TROGODIŠNJI PROGRAM »UKLJUČI SE I TI!«

9.11.2017. Slika: TROGODIŠNJI PROGRAM »UKLJUČI SE I TI!«

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi o beskućnicima tijekom koje je provedena i prva godina trogodišnjeg programa resocijalizacije i integracije beskućnika pet korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam ih se povremeno zapošljavalo, a tri korisnika će se osposobiti za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.

U prvoj godini provedbe trogodišnjeg programa »Uključi se i ti!« od 1. studenoga 2016. do 31. listopada 2017. godine, financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ciljem resocijalizacije i integracije beskućnika bilo je uključeno 29 korisnika smještenih u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu.

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi o beskućnicima koju Stručni tim, odnosno zaposlenici u Prihvatilištu kontinuirano pružaju, te kroz različite aktivnosti programa »Uključi se i ti!«: karijerno savjetovanje, predavanje djelatnika HZZ-a, predavanje i radionice financijske pismenosti, socijalizacijske radionice, volonterske i aktivnosti slobodnog vremena, dvanaest (12) radno sposobnih korisnika pripremljeno je za zapošljavanje i osposobljavanje ili prekvalifikaciju. Tijekom toga razdoblja pet (5) korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet (5) ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam (7) ih se povremeno zapošljavalo na različitim poslovima, a tri (3) korisnika čekaju početak osposobljavanja za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.

Individualnim savjetodavno-terapijskim radom psihijatra bila su obuhvaćena dvadeset i dva (22) korisnika – četvorici (4) korisnika pružena je pomoć pri oporavku nakon hospitalizacije, na liječenje od ovisnosti o alkoholu su potaknuta četiri (4) korisnika, jedan od njih je uključen u Klub liječenih alkoholičara, s petoricom (5) se radilo na pripremi za smještaj u primjerene institucije ili udomiteljstvo, trojici (3) je pružena podrška u postupku vještačenja preostale radne sposobnosti, dvojica (2) su bila u tretmanu prevencije recidiva kaznenih djela, a s ostalima se radilo na prevladavanju psihičkih teškoća, osnaživanju i radu na sebi s ciljem rehabilitacije i resocijalizacije.Zaposlenici Prihvatilišta za beskućnike osobito su zadovoljni brojem volonterskih sati koje su odradili korisnici na različitim poslovima u Caritasu i lokalnoj zajednici - ukupno 2.299 sati te uključivanjem velikog broja volontera (studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, frizerka...) koji su s korisnicima u Prihvatilištu darovali ukupno 345 sati volonterskoga rada.

Edukativno-promotivni materijal za Trogodišnji program »Uključi se i ti!« napravljen je u suradnji s volonterima - studentima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom doc. Tomislava Vlainića.


Autorice ideje letka i plakata studentice Ana Pavičić, Mirta Filipović, Ela Meseldžić i Martina Petric, koje su ujedno napravile i cjelovitu pripremu za tisak, ovako su opisale koncept izrade: »Kao veliki problem u pitanju beskućništva primijetile smo stereotipizaciju. Društvo na beskućnike ne gleda kao na individualce već kao na tip osobe. Vizual na plakatu prikazuje čovjeka koji iz siluetnog prikaza prelazi u osobu sa identitetom. Kako on prolazi kroz program, počinju se dodavati detalji na njegovom licu što simbolizira njegovo uključivanje u društvo i vraćanje identiteta. Htjele smo stvoriti afirmativan plakat koji u ljudima ne bi izazivao osjećaj krivnje već plakat koji priča pozitivnu priču o potencijalu tih ljudi. Osoba koju koristimo kao vizual je nastala od fotografije koja je dobro pogodovala onome što smo htjeli ispričati, a to je maknuti se od stereotipa beskućnika i prikazati prosječnog građanina jer se svatko može naći u takvoj situaciji. Oni su možda jednom bili prosječni građani, a postoji mogućnost da ovim projektom opet to postanu. S ovim vizualom to smo i uspjeli. Mislimo kako je ovaj prikaz dobar jer priča snažnu priču na iskren način koji se odmiče od usiljenih poza koje smatramo nepotrebnima.«

U evaluaciji programa korisnici su iskazali zadovoljstvo pojedinim programskim aktivnostima u koje su bili uključeni ovisno o svojim potrebama, ukupnom provedbom programa u potpunosti je zadovoljno 57,89% korisnika, 26,32% uglavnom je zadovoljno, a 15,79% niti je zadovoljno niti nezadovoljno, dok nezadovoljnih nije bilo. Neki korisnici smatraju da je potrebno više takvih projekata, da je ovaj bio zanimljiv, učinkovit i poučan te da su kroz njega dosta naučili i da im je pomogao.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nastavlja financirati i drugu godinu provedbe programa s istim iznosom sredstava od 190.000,00 kuna.Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

Iva Hrvačić i Maja Šimić