbog nepovoljnih životnih okolnosti.

Izvor financiranja: Grad Zagreb

Naziv Poziva: Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja iz Proračuna Grada Zagreba za 2021.

Naziv projekta: POSUDIONICA ORTOPEDSKIH I MEDICINSKIH POMAGALA

Nositelj projekta: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Ukupna vrijednost projekta: 14.000,00 kn

Vrijeme provedbe projekta: 2021.

O projektu: Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti: osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom, osoba trajno narušenog zdravlja i drugih kategorija građana kojima je potrebna privremena pomoć zbog nepovoljnih životnih okolnosti. Projektom se pruža potpora navedenim skupinama da što duže ostanu živjeti u vlastitom domu čime se doprinosi kvaliteti njihovog života ali i financijskoj uštedi u sustavima zdravstvene i socijalne skrbi.

Specifični ciljevi:

1. Posudbom ortopedskih i medicinskih pomagala pomoći obiteljima koje se brinu i njeguju bolesnog člana te im na taj način olakšati da financijska sredstva koja bi inače potrošili na pomagala, utroše na ostale potrepštine kao što su terapije, lijekovi i slično

2. Pojednostaviti proceduru posudbe i odabira pomagala jer će korisnik na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije, predati zahtjev pa čak odabrati i preuzeti neka manja pomagala na licu mjesta

3. Proširiti asortiman medicinskih i ortopedskih pomagala kako bismo korisnicima, osim kreveta, mogli ponuditi posudbu invalidskih kolica, različita pomagala za hodanje, mobilne toalete-„princeze“, pelene za odrasle osobe i dr.

4. Pomoći obiteljima s članovima u terminalnim stadijima bolesti, odnosno osobama kojima je potrebna palijativna skrb. Nažalost, sustav palijativne skrbi nije dostatan, odnosno ne može odgovoriti na potrebe mnogih bolesnika zbog smanjenog smještajnog kapaciteta ali i financijskih ograničenja članova obitelji. Ovime osiguravamo lakši i dostojanstveniji život osobe u vlastitom domu, odnosno pružamo mogućnost da proživi zadnje trenutke u okruženju svoje obitelji.

5. Osim bolesnika s teškim dijagnozama, kroz posudionicu se pomaže i onima kojima će pomagala, kao npr. kolica ili štake za potporu pri hodanju, omogućiti da im radne, životne i rekreativne aktivnosti postanu dostupnije i jednostavnije.


Rezultati: U okviru projekta je 50 osoba u potrebi dobilo na posudbu ortopedska i medicinska pomagala te informacije o drugim dostupnim oblicima pomoći unutar Caritasa.


Za više informacija o projektu: projekti@czn.hr

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.


TIJEK PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

...