POVODOM SVJETSKOG DANA SIROMAHA CARITAS ORGANIZIRAO PRIKUPLJANJE HRANE ZA SVOJU SOCIJALNU SAMOPOSLUGU

14.11.2021. Slika: POVODOM SVJETSKOG DANA SIROMAHA CARITAS ORGANIZIRAO PRIKUPLJANJE HRANE ZA SVOJU SOCIJALNU SAMOPOSLUGU

Domišljatom akcijom pod nazivom »Sajam razmjene dobrote«, Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je ovogodišnji Svjetski dan siromaha, prikupljanjem konzervirane hrane od vjernika u Župi Duha Svetoga na Jarunu.


»Sajam razmjene dobrote« bio je osmišljen tako da su župljani za svaku konzervu hrane mogli uzeti neki od predmeta izloženih na Caritasovu štandu. U akciju su se rado uključili mnogi vjernici poslije svetih misa održanih u župnoj crkvi Sveta Mati Slobode u 09:00, 10:30, 12:00 i 19:00 sati.

»Ima toliko, evo u zadnje vrijeme, toliko napetosti u našem društvu i ljudi govore kako su teška vremena. Ja se slažem ali s druge strane ja se, braćo i seste, pitam kad' su to bila laka vremena?... Kada su to bila laka vremena!?... Pa ja bih se usudio reći – nikad! Ovo je dolina suza ali mi kršćani znamo za nešto drugo i stvarno bih volio da malo razmišljamo o tom krajnjem cilju - a to je naše Nebo - i da ne dopustimo da išta nas ometa na tom putu. Toliko jadikovanje i kukanje slušam zadnjih evo par tjedana, posebno zadnjih tjedan-dva i tako dalje, ali ja vam tvrdim, braćo i sestre, nikad nismo imali bolja vremena da budemo kršćani! Proročka su ova vremena! Proročka vremena da stvarno živimo kršćanski život i tada nema straha«, između ostaloga je u homilji održanoj na podnevnoj svetoj misi rekao župnik don Damir Stojić, te zaključio potičući vjernike da se mole za takvu vjeru koja će im dati snagu da svakodnevno radosno žive kršćanski moralni život unatoč svim životnim problemima.

Na završetku podnevnoga misnog slavlja, vjernicima okupljenima u crkvi Sveta Mati Slobode obratila se ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, koja je zahvalila župniku što je prihvatio biti domaćin ove akcije povodom 5. svjetskog dana siromaha te župljanima koji su danas ili će tijekom sljedećega tjedna svojim donacijama poduprijeti rad Caritasove socijalne samoposluge, koja broji gotovo 3.000 korisnika.



Prvi Svjetski dan siromaha ustanovio je prije pet godina papa Franjo, odredivši da se on u Katoličkoj Crkvi obilježava na 33. nedjelju kroz liturgijsku godinu. Ovogodišnji Papin poticaj na prepoznavanje siromaha oko nas pod geslom »Siromahâ svagda imate uza se« (Mk 14,7) prilika je da sebi posvijestimo kako smo uvijek u prilici učiniti nešto dobro i nekome pomoći.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje svim građanima koji su se sudjelovanjem u akciji »Sajam razmjene dobrote« odazvali Papinu poticaju da ne propustimo nijednu priliku za činiti dobro.

Dugotrajne prehrambene proizvode biti će moguće predati i tijekom cijelog sljedećega tjedna, od 15. do 21. studenoga prije večernjih svetih misa, od 18:30 sati u prostoru Caritasa Župe Duha Svetoga na Jarunu.

Više fotografija možete vidjeti u objavi na Caritasovoj FB stranici.
https://www.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije/posts/4246755375434380