ZAJEDNO GRADIMO SVIJET SUTRAŠNJICE

26.7.2021. Slika: ZAJEDNO GRADIMO SVIJET SUTRAŠNJICE

U duhu Poruke pape Franje, koji je za 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba pozvao mlade i stare da zajedno grade svijet sutrašnjice, održan je susret djece iz Caritasovih kuća i korisnika Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb.


Susret koji je upriličen u Kući sv. Franje 25. srpnja 2021. godine u Vugrovcu završetak je projekta »Obilježavanje Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba«, kojega Caritas provodi uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Djeca iz Kuće sv. Franje goste iz Doma za starije osobe Dubrava osvajali su svojom ljubaznošću i domaćinskom uslužnošću, pomažući Caritasovim zaposlenicima u ponudi pića i kolača na početku druženja. Svako dijete imalo je svoj razlog zbog kojega se s veseljem susretalo i upoznavalo s novim prijateljima, a Danijel se radovao ovom druženju jer već godinu dana nije vidio svoju baku pa se veselio njezinim vršnjacima od kojih će rado čuti neku priču iz njihove mladosti te se nada da će moći s nekima od njih popričati i o nogometu. Ujedno nije skrivao ponos na svako svoje zaduženje u današnjem programu.

Korisnici Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb vrlo su se brzo udomaćili u Kući sv. Franje, osvojeni domaćinskom srdačnošću Caritasovih štićenika i zaposlenika. Među onima kojima je neprestano na licu lebdio lagani osmijeh bila je i gospođa Anka (75), po struci medicinska sestra. Voli djecu, a ima već i praunuke pa joj se nije bilo teško uklopiti u ovaj veseli ugođaj u dvorištu Caritasove kuće u Vugrovcu. »Ovo druženje je savršeno, pogotovo za djecu ali i za nas starije. Nama je zapravo ovo ono što se kaže uzbuđenje isto kao i djeci, a možda čak i više! Najprije nisam htjela nigdje ići ali kada sam čula kamo idemo znala sam da to ne smijem propustiti«, rekla je gđa Anka, koja napominje da s velikim zanimanjem prati rad zagrebačkog Caritasa.

Bogati program susreta trajao od jutra do popodnevnih sati, a na njegovu početku uzvanike su pozdravile dvije ravnateljice - ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava, Milica Sučić.

»Na poticaj pape Franje ove godine prvi put obilježavamo Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba i to je razlog zašto smo se danas ovdje okupili ispred naše Kuće sv. Franje i pozvali naše drage prijatelje iz Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb. Želimo povezati dvije generacije, djecu i starije, i pokazati starijima da su nam važni, da nam je važno njihovo životno iskustvo, da nam je važna njihova prisutnost u našemu životu i da smo tu za njih. Isto tako želimo kod djece razvijati osjećaj za starije osobe - da im budu blizu, pružaju podršku i da si uzajamno pomažu. Ta pomoć ne mora uvijek biti materijalna. Važni su i dodir, zagrljaj, topli pogledi… Važna je i lijepa riječ. Sve to može razveselti starije osobe, osobito one koje nemaju svoje obitelji ili su ostavljeni. Osim kroz ovaj današnji susret, Caritasovi korisnici i korisnici Doma nastavit će komunicirati i putem tableta. Omogućili smo im da i na taj suvremeni način ostanu povezani, bez obzira što nisu u krvnom srodstvu, da ostanu u trajnom kontaktu jedni s drugima«, objasnila je cilj projekta s. Jelena.

»Iz vas pršti radost, a ona je plod ljubavi s kojom se za vas skrbe Caritasovi zaposlenici u ovoj kući kao i čitav Caritas na čelu s ravnateljicom s. Jelenom. Silno smo željeli doći do vas! Kod nas se već od jutra orila pjesma u našem parku i svi s nestrpljenjem iščekivali odlazak. Hvala Vam što ste nas pozvali«, istaknula je u svom pozdravu gđa Sučić. »Došli smo Vam darovati emocije. Izolacija nikada nije nikome ništa dobra donijela. S druge strane tijekom ove pandemije saznali smo da je sve ono što je vrijedno i što je snažno ujedno i  besplatno. Da nam to toliko nedostaje pojasnilo se svima i svi su to mogli osjetiti. Radili smo na tome da osvješćujemo koliko je nam je važna spoznaja da netko na nas misli, da netko nama piše, da nas je netko nazvao na tablet tako da smo komunicirali. Tako je izolacija starijih osoba u doba korone doprinijela da osvijestimo prave vrijednosti života. S tom porukom danas smo ovdje došli. Želimo pokazati djeci da nije sve u materijalnom, da je ono što nas čini vrijednima, što je najsnažnije i najjače - prisutnost drugog čovjeka pored sebe. Osobe koje misle na tebe, danas su naši stariji koji su u svoje darove utkali veliku ljubav. Te male darove pripremale su staračke ruke pune artritisa. Dugo, dugo su izrađivale«, objašnjava ravnateljica Sučić, naglašavajući pritom da su oni došli u Vugrovec darovati emocije, suosjećanje. »Došli smo reći mi vas volimo!«

U nastavku programa nastupili su korisnici Kuće sv. Franje koji su pjesmom i plesnim točkama, pjesmicom i igrokazom i pričom gostima zaželjeli dobrodošlicu. Kroz zajedničke kreativne radionice te sportske i društvene igre i pričanje priča nastavilo se zanimljivo druženje djece i starijih osoba. Program je završio razmjenom darova izrađenih na kreativnim radionicama koje su dvije ustanove organizirale za svoje korisnike u pripremnom razdoblju za ovaj susret.

Program povezivanja djece u institucionalnoj skrbi zagrebačkog Caritasa s korisnicima Doma za starije osobe Dubrava - Zagreb nastavit će se kroz online komunikaciju putem tableta, koji su osigurani kroz ovaj projekt te podijeljeni korisnicima.

Krajnji cilj projekta  »Obilježavanje Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba« je razvoj odnosa 'djedova i baka' i 'unučadi', koji - iako nisu biološki povezani - mogu međusobno ostvariti odnose s takvim kvalitetama i zadovoljiti svoje potrebe za pripadanjem i kontaktom.