POZIV NA MOLITVU ZA CARITASOVU KONFEDERACIJU I GENERALNU SKUPŠTINU CARITASA INTERNATIONALIS

5.5.2023. Slika: POZIV NA MOLITVU ZA CARITASOVU KONFEDERACIJU I GENERALNU SKUPŠTINU CARITASA INTERNATIONALIS

Iz Generalnog tajništva Caritasa Internationalis Hrvatskom je Caritasu stigao poziv na uključenje cijele Caritasove mreže u molitvu za Generalnu skupštinu Caritasove konfederacije, koja će se od 11. do 16. svibnja održati u Rimu. Na molitveno sudjelovanje Hrvatski je Caritas tim povodom putem nad/biskupijskih caritasa pozvao je i sve župne caritase na području HBK.


U dopisu Caritasa Internationalis stoji:

Na posljednjem sastanku u Generalnom tajništvu Caritasa Internationalis zatražen je dan molitve za Generalnu skupštinu Caritasa. Stoga vas pozivamo da se u petak 5. svibnja priključite ovoj inicijativi moleći za cijelu Caritasovu konfederaciju i njezinu Generalnu skupštinu 2023. U svojim molitvama imajte na umu troje svetih zaštitnika Caritasa koji nas mogu zagovarati: Sv. Majku Terezu, Sv. Martina de Porres i Sv. Oscara Romera.

ZAJEDNIČKA MOLITVA ZA GENERALNU SKUPŠTINU CARITASA NA PRVI PETAK 5. SVIBNJA


Krist cijeni moć zajedničke molitve:

“Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.” (Mt 18,19-20)

Učinkovitost našeg rada ovisi o našem jedinstvu s Kristom:

“Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. (Iv 15,5)

Nedavni Papin nagovor o vrijednosti molitve:

“Molitva je kisik za sve udove Kristova tijela, ona je nevidljiva sila koja održava misiju.” (26. 4. 2023.)

Sveti Augustin ide tako daleko da kaže kako je “molitva čovjekova snaga, a Božja slabost”.

Kao kršćanska organizacija, Caritas, uza sve strategije, planove i inicijative, počiva na milosti svemogućeg Boga, koja naše napore da socijalnim djelovanjem humaniziramo svijet čini učinkovitim.

Nekoliko dana uoči početka Caritasove Generalne skupštine u Rimu, Caritas Internationalis predlaže da se Caritasi svih sedam (kontinentalnih) regija oko podneva udruže u molitvi u Rimu (gdje je to lako izvedivo) ili u bilo koje drugo vrijeme 5. 5., na Prvi petak u svibnju, otvarajući se Božjoj pomoći u ostvarenju toga važnog događaja za ljude kojima služimo, napose onima koji žive u ratnim ili okolnostima u kojima nedostaju osnovni uvjeti za dostojanstven život.

Predlažemo da molimo molitvu Kraljice Neba (možda popraćenu spontanom molitvom vjernika) te zaključujući molitvom Očenaša i Zdravomarije, moleći zagovor Majke Kristove i svih kršćana (uz, ako je moguće, završnu pjesmu).

Hvala za ovu gestu bratskoga jedinstva!

Pridružujući se pozivu kolegica i kolega iz Caritasa Internationalis, udahnimo zajedno više kisika kako bi naša zajednička misija mogla biti živa i učinkovita!