CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE PREDSTAVIO NOVI PROJEKT - STAMBENU ZAJEDNICU ZA OSOBE S INVALIDITETOM

15.12.2021. Slika: CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE PREDSTAVIO NOVI PROJEKT - STAMBENU ZAJEDNICU ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je online konferenciju povodom početka projekta »Caritas - stambena zajednica za osobe s invaliditetom«, kojim će biti obuhvaćeno osam osoba s invaliditetom izmještenih iz institucijskog smještaja. Ukupna vrijednost dvogodišnjeg projekta je 1.775.424,00 kuna, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Europskog socijalnog fonda. Partner na projektu je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.


Konferencija je održana u srijedu 15. prosinca prijepodne preko platforme Zoom, a otvorila ju je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. Predstavljajući Projekt kojim se omogućuje bolja kvaliteta života, humaniji uvjeti življenja i povećanje osjećaja sigurnosti osoba s invaliditetom, istaknula je da je posebno raduje što je projekt plod višegodišnjeg promišljanja o potrebama korisnika Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici. Također je naglasila da se njime smanjuje broj korisnika institucionalnih usluga, omogućuje pristup usluzi organiziranog stanovanja u Gradu Zagrebu, prevenira institucionalizacija, osigurava psihosocijalna podrška, savjetovanje i pomoć osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima. Naime među Očekivanim rezultatima navodi se da će korisnici Stambene zajednice i članovi njihovih obitelji dobiti minimalno 100 usluga savjetovanja i pomaganja, 100 usluga psihosocijalne podrške te 100 savjetodavnih usluga. Projektom se ujedno jačaju kapaciteti stručnih radnika, budući da će tijekom njegove provedbe 10 zaposlenika Caritasa i 10 stručnjaka iz suradničkih organizacija biti educirano za pružanje usluga osobama s invaliditetom u organiziranom stanovanju i članovima njihovih obitelji. U konačnici Projektom se podiže razina svijesti opće i stručne javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i pravima osoba s invaliditetom.

Sudionicima konferencije obratio se i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gosp. Ante Džapo. Nakon što je prenio pozdrave ravnatelja Zavoda gosp. Ante Lončara, podsjetio je na ulogu koju u provedbi Projekta ima HZZ kao posredničko tijelo, a ovo je jedan od oko 1.200 ugovora čiju provedbu trenutno prate. Čestitao je Caritasu na potpisivanju ugovora i istaknuo važnost Europskog socijalnog fonda za pomoć marginaliziranim društvenim skupinama, a na kraju je najavio i provedbenu radionicu za ovaj projekt, koja će se uskoro održati.

Viši stručni suradnik iz Sektora za zaštitu osoba s invaliditetom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba gosp. Frane Dadić govorio je o partnerskoj ulozi Grada Zagreba u Projektu. Izrazio je zadovoljstvo Ureda radi partnerstva na ovom projektu, koji je jedan od brojnih kroz koje Grad nastoji, bilo kroz partnerstvo ili neki drugi vid suradnje, povećati kvalitetu života svojih stanovnika, posebice onih kojima je to najpotrebnije.

Među govornike na konferenciji bili su pozvani i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ali nisu bili u mogućnosti odazvati se.

Konferenciju je pratio veći broj osoba iz srodnih institucija i organizacija. Među njima je bio i vlč. Leonardo Šardi, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Zagrebačke metropolije, koji je ovaj projekt nazvao velikim iskorakom Crkve i društva te izrazio nadu da će isti potaknuti u našoj zemlji otvaranje novih, sličnih zajednica.

Konferenciju je moderirala Suzana Horvat Kutle, voditeljica Sektora socijalnih usluga i drugih oblika skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Iz epidemioloških razloga konferencija se odvijala online i snimana je za potrebe dokumentiranja provedbe Projekta. Snimku u cijelosti zainteresirani će uskoro moći pogledati na YouTube kanalu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.


OPŠIRNIJE O PROJEKTU

Projekt se provodi u okviru poziva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike - »Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb«.

Opširnije informacije o projektu objavljene su na službenoj mrežnoj stranici, na poveznici https://www.czn.hr/projekti/projekt-caritas-stambena-zajednica-za-osobe-s-invaliditetom.

Zainteresirani za ovaj projekt upit mogu poslati na e-adresu projekti@czn.hr.


Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.