CRKVA JE SUPUTNICA OBITELJI NA PUTU NJEZINA OSTVARENJA

18.3.2021. Slika: CRKVA JE SUPUTNICA OBITELJI NA PUTU NJEZINA OSTVARENJA

Kako će Crkva u Hrvatskoj ući u Godinu obitelji „Amoris Leatitea“, je li ta pobudnica pape Franje znak vjernosti ili dovodi do loma te kako da brak (p)ostane radost ljubavi, neka su od pitanja na koja su u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija 18. ožujka, odgovarali riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, obiteljska savjetnica dr. Anita Dučkić Sertić, teolog prof. dr. Anton Tamarut i voditelj Ureda HBK za život i obitelj dr. Petar Krešimir Hodžić.


U emisiju se uključio iz Dubrovnika riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je istaknuo da je potrebno da se dogodi pastoralno obraćenje. “Možda u našoj domovinskoj Crkvi nismo na pravi način prihvatili sve poticaje koje smo dobili, ali nekih stvari se napravilo. To su teme koje smo prošli kroz dvije biskupske sinode, ali ih se nije uspjelo dovesti na biskupijsku i župsku razinu. Važno je istaknuti da Vijeće obitelji intezivno radi. Rad s mladima je također i rad s obitelji. Kod mladih je lakše organizirati, lakše ih je okupiti, nego obitelji i možda se rezultati ne vide odmah i zato mislim da ne treba odmah odustajati”, rekao je nadbiskup Uzinić.

Istaknuo je da su problemi dio života. “Zato što postoje problemi ne treba odustajati. S jedne strane vidimo koliko je važna obitelj u ovome vremenu, pogotovo pri kućnim crkvama, a isto tako vidimo i propuste koje smo napravili. Primjećujemo kroz ovu situaciju koliko je obitelj krhka”, rekao je.

Dr. Tamarut objasnio je kako je pobudnica „Amoris Leatitea“ izazvala živu raspravu i potaknula na dodatna razmišljanja. “Upravo to pokazuje njezinu vrijednost. Ona je na tragu koncilske teologije. Ona jest nova i drugačija od ostalih po stilu, jeziku i nekim naglascima koje papa Franjo stavlja. U toj enciklici se velika pozornost pridaje onima koji su na rubu i na rubnim situacijama u obitelji. Tamo gdje čovjek krvari i gdje se muči. Poglavito se želi ući u konkretnu situaciju obitelji. Sve je danas jako brzo. Silne su promjene koje na osobiti način pogađaju obiteljski život. Crkva treba obitelj kao što obitelj treba Crkvu”, rekao je.

Istaknuo je kako papa Franjo stalno naglašava da je Crkva obitelj obitelji. “Univerzalna Crkva živi od kućnih zajednica, a one od Crkve. Crkva je pozvana da obitelji bude blizu te da sluša njezine krikove i lomove koje doživljava. Novost je što se papa Franjo pokušava staviti u kožu neke obitelji. Usuđuje se nekako iznutra, iz obitelji, govoriti o potrebama same obitelji i što obitelj treba od Crkve”, rekao je dr. Tamarut.

Dr. Dučkić Sertić upozorila je da se ljudi jako teško nose sa stresom i kriznim situacijama “Pokazalo se da su najčešći problemi oni u komunikaciji te različitost vrijednosti i vjerovanja, ali isto tako i financijski problemi. Čitav je to spektar problema i izazova. Ono što pritom pomaže jest susret prije svega s Bogom, a onda sa sobom. Kada Krista stavimo u fokus življenja dolazi do oprosta i pomirenja i ta ranjivost postaje manja. Čitave obitelji se obnavljaju. Nekad je tako malo potrebno da se odnosi promjene na bolje. Duhovni resurs ima veliku ulogu u nošenju s krizama i nadilaženja s njima. Svakim danom imamo sve više parova koji nam se javljaju zbog stresa i kriza. Crkva može puno više dati od svijeta”, istaknula je.

