IZVJEŠTAJ O RADU CARITASA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE ZA 2020. GODINU

2.4.2021. Slika: IZVJEŠTAJ O RADU CARITASA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE ZA 2020. GODINU

O djelovanju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u kušnjama i izazovima bremenitoj prošloj godini možete saznati u Godišnjem izvještaju o radu za 2020. godinu. Hvala svima koji su novčanim i materijalnim donacijama, molitvama, volonterskim radom te suradnjom i partnerstvom zajedno s nama svjedočili Božju blizinu i kršćansko zajedništvo prema bližnjima u potrebi.


Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Godišnji izvještaj o radu za 2020. godinu


I. USLUGE SOCIJALNE SKRBI I OSTALI OBLICI SKRBI

Tijekom 2020. godine, u okviru pružanja usluga socijalne skrbi, Caritas je osigurao smještaj za 323 korisnika; odnosno za 37 trudnica i majki s malom djecom, 88 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, 108 korisnika s tjelesnim i mentalnim oštećenjima, 32 beskućnika te 58 žena i djece, žrtava obiteljskoga nasilja. Na smještaju u Caritasovim kućama 31. prosinca 2020. godine bilo je 194 korisnika.

U Kući za mlade „Da život imaju“ tijekom 2020. godine na smještaju je bilo 36 korisnika, od toga 14 mladih iz sustava socijalne skrbi te 22 studenata slabijeg imovinskog stanja.


II. KARITATIVNI RAD I PROJEKTI

Socijalna služba

Rad socijalne službe tijekom 2020. godine uvelike je bio uvjetovan mjerama ograničenja zbog epidemije korona virusa te zbog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu te u prosincu Banovinu. Aktivnosti socijalnih službi bile su usmjerene prema najugroženijim skupinama u društvu.

Potkraj ožujka obustavljen je gradski prijevoz te je, od 30. ožujka do 13. svibnja, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te s ustanovom Dobri dom organizirana svakodnevna podjela toplih obroka na Caritasovim lokacijama Dubrava i Gajnice. Tako je socijalno ugroženim pojedincima i osobama stradalim u potresu podijeljeno 20.058 toplih obroka. Istodobno, u suradnji s volonterima župnih caritasa i dobrovoljcima civilne zaštite grada Zagreba, organizirana je dostava paketa pomoći starijim i nemoćnim korisnicima projekta Socijalna košarica kao i korisnicima usluge Pomoći u kući te obiteljima stradalim u potresu.

Nove okolnosti nastale su nakon potresa u ožujku u kojem su brojne obitelji ostale bez doma i krova nad glavom. Bilo je potrebno obići mjesta u kojima je potres najviše oštetio obiteljske domove te pronaći najugroženije obitelji i pružiti im potrebnu pomoć. Tako su zaposlenici Caritasa u župama Gornja i Donja Stubica, Marija Bistrica, Čučerje i Markuševec te u centru Zagreba obavili 120 terenskih izvida. Uz to, obavljeno je još 80 redovitih terenskih posjeta/izvida obiteljima u potrebi.

Za obitelji stradale u potresu pokrenuta je akcija prikupljanja financijskih i materijalnih sredstava. Uz pomoć Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskog Caritasa pružena je pomoć za 105 obitelji koje su predložili župnici i župni caritasi. U tijeku je organiziranje pomoći za još dio stradalih obitelji.

Caritas je za vrijeme krize pomagao i na daljinu. Naime, Caritasova socijalna služba je za vrijeme trajanja krize i mjera socijalnog distanciranja korisnicima bila dostupna putem telefona i elektronske pošte pružajući im podršku, savjete i informacije.

Tijekom godine 14.400 osoba primilo je savjetodavnu pomoć preko Socijalne službe, a 1.795 obitelji materijalnu pomoć. U lipnju 2020. godine Caritas je s Upravom za zatvorski sustav i probaciju pri Ministarstvu pravosuđa sklopio Ugovor za izvršavanje rada za opće dobro. Od rujna do prosinca 2020. godine 6 osoba je upućeno na izvršavanje rada za opće dobro.


