POČETAK SOCIJALNO-KARITATIVNOG PRAKTIKUMA BOGOSLOVA II. GODINE

9.11.2022. Slika: POČETAK SOCIJALNO-KARITATIVNOG PRAKTIKUMA BOGOSLOVA II. GODINE

Bogoslovi druge godine formacije susreli su se u utorak, 8. studenoga 2022. godine u prostorijama Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa sa s. Jelenom Ločar, ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.


Tijekom nove formacijske godine bogoslovi druge godine prema svome programu vršiti će socijalno–karitativni praktikum u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. Tim povodom bogoslovi druge godine susreli su se sa s. Jelenom Lončar uz prisutnost rektora preč. Željka Faltaka i odgojitelja vlč. Tonija Potrebića.

Nakon kratkog uvoda i predstavljanja bogoslova, s. Jelena postavila je bogoslovima pitanje koje postavlja novim volonterima i suradnicima Caritasa, a ono glasi jeste li se ikada susreli s Caritasom i znate li što je to Caritas?... Većina bogoslova podijelila je iskustva suradnje u župnom Caritasu, čija je uloga bitna povezanost s biskupijskim, jer upravo župne zajednice mogu prepoznati tko su potrebiti na terenu.

Sestra Jelena je približila funkciju Caritasa od osnutka i njegova osnivača nadbiskupa Bauera, kroz sve krize pa do ponovnog pokretanja i današnje situacije. Caritas Zagrebačke nadbiskupije se razvija kroz mrežu župa, volonterstva koje je sve više prisutno među mladima, ali naravno da su prisutne i razne aktivnosti i akcije u pomoći starijima. Sestra je također rekla kako će bogoslovi kroz socijalno-karitativni praktikum moći susresti sve kategorije korisnika, imati priliku upoznati rad volontera i stručnih djelatnika koji nastoje vratiti samopouzdanje, povjerenje i dostojanstvo onim korisnicima koji su to izgubili.

Nadalje, sestra Lončar je ukratko predstavile neke projekte Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji su odgovor na različite krize s kojima se ljudi suočavaju te je pri tom istaknula načelo da svaka spašena egzistencija ostvaruje smisao karitativnog djelovanja.

Pri kraju susreta sestara Jelena je potaknula bogoslove da razvijaju karitativnu osjetljivost za vrijednost svake osobe, te da se suoče s predrasudama prema onima koji su na rubu egzistencije.

Rektor Faltak stavio je naglasak na to da bogoslov mora otvoriti oči za potrebite te prebirati iskustva socijalno-karitativnog praktikuma u svome srcu. Također je istaknuo kako su ciljevi socijalno-karitativnog praktikuma bogoslova učenje komunikacije s ljudima u potrebi, razvijanje sposobnosti slušanja drugoga, kao i upoznavanje rada Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i prevladavanje vlastitih predrasuda.


Tekst: Luka Barišić
Foto: Antonio Kljajić


Više fotografija na FB stranici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu i FB stranici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.