ZAVRŠEN CIKLUS FINANCIJSKOG SAVJETOVANJA

12.4.2017. Slika: ZAVRŠEN CIKLUS FINANCIJSKOG SAVJETOVANJA

Direktorica i zaposlenice društva Klijent d.o.o. završili su ciklus financijskog savjetovanja od šest predavanja i četiri radionice za Caritasove korisnike koji imaju osobne i/ili obiteljske financijske poteškoće

Ciklus je započeo 27. siječnja ove godine, a sva predavanja i radionice održani su u prostorijama Caritasove Socijalne službe u Selskoj cesti 165 na zagrebačkoj Trešnjevci. Prvo u nizu predavanja održala je mr. sc. Katarina Braovac, direktorica Društva. Na posljednjem predavanju, održanom 7. travnja, polaznici su dobili priručnik sa sadržajima svih obrađenih tema.


TEME CIKLUSA FINANCIJSKOG SAVJETOVANJA

I. modul: VAŽNOST ISPRAVNOG STAVA PRI UPRAVJANJU OSOBNIM FINANCIJAMA
II. modul: KUĆNI BUDŽET I PLANIRANJE OSOBNIH FINANCIJA (Tablica kućnog budžeta; Pravilo 50/20/30; Važnost planiranja osobnih financija)
III. modul: IZAZOVI SUVREMENOG TRŽIŠTA I NJIHOV UTJECAJ NA POVEĆANJE RASHODA (U kupnju s popisom; Savjeti za znatnu uštedu prilikom kupovine hrane)
IV. modul: ZADUŽIVANJE, KREDITI I OVRHE - NAŠA PRAVA I OBVEZE (Krediti i štednja; Osobna prezaduženost i ovrha; Zaštićeni račun; Što se može zaplijeniti?; Modeli za smanjenje prezaduženosti)
V. modul: POTICAJI ZAPOŠLJAVANJA (Devet mjera za zapošljavanje; Primjeri korištenja mjera)
VI. modul: DRUŠTVENO AKTIVNI I NAKON PEDESETE (Poslovni oblici; Ugovor o djelu kao mogućnost dodatnih izvora prihoda)


DOJMOVI KORISNICA

Sudjelovala sam na svim radionicama i veoma sam zadovoljna. Najviše mi je poticajno bilo planiranje kupnje i mislim da je to prvi pravi korak za planiranje budžeta, jer imamo mala primanja, a rashodi su svakim danom sve veći. To mi je novi generator za kontrolu izdataka. Hvala! - izjavila je gospođa Biserka, Caritasova korisnica.

Jako mi se svidjela edukacija o financijama. Prvo predavanje mi je nekako najviše ostalo u sjećanju i rečenica: »Moja situacija neće biti ista za 5 godina. Bit će bolja.« Naučila sam da ne treba kupovati nepotrebne stvari i dobro čitati što potpisujem. Informacije o novim zakonima su vrlo dobro došle. Jako mi je drago da sam imala priliku za sudjelovanje i da naučim nešto što ne možeš pročitati u novinama. Svaka pohvala svim predavačicama! Budite i dalje dobre u svom poslu - izjavila je gospođa Ivana, Caritasova korisnica.

Zahvaljujem Caritasu na pozivu za sudjelovanje na ovom financijskom savjetovanju. Ujedno zahvaljujem i društvu Klijent koje nam je pružilo ovu korisnu izobrazbu. Njihovi stručni savjeti bit će nam od velike pomoći da ne lutamo tražeći rješenja za pojedine financijske poteškoće. Smatram da bi bilo korisno slična savjetovanja organizirati u nekim većim gradskim župama pa sam to već predložila u župi u kojoj živim - izjavila je gospođa Željka, Caritasova korisnica.