Obiteljsko savjetovalište

Poseban izazov u radu savjetovališta predstavljalo je razdoblje ožujka i travnja 2020. godine, jer se radilo bez socijalnih kontakata te isključivo putem telefona i elektroničke pošte. Nove okolnosti zahtijevale su veću dostupnost i fleksibilnost djelatnica. Na početku korona krize povećao se broj telefonskih poziva vezan uz problematiku obiteljskog nasilja. Kasnije su se najčešće za pomoć obraćali roditelji i djeca zbog teškoća na relaciji roditelj-dijete, a velik broj poziva odnosio se i na traženje pomoći zbog strahova za egzistenciju te strahova od bolesti i gubitka voljenih osoba.

U savjetovalištu rade psihologica, duhovna asistentica i socijalna radnica, a u rad savjetovališta uključeni su i stručni volonteri.
Tijekom 2020. godine stručni rad s korisnicima bio je strukturiran na sljedeći način: individualni tretmani - 1.574, bračni ili partnerski tretmani - 68, obiteljski tretmani - 82, medijacija - 4, duhovni tretmani - 171, grupni tretmani - 85, psihotestiranja - 19.

U tretmane je tijekom 2020. godine bilo uključeno 400 korisnika. Zamjetno je povećanje broja individualnih, duhovnih, obiteljskih i grupnih tretmana koji uključuju preventivni rad s djecom i obiteljima te smanjenje broja partnerskih tretmana i medijacija.

Evaluacija rada savjetovališta - kroz anonimne upitnike namijenjene klijentima – pokazuje vrlo visoko zadovoljstvo korisnika. Prosječna procjena pristupačnosti savjetovatelja iznosi 5,0, prosječna procjena povjerljivosti 4,95, zalaganje savjetovatelja klijenti procjenjuju s prosječnom ocjenom 4,96, razumijevanje od strane savjetovatelja procjenjuju s 5,0 dok prosječna ocjena korisnosti savjetovanja iznosi 4,81.


Pomoć u kući

Karitativnu skrb za starije i nemoćne osobe, odnosno pomoć u kući Caritas provodi od 1994. godine, a podrazumijeva terenske obilaske koji se prema potrebama korisnika odvijaju svakodnevno ili tjedno.

Tijekom 2020. godine u usluzi Pomoć u kući bilo je zaposleno 5 osoba koje su odradile 1.871 izlazak na teren, te je bilo uključeno 8 volontera koji su odradili 114 izlazaka na teren. Projektom je obuhvaćeno 125 korisnika.

Od 2019. godine Caritas, u partnerstvu s gradom Zagrebom, pomoć u kući pruža i kroz projekt „SUZI“ financiran sredstvima Europske unije. U projektu je zaposleno 10 žena i voditeljica projekta, a u usluge je uključeno 50 korisnika.

Zbog okolnosti epidemije korona virusa i potresâ pružanje usluge pomoći u kući moralo se prilagoditi epidemiološkim mjerama tj. ograničiti ulaske u domove korisnika. Stoga se nastojalo korisnicima bili dostupni tijekom cijelog dana, jer im je baš u tim trenutcima, najviše trebao razgovor, podrška i oslonac da znaju da nisu sami i zaboravljeni, što im je iznimno puno značilo.


Materijalna i financijska pomoć

Tijekom 2020. godine različite oblike materijalne ili financije pomoći primilo je 3.760 korisnika; podijeljeno je materijalne pomoći u vrijednosti od 6.283.465,00 kuna te novčane pomoći u iznosu od 1.198.711,00 kuna.

