FOKUS-GRUPA S RASELJENIM OSOBAMA IZ UKRAJINE

26.5.2023. Slika: FOKUS-GRUPA S RASELJENIM OSOBAMA IZ UKRAJINE

U prostorijama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na adresi Babonićeva 121, u četvrtak 18. svibnja održana je fokus-grupa s osobama raseljenim iz Ukrajine vezano za pilot projekt Hrvatskog Caritasa i CRS (Međunarodna humanitarna organizacija katoličke zajednice u SAD-u). Cilj okupljanja grupe bio je dobiti osvrt na dosadašnju pomoć koju su raseljene osobe primile preko caritasa. Grupu su činile majke koje s maloljetnom djecom žive u Zagrebu a koje su zbog ratne situacije bile primorane napustiti Ukrajinu.


Oblici pomoći i usluge koje su koristili odnose se na kolektivni smještaj, pomoć u hrani, higijeni, odjeći i obući, pomoć putem AirCash kartica te pomoć u plaćanju režijskih troškova.

Primatelji pomoći su kao najkorisnije usluge i vrste pomoći naveli korištenje AirCash kartica, stanovanje u kolektivnom smještaju te pomoć u plaćanju režija. Velika korist novčane pomoći putem AirCash kartica je objašnjena činjenicom da mogu kupiti prijeko potrebne stvari za sebe i djecu a koje sami mogu izabrati.

Najčešće iskazivane potrebe su: učenje hrvatskog jezika na višoj razini, novčana pomoć (AirCash kartice), pronalazak privatnog smještaja koji odgovara njihovim financijskim mogućnostima, pronalazak zaposlenja koje odgovara njihovom obrazovanju, pomoć u plaćanju režija te odlazak na ljetovanje s djecom.

Sudionice su izrazile zadovoljstvo raznolikim oblicima pomoći koje primaju preko Caritasa i komunikacijom s Caritasovim djelatnicima, te su prenijele iskrenu zahvalnost za sve što Caritas čini za njih i njihove obitelji.



Grafički elementi kolaža u zaglavlju - Zastava: Freepik.com; Piktogram: Flaticon.com