S. JELENA LONČAR: CARITASU REDOVITO POMAŽE "MALI ČOVJEK" S "UDOVIČINIM NOVČIĆEM"

19.1.2021. Slika: S. JELENA LONČAR: CARITASU REDOVITO POMAŽE MALI ČOVJEK S UDOVIČINIM NOVČIĆEM

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar 18. siječnja gostovala je u emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote", urednice Katarine Varenice.


Od 2008. s. Jelena Lončar na funkciji ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije izravno sudjeluje u izradi mjera socijalnih politika. Podsjetila je kako je Caritas Zagrebačke nadbiskupije ujedno i najveći i najstariji biskupijski Caritas.

“Caritas Zagrebačke nadbiskupije djeluje već devet desetljeća. Naime, potreba i dalje ima. Iako je Republika Hrvatska članica Europske unije, nalazi se na začelju zemalja članica po ekonomskom faktoru. A uslijed ekonomske krize i pandemije koronavirusa mnoge obitelji su ostali bez egzistencije, posebice se na rubu siromaštva nalaze se obitelji s više djece i stare osobe. Oni su nam prioriteti te održavamo karitativne aktivnosti kroz čitavu godinu. Uz karitativni segment rada, jedan drugi dio djelovanja je socijalna skrb, tj. 220 korisnika u našim domovima pronašlo je krov nad glavom, kao što su to napuštena djeca, djeca s intelektualnim teškoćama i mlade majke”, istaknula je s. Jelena.

Da Hrvati hoće pomoći, osobito je bilo vidljivo u potresu koji je pogodio Banovinu krajem prosinca.

“Kad su krize i nevolje naš narod se brzo solidalizira. Ta empatija zatomljena je ritmom života i borbom za egzistenciju. No moram posvjedočiti solidarnosti koja je prisutna kod ‘malog čovjeka’ koji su siromašni, a kontinuirano pomažu ‘udovičinim novčićem’. Puno je starijih osoba i posjedinaca koji svojim skromnim darom podržavaju naš rad.”

S. Jelena Lončar svako jutro ide na misu te iz toga crpi snagu za naredni dan.

“Dan započinjem s mišlju: Danas stavljam sve u Božje ruke. Dakako ima teških dana, kad doživimo teže situacije, primjerice kad se u obitelji dogodi gubitak člana obitelji, posebice djeteta. No, mi moramo ne samo biti humanitarci nego i nositelji nade.”

Kako je rekla s. Jelena, ponosna je na to što je Caritas od njezinog preuzimanja 2008. nastavio sve one djelatnosti koje su bile i prije.

“Puno je dobra učinjeno, naš smo rad razvijali s potrebama našeg vremena. Osobito sam ponosna što smo uspjeli izgraditi Kuću za mlade ‘Da život imaju’ gdje je svoj dom pronašlo 43 mladih koji su navršili 18 godina i bili primorani izići iz sustava socijalne skrbi. Dali smo im šansu za život u prijelomnom trenutku s brojnim dobročiniteljima iz cijelog svijeta. Napravili smo dobro i kvalitetno djelo za koje nismo ni sanjali da će tako brzo biti realiziran i to samo u godinu dana od postavljanja kamena temeljca do otvaranja.

Ti mladi ponekad dođu sa svojim obiteljima, i kažu svojoj djeci tu sam s prijateljima proveo mladost. Svaka ta mlada osoba koja nam se vrati i uspije u životu, jako smo ponosni.”

Caritasu Sisačke biskupije već je na dan potresa priskočio upomoć Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

“Nažalost, imali smo već iskustvo potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku prošle godine. No, Banovinu je pogodio potres većih razmjera. Znali smo da se trebamo odmah uključili te smo već prvi dan uputili apel za donacije i materijalnom pomoći. Dok se nisu organizirali, poslali smo i osam zaposlenika i volontera da im pomažu na terenu te povezuju obitelji i dobročinitelje.”

Kako je rekla s. Jelena Lončar, Caritasu Sisačke biskupije najpotrebnija je konzervirana hrana, deterdženti, produžni kablovi, grijalice, kava i čaj te hrana za životinje.

“Pozivam sve koji žele donirati da to učine donacijom nabrojanih artikala. Kontakti se nalaze na mrežnim stranicama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.”


AUDIOZAPIS emisije "Novi valovi dobrote" - HKR, 18. 01. 2021.
https://soundcloud.com/hrvatska-katolicka-mreza/novi-valovi-dobrote-180121

Izvor teksta i fotografija: hkm.hr