OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA HRANE I DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA, 16. LISTOPADA 2021. GODINE NA TRGU BANA J. JELAČIĆA U ZAGREBU

15.10.2021. Slika: OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA HRANE I DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA, 16. LISTOPADA 2021. GODINE NA TRGU BANA J. JELAČIĆA U ZAGREBU

Želeći ukazati na problem siromaštva i potaknuti društvo na osvješćivanje tog problema, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, u suradnji s Caritasom župe Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, u Zagrebu obilježio je Svjetski dan hrane i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.


Danas su tim povodom ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar i voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu fra Vladimir Vidović, zajedno s Caritasovim volonterima, građanima dijelili pekarske proizvode, brašno i jabuke te promidžbene materijale.

Na događanju je bio nazočan i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, koji se neko vrijeme zadržao u srdačnom susretu sa sugrađanima.

Ovim događanjem na središnjem zagrebačkom trgu dat je doprinos podizanju svijesti o nužnosti solidarnosti s potrebnima i ukazivanju na problem siromaštva i marginaliziranosti i socijalne isključenosti koja prijeti sve većem broju ljudi.

»Siromaštvo je svjetski problem pa smo tako i u Hrvatskoj svjedoci kako u posljednjih nekoliko godina, uslijed raznih negativnih ekonomskih kretanja i nestabilnosti diljem svijeta raste broj siromašnih osoba. Caritas Zagrebačke nadbiskupije svojim aktivnostima tijekom čitave godine, uz pomoć brojnih darovatelja i volontera, daje značajan doprinos ublažavanju posljedica siromaštva. Samo u 2020. godini, koja je dodatno bila opterećena pandemijom i potresom, kroz različite oblike materijalne ili financije pomoći pomogli smo 3.760 korisnika«, istaknula je ovom prigodom ravnateljica Caritasa najavljujući još veću zauzetost Zagrebačkog Caritasa koji preko mreže župnih Caritasa sve više izlazi ususret potrebama socijalno ugroženih osoba.

»Mi smo danas na neki način predstavnici svih onih koji su zbog siromaštva marginalizirani i isključeni iz društva. Želimo svima snažno posvijestiti da su siromasi među nama i da trebaju našu pomoć. Najgore je ništa ne činiti po tom pitanju i pomaganje siromašnima prepustiti nekom drugom. Pomažući iz ljubavi, gledajući u potrebitom osobu koja vrijedi jednako koliko i mi koji nismo siromašni, možemo sačuvati njegovo ljudsko dostojanstvo«, naglasio je voditelj svetoduške Pučke kuhinje.

Podršku obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i Socijalne isključenosti te radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije svojim dolaskom dala je i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom dr. sc. Romana Galić.

Organizatori posebice zahvaljuju na donaciji peciva i drugih pekarskih proizvoda učenicima i roditeljima te ravnateljicama i osnovnih škola na području Župe Sv. Antuna Padovanskog - OŠ Ivana Cankara, OŠ Pavleka Miškine, OŠ Medvedgrad - te Domu za starije i nemoćne osobe Dubrava i Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Pučka kuhinja na Svetom Duhu u Zagrebu