DOPRINOS SKRBI ZA POTREBE CARITASOVIH KORISNIKA

29.5.2021. Slika: DOPRINOS SKRBI ZA POTREBE CARITASOVIH KORISNIKA

Predstavnici Rotaract kluba Velika Gorica predali su Sigurnoj kući Caritasa Zagrebačke nadbiskupije vrijednu donaciju higijenskih potrepština koje su prikupili u akciji »Zajedno protiv menstrualnog siromaštva« provedenoj u travnju mjesecu ove godine.


Stotinjak paketa higijenskih uložaka te nešto higijenskih maramica i šampona mladi iz Rotaract kluba Velika Gorica (http://vg.rotaract.hr) predali su 28. svibnja voditeljici Kuće za žrtve obiteljskoga nasilja Ljiljani Karlović. Jedan dio atikala prikupili su akcijom provedenom 18. i 19. travnja na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici, a dio artikala kupili su novčanim sredstvima prikupljenima pomoću žiroračuna.

»Za pomoć Caritasovoj Sigurnoj kući odučili smo se jer imamo prekrasnu suradnju s njom, a znamo da su u njoj smještene žene kojima su ovakve stvari potrebne«, izjavila je prigodom primopredaje rotaraktovka Mihaela Pavić, koja naglašava da su akciju proveli želeći doprinijeti da sve žene po ovom pitanju mogu zadovoljiti higijenske potrebe.

Akciju »Zajedno protiv menstrualnog siromaštva« pokrenula je predsjednica RAC Velika Gorica Monika Božurić, potaknuta rezultatima istraživanja o »menstrualnom siromaštvu«, kojega je provela jedna hrvatska udruga krajem 2020. godine. U najavi svoje akcije RAC Velika Gorica istaknuo je nekoliko sljedećih zabrinjavajućih saznanja iz toga istraživanja: »Trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, dok ih dio kupuje po manjoj kvaliteti. Čak deset posto žena u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške općenito.«


P o v e z a n a  v i j e s t

22. 01. 2021. - PROJEKT »STOP NASILJU NAD ŽENAMA«
http://www.czn.hr/vijesti/projekt-stop-nasilju-nad-zenama

Na fotografiji dolje: Velikogoričke rotaraktovke prilikom primopredaje donacije Caritasovoj Sigurnoj kući 28. svibnja

Na fotografiji dolje: Rotaraktovke za vrijeme akcije na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici (Foto: Katarina Drvodelić)