TERENSKA PRAKSA STUDENATA SOCIJALNOG RADA

11.5.2022. Slika: TERENSKA PRAKSA STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Caritas Zagrebačke nadbiskupije nastavio je suradnju sa Studijskim centrom socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu kroz terensku praksu studenata iz kolegija Socijalna gerontologija


Sedam studenata treće godine zajedno s Caritasovom socijalnom radnicom obilaze ovih dana korisnike usluge pomoći u kući. Studenti su prije izlaska na teren upoznati s radom socijalnog radnika na odjelu, izazovima i metodama terenskog rada, komunikacijskim vještinama potrebnim za rad s korisnicima te pravima koje korisnici mogu ostvariti.

Studentska praksa u Caritasu studentima socijalnog rada omogućuje primjenu znanja stečenih na fakultetu kao i skupljanje iskustava direktnog rada s korisnicima koja doprinose unapređenju profesije socijalnog rada.

Kroz terensku praksu u trajanju od dva mjeseca svaki student će obaviti praksu od 20 sati rada na terenu.

Korisnici su izuzetno zadovoljni ovom posjetom jer neki od njih, osim Caritasovih zaposlenika, nemaju nikoga drugoga da ih posjeti i porazgovara s njima.


ISKUSTVA STUDENATA

»Bilo je zanimljivo upoznati različite životne sudbine korisnika i iskusiti kako izgleda posao socijalnog radnika u ovom području. Naučila sam koja prava i pod kojim uvjetima korisnici mogu ostvariti. Ovo je bilo korisno i lijepo iskustvo.« (Nikolina)

»Na praksi je bilo zanimljivo i korisno jer nemamo uvijek priliku upoznati starije osobe od kojih svaka ima drugačiju životnu priču i osobnost. Kroz praksu sam poboljšala komunikacijske vještine sa starijim korisnicima te saznala koja prava korisnici mogu ostvarivati. Praksa mi je bila ugodno i lijepo iskustvo a neke priče korisnika ostat će mi u dugom pamćenju.« (Domenica)

»Bilo jako zanimljivo, ali i jako poučno. Susrela sam se s korisnicima s kojima do sada nisam imala iskustvo rada. Shvatila sam važnost komunikacijskih vještina u radu sa starijim osobama te još jednom osvjedočila da posao socijalnog radnika nije jednostavan ali je istovremeno dinamičan i zanimljiv. Vjerujem da ću još puno toga naučiti kroz ovu praksu.« (Katarina)

»Kroz susret sa starijim osobama shvatila sam koliko je bitno znati slušati kako bismo ispravno doživjeli korisnika i njegove potrebe. Primijetila sam da su mnogi korisnici usamljeni i koliko im znaci kad im netko dođe u posjet, pa makar to bila socijalna radnica ili gerontodomaćica. Vrlo ugodno iskustvo ali i pristupačna socijalna radnica koja nam je pokazala da, ako volimo ovaj posao, ništa nije nemoguće.« (Lucija)