Budući da se trenutačno nalazimo u kriznim vremenima, što pokazuje i veliki porast nezaposlenosti, upućuje na posljedice s kojima se susreće sve veći broj obitelji. “Financijski pritisak je najizraženiji zbog gubitka posla u ovoj krizi. Sve u životu je podložno promjeni. Stoga su važne te nutarnje vrijednosti. Kroz molitvu, iskrenost, poštovanje i međusobnu ljubav ti se problemi mogu nadići. Smatram da treba još više bračnih savjetovališta s duhovnim dimenzijama. Ne možemo pomoći samo na psihološkoj i emotivnoj razini nego treba pomoći u cjelini na svim razinama”, smatra Dučkić Sertić.

“Ono što se može vidjeti u Riječkoj nadbiskupiji jest da se uz dobro organiziran tečaj za brak nudi i mogućnost daljnjeg praćenja parova. I zaista, oni koji su to prošli pokazuju da kod takvih parova primjerice nema rastava. Župnik treba pristupiti novim parovima koji se spremaju za brak i biti uz njih trajno. Istraživanja su pokazala da se četvrtina parova razvede u prvih pet godina. Što pokazuje da im je tada pomoć najpotrebnija. Prema tome, važno je nešto napraviti po tome pitanju”, rekao je dr. Hodžić.

A na pitanje kako svećenici mogu govoriti o braku kada nemaju svoju obitelj, dr. Tamarut odgovorio je: “I mi smo ponikli iz obitelji te živimo stalno u komunikaciji s obiteljima”. “Ako Bog ima zamisao plan s obitelji onda je važno da jednoj obitelji bude jasno što je njihovo poslanje. To je uloga svećenika. Tumačiti Božju riječ i približiti Božje osjećaje obitelji. Ne samo teoretizirati nego biti na putu s obiteljima u različitim njezinim situacijama i etapama. Biti oni koji tu mogu zajedno s obitelji šutjeti i patiti, ali se i radovati njezinim pobjedama i uspjesima. Svećenici trebaju biti u ključnim točkamam njihova života. U toj blizini obitelji na kojoj inzistira i papa Franjo mislim da je uloga Crkve. Crkva je suputnica obitelji na putu njezina ostvarenja na poziv koji je od samog Boga upućen”, rekao je Anton Tamarut.

Dr. Dučkić Sertić potvrdila je da je sve veći broj mladih koji se boje ulaska u brak. “Primjećujem da se mladi boje braka zato što je suvremeni čovjek izgubio smisao za odgovornost. Nerijetko nam dolaze mladi koji žive zajedno i primjećujem da dolazi do puknuća veze koja se temeljila na nekim drugim vrijednostima i tek kada krenu raditi na sebi dolazi do promjene i prekida. Strah ih je. Uvijek gledaju što će se dogoditi u budućnosti. Svi se moramo ogoliti i biti ranjivi. Ako je Gospodin bio za nas mučen i ubijen, ako je Gospodin u fokusu onda to uvijek ima uspjeha i taj brak će opstati. U obraćenju mladih vidim mogućnost sklapanja istinskog braka. Brak je poziv i poslanje”, istaknula je Dučkić Sertić.

Dr. Hodžić ukazao je i na jednu pozitivnu promjenu gdje se događa to da je sve više onih mladih koji ranije stupaju u brak. “Ti mladi imaju sasvim drugačiji pristup braku. Zadnjih sedam godina uočava se porast interesa za dubljim zaručničkim susretima što je pokazatelj da je velika potreba takvih tečajeva i bračnih udruga”, rekao je.

“Smisao braka i zapravo pravi put jest nesebično međusobno darivanje te staviti Isusa u središte svoga braka”, zaključila je Dučkić Sertić.


AUDIOZAPIS
https://soundcloud.com/hrvatska-katolicka-mreza/argumenti-180321

VIDEOZAPIS
https://youtu.be/Jzsuw5RPrnQ

VIJEST
https://ika.hkm.hr/novosti/argumenti-crkva-je-suputnica-obitelji-na-putu-njezina-ostvarenja/?fbclid=IwAR3gmhe5Uirhrc3c8KT_cbsLf5ZCXqwJtQXDykCbu6J9h2a1y6mTblAl3ts