GOSPOĐA JELENA BRAJŠA ISPRAĆENA UZ MOLITVU I ZAHVALNOST ZA SVE DOBRO ŠTO JE UČINILA KROZ 39 GODINA VOĐENJA ZAGREBAČKOG CARITASA

9.11.2021. Slika: GOSPOĐA JELENA BRAJŠA ISPRAĆENA UZ MOLITVU I ZAHVALNOST ZA SVE DOBRO ŠTO JE UČINILA KROZ 39 GODINA VOĐENJA ZAGREBAČKOG CARITASA

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, u utorak 9. studenoga 2021. godine, sprovodne obrede za preminulu gospođu Jelenu Brajša, prema želji pokojnice, predvodio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, u zajedništvu s predsjednikom Caritasa mons. Zlatkom Korenom te drugim svećenicima, redovnicama, rodbinom, zaposlenicima i volonterima Caritasa te prijateljima i poznanicima iz zemlje i inozemstva.


Gospođa Brajša, okrijepljena Svetim sakramentima, preminula je u petak 5. studenoga 2021. godine u 87. godini života. Caritas Zagrebačke nadbiskupije vodila je 39 godina.

Vodeći sprovodne obrede, mons. Sekelj je istaknuo: »Ovdje što vidimo?... Vidimo jedan prekrasni spoj neba i zemlje gdje se to nebo ostvaruje kroz čovjeka. Ostvaruje se po izlasku iz sebe drugome. I gledamo u zahvalnosti toga Boga koji se rješava, da tako kažem, onog svog bogatog intimnog unutarnjeg života i preuzima ovaj ograničeni, kako bi ga raspoložio, ostvario i prožeo svojim božanstvom. Zanimljivo je da srce koje je otvoreno za prihvaćanje takvog utjelovljenja, i pogotovo utjelovljenja u onome koji je potreban, sa dubokom vjerom da tom potrebnom služiš Njemu. To je bila dimenzija Pokojnice, koja zapravo razrađuje to iz izlaska sebe drugome da se ostvari po drugome za sebe i za drugoga.«

Sažalnicu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića okupljenima je pročitao predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren. „Trenutak smrti i ovozemnog rastanka s gospođom Jelenom Brajša posebna je prigoda da zahvalimo Božjoj providnosti za velika djela koja su se odvijala u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije pod zauzetim i dugogodišnjim vodstvom gospođe Brajša (…) Kada završi ovozemaljsko putovanje, nastavljaju svjedočiti djela. Smijemo reći da su pred Suca kojemu sve živi gospođu Jelenu Brajša dopratila divna djela milosrđa, najprije prema napuštenoj djeci, a zatim i prema majkama, trudnicama, siromašnim obiteljima, bolesnicima, starijim osobama.“, istaknuo je Nadbiskup.

Govoreći o životnom putu gospođe Brajša, ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar osobito je istaknula njezino neumorno zauzimanje za potrebne: „Bog preko Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pod vodstvom gospođe Brajša, na čudesan način i u nemogućim okolnostima razvija skrb za napuštenu djecu, obitelji, trudnice i majke te za osobe s teškoćama, stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe. Premda je za života odgovarala na tisuće pisama upućujući riječi ohrabrenja i utjehe, u svom karitativnom djelovanju, neiscrpnom energijom i suosjećanjem za čovjeka u nevolji nije ostajala samo na riječima, već je konkretnim djelima svjedočila Kristovu blizinu i prisutnost među potrebnima. Stotine djece i djevojaka/majki spasio je i udomio Zagrebački Caritas zahvaljujući brizi i trudu gospođe Brajša koja je sa svojim suradnicima, pouzdajući se u Božju providnost, nalazila načine i mogućnosti suzu pretvoriti u osmijeh, tugu u radost, smrt u život. Svojom neposrednošću otvarala je brojna vrata širom svijeta te puno puta i neprijatelje, koji nisu bili skloni djelovanju Caritasa i njezinu radu, ostavljala bez riječi i poteza pera. Nošena vihorom osvajačkih napada na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u Caritasu je zbrinjavala žene i djecu žrtve rata te u inozemstvu prikupljala sredstva za pomoć stradalima povezujući tako vjernike diljem svijeta i sve ljude otvorenog srca u spone pomoći ratom izranjenoj Domovini. Dugujemo joj zahvalnost za djelotvornu ljubav koju je svojim radom i djelima svjedočila vodeći Caritas Zagrebačke nadbiskupije.“ istaknula je među ostalim s. Jelena.

Uz obitelj, zaposlenike i volontere Caritasa te brojne osobe kojima je za života pomagala, ispraćaju gospođe Brajša nazočili su i predstavnici Caritasa iz Austrije te suradnici iz Salzburga.


P r i l o z i

Sažalnica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića
https://drive.google.com/file/d/1iFRgUK-XlvJLowKMSYaKkQSh8LCMqx05/view?usp=sharing

Govor ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelene Lončar
https://drive.google.com/file/d/1OJXwbEIPqzJCdJGjH7wfyoQ8Fuxhra1k/view?usp=sharing