ZAPOČEO CIKLUS RAZVOJNIH RADIONICA ZA MLADE

26.2.2021. Slika: ZAPOČEO CIKLUS RAZVOJNIH RADIONICA ZA MLADE

Humanitarna organizacija »Zajednica Susret« i Caritas zagrebačke nadbiskupije za korisnike Kuće za mlade »Da život imaju!«, organizirali su prvu u nizu radionica na zajedničku temu »Razvoj životnih vještina«. Prva od deset planiranih radionica održana je u četvrtak 25. veljače u Selskoj cesti 165, a vodila ju je socijalna pedagoginja Sarah Šamle Dodić, stručna suradnica Zajednice Susret.


»Cilj ove radionice na temu empatije bio je osposobiti sudionike da mogu imenovati i prepoznati vlastite osjećaje i osjećaje drugih osoba, da razumiju važnost empatije, da mogu objasniti pojam empatije te da svoju sposobnost empatije mogu prilagođavati različitim vrstama odnosa u osobnom i profesionalnom životu«, naglasila je pedagoginja Šamle Dodić, poslije radionice na kojoj je sudjelovalo jedanestero mladih u dobi od 18 do 23 godine.

Radionica se sastojala od niza interaktivnih aktivnosti. Za uvodnu aktivnost sudionici su nacrtali vlastito stopalo na list papira i u njega upisali svoje ime. Svatko je unutar skupine izvukao papir tuđeg stopala te je opisao kako bi se osjećao da se on/ona nalazim u stopalima koje je dobio. U drugoj aktivnosti korisnici su ulazili unutar kruga nacrtanoga na podu zauzimajući položaj tijela te izgovarajući svoje ime tonom, a s obzirom na to kako se danas osjećaju. Ostali članovi grupe davali su svoje procjene o osjećaju izložene osobe s obzirom na viđeno i izgovoreno. U posljednjoj aktivnosti korisnici su bili podijeljeni u 3 grupe te radili na 3 novinarska izvještaja iz crne kronike, nakon čega je slijedila diskusija o osjećajima koji su im se javili s obzirom na pročitane tekstove, kao i razini empatije koju su osjećali.




CIKLUS RADIONICA »RAZVOJ ŽIVOTNIH VJEŠTINA«

Radionice »Razvoj životnih vještina« održavat će se jednom mjesečno, s izuzetkom ljetne stanke u mjesecu kolovozu. Teme koje će se obraditi tijekom sljedećih jednosatnih radionica bit će: Suradnja, Ja poruke, Sposobnost prepoznavanja i izražavanja emocija, Donošenje odluka, Postavljanje ciljeva, Načini nošenja sa stresom, Samokontrola, Mirno rješavanje sukoba i Samonagrađivanje. 

Ova i sve naredne planirane radionice na temu razvojnih životnih vještina bit će financirane iz Programa »Benjamin«, koji provodi Humanitarna organizacija »Zajednica Susret« u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, te uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.