UČENICI FRIZERI ŠIŠALI BESKUĆNIKE

15.11.2023. Slika: UČENICI FRIZERI ŠIŠALI BESKUĆNIKE

Povodom Svjetskog dana siromaha 19. studenoga, učenici Obrtničke škole za osobne usluge iz Savske šišali su korisnike Prihvatilišta za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Volonterska akcija provedena je 15. studenoga u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu, a u njoj je sudjelovalo pet učenika III. razreda, zajedno s Marinom Modrić Karamehić, stručnom učiteljicom.


»Odlučili smo doći i usrećiti ljude kojima je trnutno potrebno šišanje. Drago nam je da to možemo učiniti sada a i ubuduće ukoliko bude potrebe«, izjavila je učiteljica Modrić Karamehić.

»Drago mi je da su nas posjetili mladi budući frizeri te su razveselili naše korisnike ne samo friziranjem nego i smijehom i optimizmom. Svima je bilo veselo i zanimljivo iskustvo, a također i korisno. Ova učenička volonterska akcija lijepo se uklapa ili nadovezuje na vrijedan volonterski rad frizerke gđe Slavice, koja dolazi volontirati u Prihvatilište od 2018. godine tako što besplatno šiša Caritasove korisnike koji su u njemu na smještaju«, izjavila je Iva Hrvačić, voditeljica Prihvatilišta, koja je goste-volontere upoznala s radom ove Caritasove kuće te ih provela kroz zgradu, uključujući i proširene smještajne kapacitete u potkrovlju, koji su nedavno dovršeni (https://www.czn.hr/vijesti/nadbiskup-kutlesa-pohodio-caritasovo-prihvatiliste-za-beskucnike).

Na usluzi besplatnog šišanja kose i brade jako je zahvalan i korisnik Ahmed (29) iz Somalije, koji je u Prihvatilištu tek četiri dana. Za smještaj je zamolio jer je ostao bez posla i kaže da mu je ovdje dobro, bolje nego li na prijašnjem smještaju.

»Jako mi je drago što su došli mladići da nas lijepo ošišaju jer brica u ovom kraju ima jako malo i jako sam zadovoljan uslugom«, izjavio je korisnik Zvonko (67), koji je u Prihvatilište došao prošli mjesec. Smještaj je zatražio jer nema krova nad glavom ni novaca. Prije dolaska ovdje spavao je po željezničkim stanicama, zatim u starom samačkom hotelu, u smeću. Sada je, kako kaže, u »ovoj prekrasnoj ustanovi« a samo se još mora malo priviknuti na nove ljude. »Smještaj je ovdje kao u hotelu A kategorije!«, kaže oduševljeno, naglasivši da je jako dobro prihvaćen. Preko nadležnog ureda za socijalnu skrb na području svojega prebivališta, nada se da će mu biti riješen smještaj u nekoj udomiteljskoj obitelji.

Na upit o dojmovima, Karlo i David su rekli da im je bilo lijepo usrećiti ove Caritasove korisnike, Marinu je jako drago da je imao ovo iskustvo i planira imati još koje, a posebno mu je drago da mogu raditi »ovako od srca kao škola.« Borni je također bilo lijepo ovdje i drago mu je što je njegov klijent bio zadovoljan frizurom i bradom. Reno volim pomoći ljudima u potrebi, a ovo mu je prvo ovakvo volontersko iskustvo.




SVJETSKI DAN SIROMAHA

Svjetski dan siromaha slavi se već sedmu godinu zaredom. Ovogodišnja prigodna poruka pape Franje nosi naslov »Ne okreći lica od siromaha« a dostupna je na poveznici https://ika.hkm.hr/novosti/papina-poruka-za-svjetski-dan-siromaha-2023/.


POVEZANE VIJESTI

01. 07. 2022.
LJUDIMA U POTREBI I SITNICE PUNO ZNAČE
https://www.czn.hr/vijesti/ljudima-u-potrebi-i-sitnice-puno-znace

12. 11. 2023.
NADBISKUP KUTLEŠA POHODIO CARITASOVO PRIHVATILIŠTE ZA BESKUĆNIKE
https://www.czn.hr/vijesti/nadbiskup-kutlesa-pohodio-caritasovo-prihvatiliste-za-beskucnike
+ FB