DOJMOVI DAROVATELJA


Vrijeme provedeno s korisnicima Caritasa obogatilo nas je i dalo nam jednu širu poslovnu i životnu perspektivu. Na zadnjem predavanju smo korisnicima uručili priručnik koji smo kreirali na temelju njihovih potreba. Željeli smo da i nakon što predavanja završe uz sebe imaju korisno i praktično štivo koje će im pomoći da naučeno provedu u praksi. Iznimno nas raduje činjenica da ovo nije kraj nego nastavak daljnje suradnje s Caritasom. Veselimo se nastavku suradnje i novim projektima.


»Ne možemo pomoći svima, ali svatko može pomoći nekome«, geslo je kojim smo se vodili prilikom provedenog ciklusa predavanja u Caritasu. Biti dio tima koji nastoji ostaviti trag u ovome svijetu, zaista je nešto posebno. Iako taj trag na prvu možda djeluje neznatno, sav uloženi trud i ozbiljan pristup, koji popločuje put onom krajnjem cilju, u konačnici dovodi do rezulatata širokih razmjera. Zahvala samo jednog korisnika kojem su ova predavanja uistinu pomogla, i više je nego dovoljna da nastavimo dalje.


Predavanja i druženje s Caritasovim korisnicima je bilo na obostrano zadovoljstvo. Naš tim koji je održao ciklus predavanja je pomogao korisnicima s informacijama koje su im nedostajale u svakodnevnom životu,ali također su utjecala i na nas budući da su korisnici podjelili s nama svoja teška životna iskustva. Slušajući njihove životne priče zaključila sam da ukoliko naše riječi uspiju doprijeti do jedne osobe, da samo jedna osoba pokuša promjeniti svoje životne navike i bude ustrajna u tome, napravili smo veliku stvar.


Mislim da su predavanja bila korisna i zanimljiva svim sudionicima. Nastojali smo se približiti i prilagoditi svim dobnim skupinama i kategorijama socijalno ugroženih i vjerujem da je svatko mogao pronaći nešto zanimljivo i poučno za sebe i situaciju u kojoj se trenutno nalazi. Prema mom mišljenju samim time što su sudjelovali u programu financijskog opismenjavanja i jednoj otvorenoj komunikaciji korisnici Caritasa pokazali su da nisu pasivni prema situaciji u kojoj se trenutno nalaze i da aktivno traže rješenja za bolju budućnost. Dobre povratne informacije sudionika predavanja su svakako 'vjetar u leđa' svakome od nas koji je uložio trud i vrijeme da projekt uspije,a nadam se i da će imati isti učinak na sve koji su na bilo koji način ustrajno sudjelovali na predavanjima.


Zadovoljstvo mi je bilo biti dio ovoga projekta. Pružanjem pomoći drugima razvijamo sebe same što obogaćuje naš život. Iz ovih predavanja i sama sam mnogo naučila o financijama te se isto tako iskreno nadam da su korisnici Caritasa uvidjeli korist u našim predavanjima te da će to primijeniti u svoj život. Povratne informacije zadovoljnih sudionika projekta Financijsko opismenjavanje, dale su mi dodatnu motivaciju za daljnjim prenošenjem znanja te sudjelovanje u budućim projektima.


Smatram kako je najveća potvrda čovjekovog postojanja upravo u nesebičnom davanju svojeg znanja na dobrobit društva. Bilo mi je veliko zadovoljstvo biti dijelom ovog projekta. Iskreno se nadam da će ovaj priručnik i naša predavanja opravdati svoju svrhu.


Z A H V A L A

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje društvu Klijent d.o.o. na suradnji u nadi da će korisnici i njihove obitelji imati od ovog savjetovanja puno koristi.


POVEZANE VIJESTI

22. 03. 2017. //  PREDAVANJE I RADIONICA: MJERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA
http://www.czn.hr/vijesti/najava-predavanje-i-radionica-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja

27. 01. 2017. //  FINANCIJSKO SAVJETOVANJE CARITASOVIH KORISNIKA
http://www.czn.hr/vijesti/financijsko-savjetovanje-caritasovih-korisnika