- Socijalna košarica - 8.198 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda u vrijednosti od 2.000.930 kn podijeljeno je za 1.291 obitelj;

- Podjela kruha i peciva – pomoć u kruhu i pekarskim proizvodima primile su 162 obitelji, a podijeljeno je 7.757 kg kruha i pekarskih proizvoda;

- Podjela odjeće i obuće – takav vid pomoći primila je 331 obitelj;

- Projekt Korak za život – hranom, higijenom, odjećom i opremom za novorođeno dijete (dječja kolica, hodalice, krevetići, auto sjedalice,… i druga oprema za djecu) pomogao je 60 obitelji;

- Posudba bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala – tim oblikom pomoći obuhvaćene su 234 obitelji koje kod kuće njeguju bolesnog člana. Tako je na korištenje ustupljeno 68 bolesničkih kreveta, 28 invalidskih kolica, 21 hodalica, 17 princeza, 5 pari štaka, pomoć u pelenama za 64 obitelji te pomoć u drugim ortopedskim pomagalima za 31 korisnika;

- Pomoć u namještaju - primilo je 16 obitelji, a za 10 obitelji pomoć je organizirana direktnim povezivanjem donatora i obitelji;

- Kroz akciju Dobro se dobrim vraća 21 zagrebački poduzetnik i obrtnik darovao je 608 obroka i 105 obrtničkih usluga za 67 obitelji.

- Akcija Dobro srce za topli dom provodila se u Turopoljskom arhiđakonatu. Za pomoć u drvima za ogrjev iz 17 župa prijavljene su 34 obitelji. Drva su osigurana i za 13 obitelji iz drugih župa koje su se za pomoć obratile Caritasovoj socijalnoj službi.

- Akcija Budi cool, udjeli slatkiš svoj provedena je u 12 osnovnih i srednjih škola u Zagrebu. Zbog pandemije uzrokovane korona virusom uvedeni su različiti modeli održavanja nastave, između ostalog i online nastava, što je onemogućilo provođenje akcije u većem broju škola. Prikupljeni slatkiši podijelili su se obiteljima s djecom kroz Caritasovu socijalnu samoposlugu.

Zbog epidemioloških mjera uzrokovanih korona virusom nisu organizirani redoviti predbožićni susreti s umirovljenicima i osobama s invaliditetom nego su im pripremljeni i podijeljeni božićni paketi s prehrambenim artiklima i higijenskim potrepštinama.


Služba župnih caritasa

Mreža župnih caritasa baza je Nadbiskupijskom caritasu za većinu karitativnih aktivnosti tijekom godine. Rad župnih caritasa pri nadbiskupijskom Caritasu prati i podržava Služba za župne caritase, koja također potiče razvoj volonterstva te promiče kršćansku solidarnost u župama kako bi Caritas pomažući došao do onih kojima je pomoć bila najpotrebnija. U 2020. godini posebne su aktivnosti bile vezane uz obilazak obitelji stradalih u potresu te u koordinaciji pomoći preko župnih caritasa za stradale.

Tijekom 2020. godine osnovana su 3 nova župna caritasa te je trenutno aktivno 165 župnih caritasa. Prema informacijama koje smo dobili, u rad župnih caritasa tijekom 2020. godine uključeno je oko 1.400 volontera. Veći dio voditelja župnih caritasa starije je životne dobi te pripada rizičnoj skupini što je dodatno otežavalo rad župnih caritasa u okolnostima epidemije korona virusa.


Služba projekata i volonterskih aktivnosti

Tijekom 2020. godine u aktivnosti nadbiskupijskog Caritasa bilo je uključeno 297 volontera, a korisnicima su darovana 7.332 volonterska sata što je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu. Razlog tome bile su stroge epidemiološke mjere koje još uvijek ograničavaju kontakte korisnika i volontera kao i ulaske volontera u Caritasove domove. Osim toga, brojne aktivnosti, susreti i druženja te kućni posjeti korisnicima starije životne dobi također su ograničeni zbog zaštite njihova zdravlja. Od ukupnog broja volontera, 212 je državljana Republike Hrvatske, a 2 volontera došla su iz drugih zemalja.

Tijekom 2020. godine za devet projekata Caritasa na javnim natječajima odobren je ukupan iznos od 995.000,00 kn.


Ožujak 2021. godine.

s. Jelena Lončar, ravnateljica


PDF  Godišnji izvještaj o radu CZN za 2020. godinu
https://drive.google.com/file/d/1FK33JTx1R-KswrL9vsA1MNjPsUMa2eKQ/view?usp=sharing