»CARITASOVA KUĆICA« U OKRILJU SV. IVANA BOSCA

18.5.2023. Slika: »CARITASOVA KUĆICA« U OKRILJU SV. IVANA BOSCA

Poseban poticaj karitativnom radu u župama Zagrebačke nadbiskupije daje nadbiskupijski Caritas kroz Natječaj za dodjelu sredstava župnim caritasima. Prošle godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije podijelio je ukupno 50.000,00 kn za pet projekata. Među dobitnicima financijske potpore bio je i Caritas Župe sv. Ivana Bosca, Zagreb – Podsused, koji je za projekt »Radionica za izradu Caritasova štanda« dobio je 7.000,00 kn. O njihovom projektu ali i karitativnom radu tijekom godine govori Nevenka Glumac Trlek, voditeljica župnog Caritasa.


»Veoma smo radosni i zahvalni što su nam natječajem odobrena sredstva bila poticaj u ostvarenju našeg plana. Time smo osigurali bolju budućnost radu našeg župnog Caritasa. Privlačimo mlade volontere da nam se pridruže u radu. Našu kućicu od milja zovemo Caritasova kućica, na nju ćemo oslikati natpis Caritasa da bude prepoznatljiva, a ustupamo je po potrebi župi, Animatorima, Salezijancima suradnicima, Društvu Hrvatska žena, Izviđačima. Naša kućica je ukras crkvenog dvorišta i mjesto okupljanja župljana na druženje i zajedništvo iza svetih misa. Lijepo se uklopila u okoliš«, s velikim zadovoljstvom izjavljuje gđa Glumac Trlek.

Na upit o tome kako je teklo ostvarenje projekta, voditeljica Caritasa Župe sv. Ivana Bosca odgovara: »Na natječaj smo se javili dvije godine za redom. Nakon drugog pokušaja dobili smo donaciju u iznosu od 7.000 kn. Iznos nam je bio poticajan iako ne dostatan za ono što je nama trebalo. Krenuli smo u akciju traženja štanda za prodaju ili materijala za izradu. Jedan naš podržavatelj ujedno građevinski inženjer napravio nam je nacrt. Planirali smo kupnju materijala i izradbu i uz pomoć naših članova te članova obitelji. Zbog nastale situacije - pandemije, potresa i ostalih čimbenika, kojima se pridružilo povećanje cijena materijala - krenuli smo u akciju prikupljanja dodatnih sredstava: izradu i prodaju raznih ukrasa, kolača, peciva, fritula, kave te pomoć u obliku donacija od naših darovatelja. Kako smo i dalje bili izloženi vremenskim prilikama (vjetar, hladnoća, kiša) za vrijeme iznošenja, prodaje, unošenja naših uradaka (prodaja na stolu ispred crkve) odlučili smo se na hitnu akciju. Uz pomoć i savjete naših podržavatelja pronašli smo štand- kućicu koja je odgovarala našim potrebama, prostoru na koji će biti smještena te je bila po cijeni za koju su bila dostatna naša prikupljena sredstva. Kućicu smo kupili u dijelovima, a postavili su nam je bez naknade (volonterski). Sretna okolnost je bila da je kućica stigla i postavljena baš na Svjetski dan volontera 5. prosinca 2022. godine isti dan iza večernje svete mise naš župnik blagoslovio je naš novi objekt i naš rad u Caritasu. Događaj smo proslavi uz čaj, kuhano vino, kolačiće, pjesmu i molitvu. Okupili su se župljani i Caritasovi djelatnici (volonteri).«

»Dugi niz godina željeli smo imati ovakav objekt. Teško nam je bilo svoje proizvode nuditi na dvorištu crkve u raznim vremenskim prilikama. Jednako je teško bilo iznositi sve što nam je potrebno za akciju iz našeg vrlo skromnog prostora te ponovno vraćati u taj prostor, vlažno i neprikladno skladište. Sada sve možemo imati u ovom prostoru, našoj kućici. Sve je privlačnije ljudima koji nam pristupe i na taj način lakše dolazimo do sredstava za naše korisnike, drage potrebite«, zaključuje gđa Glumac Trlek, napominjući da su ipak presostali još neki poslovi oko kućice - prikupiti sredstva vlastitim radom i akcijama za uređenje poda i krova, postaviti police za odlaganje proizvoda i provesti elektroinstalacije.


O RADU CARITASA ŽUPE SV. IVANA BOSCA, ZAGREB – PODSUSED

»Caritas Župe sv. Ivana Bosca, Zagreb – Podsused organizira tijekom godine puno aktivnosti i humanitarnih akcija kako bi prikupio što više sredstava za potrebite. Više je akcija postalo tradicionalno jer se održava više godina zaredom«, doznajemo od voditeljice Glumac Trlek, koja navodi podjelu akcija župnog Caritasa prema vrsti potrebe koju imaju sugrađani: Briga o starijim sugrađanima koji su nepokretni; Briga o bolesnim sugrađanima; Briga o obiteljima s više djece; Briga o obiteljima koje su u teškoj financijskoj situaciji.

Tijekom korizme 2023. godine imali su sljedeće aktivnosti: 1. korizmena nedjelja - Izložbena prodaja pekarskih proizvoda štrudle, štrukle, kiflice, pite i piće izrada naših volontera; 2. korizmena nedjelja - u suradnji s udrugom DHŽ prodaja kolača; 3. korizmena nedjelja, NEDJELJA CARITASA - prikupljanje donacija od kolača, kave i pića; Radionica izrade ukrasa za Uskrs; 5. korizmena nedjelja - prodaja grančica i ukrasa, cvjetnih košarica, aranžmana za Uskrs; Priprema paketa za potrebite i podjela istih; Cvijetnica - prodaja maslinovih grančica.

Tradicionalno planiraju i aktivnosti vezane uz svetkovinu Svih svetih i Dušni dan (dvije do tri radionice izrade cvjetnih aranžmana, zatim prodaja lampaša i aranžmana kroz dvije nedjelje), Podsusedske svečanosti (prodaja rukotvorina župnog Caritasa: anđelčića, spomenica, slika, itd.) i akcije za vrijeme došašća (dvije do tri radionice izrade božićnih ukrasa; prodaja božićnih ukrasa kroz tri nedjelje).

Sav rad ovih vrijednih karitativaca budno prati župni upravitelj don Anto Stojić, koji blagoslivlja njihove aktivnosti zajedno s ostalom braćom salezijancima uključenima u pastoral Župe sv. Ivana Bosca u Podsusedu, radujući se što su sve djelotvorniji u poslanju Caritasa u ovoj župnoj zajednici.


Fotografija u zaglavlju: Arhiv Caritasa Župe sv. Ivana Bosca, Zagreb – Podsused
Na fotografiji dolje: Priprema blagdanskih paketa pomoći za potrebite pred Uskrs 2022. godine.
Više fotografija dostupno je u
objavi na našoj facebook stranici.