PROSLAVLJENA 50. OBLJETNICA DJELOVANJA CARITASOVE KUĆE SV. FRANJE U VUGROVCU

5.10.2022. Slika: PROSLAVLJENA 50. OBLJETNICA DJELOVANJA CARITASOVE KUĆE SV. FRANJE U VUGROVCU

Kuća za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije - Kuća sv. Franje u Vugrovcu proslavila je u utorak 4. listopada na blagdan sv. Franje Asiškog 50. obljetnicu djelovanja, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.


Svečanosti, koju su pripremili djelatnici i korisnici Kuće, prisustvovao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Jelena Lončar, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, voditeljica Kuće Ivana Vincek Kovačić, članovi Upravnog odbora Caritasa, prijašnji predsjednici CZN-a, sadašnji i bivši korisnici, odgojitelji i djelatnici, volonteri te župljani vugrovečke župe.



Na početku programa okupljenima se obratila ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar. „Radosna sam što vas mogu pozdraviti okupljene danas u prvom od domova Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Kući sv. Franje. Potreba izgradnje većeg doma za skrb o korisnicima pokazala se već nakon što je Caritas 1969. počeo u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola skrbiti o napuštenoj djeci“, podsjetila je s. Jelena Lončar i dodala da je izgradnja Kuće sv. Franje započela 1971., a dovršena je u jesen 1972. godine.

„Nadbiskup Franjo Kuharić svečano je blagoslovio i otvorio ovaj dom 7. listopada 1972. godine. Od otvorenja do danas u Kući je dom i ljubav našlo 465 djece. Posebna nam je radost povremeni dolazak bivših korisnika koji rado navraćaju u kuću, neki i sa svojim i obiteljima i djecom”, rekla je ravnateljica Caritasa.

„Nemjerljivi su sati, dani i godine ljubavi, topline, brižnosti, strahova, radosti i suza, prihvaćanja i oproštaja koje su odgojitelji i drugo osoblje brižnom ljubavlju utkali u skrb o korisnicima. Danas to ne vidimo, ali je urezano u živote korisnika i srca zaposlenika“, istaknula je. Zahvalu je uputila vugrovečkom župniku vlč. Filipu Luciću, koji posljednjih 17 godina podržava rad Kuće, te svim volonterima i dobročiniteljima.

Na kraju svog obraćanja s. Jelena Lončar poručila je da naše malo dobro može biti jedina lijepa stvar koja se nekome u životu dogodila. „Budimo razlog zbog kojega će ljudi vjerovati u ljudsku dobrotu“, potaknula je. Uslijedio je program ispunjen dječjim razmišljanjima, recitacijama, igrokazom i pjesmama koje su izveli korisnici i volonteri Kuće sv. Franje. U programu je sudjelovala i dječja plesna trupa KUD-a „Dragutin Domjanić“.

Svoje svjedočanstvo života u Kući sv. Franje podijelio je bivši korisnik Danijel Strunje, koji je s osam godina došao u Caritasovu kuću s dvojicom braće. „Kad smo tek stigli u dom, nismo kao djeca shvaćali zašto se to tako dogodilo. Bili smo tužni, obeshrabreni, nedostajali su nam roditelji. Sada, kao odrastao čovjek, shvaćam da je to bilo najbolje rješenje za nas. U Kući smo proveli prekrasne trenutke i stekli životne prijatelje i kumove“, rekao je i poručio sadašnjim korisnicima da se ne boje i da budu hrabri. „Znam da ste pojedinci još dosta maleni, ali volio bih da ne izgubite vjeru da je život prekrasan i da nikada nemate osjećaj da ste manje vrijedni jer ste odrasli u domu. Možete samo biti ponosni jednoga dana kada izrastete u velike i dobre ljude“, rekao je.

Okupljenima se obratio i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, istaknuvši da su ovdje okupljeni kao Crkva – djeca, mladi, zaposlenici Kuće, volonteri, župljani koji su srasli i žive s ovim prostorom. „Mi smo upravo u ovome trenutku sabrani ovdje da bismo se radovali i dobrome Bogu zahvalili za 50 godina dobra“, rekao je te zahvalio bivšim korisnicama koji Kuću sv. Franje osjećaju svojim domom i koji su poslali poruku „Ne bojte se!“ svima okupljenima.

Mons. Koren je naglasio da je posebna radost što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 25. obljetnicu svoga vođenja Zagrebačke nadbiskupije odlučio proslaviti na slavlju 50. godina Kuće sv. Franje. „Hvala vam što ovaj Caritas doživljavate kao svoj. Hvala vam što vašim poticajima svi ovdje mogu osjećati da nisu sami, već da su dio naše ljubavi, zalaganja, brige i podrške“, rekao je.

Kardinal Bozanić u svom je obraćanju podsjetio na život sv. Franje Asiškog, istaknuvši da je odbacio zemaljsko bogatstvo i obukao habit da može poći jednim drugim putem. „On nam govori kako je za čovjeka najbolje kad izabere onaj put koji ga približi Bogu. Najveće bogatstvo je biti u Bogu i biti s Bogom“, rekao je kardinal.

„Važno je biti blizu Boga i u Bogu promatrati ono što nam On daje“, naglasio je kardinal Bozanić i dodao kako se ne treba uspoređivati s drugima, nego je potrebno „da čovjek traži svoje mjesto pred Bogom i svoj put mira, zadovoljstva i Božje blizine“. Na kraju je kardinal Bozanić istaknuo da nema Crkve bez Caritasa jer je to njen način djelovanja, njen način življenja. „Molimo Boga da svi mi što više postanemo djelatnici Caritasa, tj. da postanemo što više oni koji će tražiti kome možemo u životu učiniti dobro“, rekao je te izmolio zahvalnu molitvu za 50 godina djelovanja Kuće sv. Franje.

Čestitku povodom srebrnog jubileja nadbiskupske službe kardinalu Bozaniću uputila je korisnica Caritasove Kuće sv. Franje, a kardinal je primio prigodne darove od korisnika iz Kuće Brezovica, Prihvatilišta za beskućnike te Kuće sv. Franje, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: IKA (Zagreb)
https://ika.hkm.hr/novosti/proslavljena-50-obljetnica-djelovanja-caritasove-kuce-sv-franje-u-vugrovcu/
Fotografije: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije